Prima pagină  »  Ştiri  »  Toyota a depasit din nou concernul General Motors
30 IULIE 2008, 14:15
2,018
0
Toyota a depasit din nou concernul General Motors
De Ilie Toma
0
Dealerul oficial Toyota din Moldova, Centrul Toyota Chisinau ‘’Continent’’, anunta ca concernul nipon din nou a depasit concernul General Motors, dupa volumul mondial de vinzari – de aceasta data in prima jumatate a anului 2008. Astfel, Toyota pretinde de a fi cel mai mare producator auto din lume. General Motors nu a mai scos pe piata automobile econome, care ar putea compensa scaderile vinzarilor din SUA.

Cu cateva zile in urma, s-a anuntat oficial volumul total de vinzari a concernelor Toyota si GM, pentru prima jumatate a anului. Vinzarile Toyota au crescut cu 2,2%, constituind 4,82 mln de masini. Iar cele de la GM, invers, au scazut cu 3%, aceasta insemnand 4,54 mln masini vindute. Pe parcursul trimestrului II, Toyota a vindut 2,41 mln unitati iar GM – 2,28 mln. Prima data, cind Toyota a depasit numarul de vinzari, comparativ cu GM, a fost in perioada ianuarie-martie 2007, Toyota realizand cu 50 mii de unitati mai mult, in total fiind 2,35 mln. Din anul 1931, pina in anul 2007, GM a fost intotdeauna lider dupa volumul de vinzari. Insa oricum, pina la sfirsitul anului 2007, concernul totusi si-a recapatat denumirea sa de lider, realizand 9,4 mln de automobile.

Presupunerile precum ca Toyota va depasi completamente volumul de vinzari al GM, au aparut in anul 2006. Insa aceasta inca nu s-a intimplat si nu se stie ce va fi la finele anului 2008. Ambele companii au avut pierderi din cauza cererii scazute pe piata din SUA si Japonia. In SUA, vinzarile au scazut cu 13% in prima jumatate de an – cifra record timp de ultimii 15 ani, iar piata nipona a scazut cu 10,5%, cele mai scazute vinzari timp de ultimii 25 ani. Saptamana trecuta, Toyota a anuntat ca va reduce volumul sau de productie planificat, de la 9,85 mln pina la 9,5 mln.

In multe tari din Europa, volumul de vinzari al automobilelor noi creste considerabil. In Russia, in prima jumatate a anului 2008, vinzarile s-au majorat cu 47%. Dupa spusele principalului analitc pe vinzari al GM, Mike Dudgiovanni, multumita pietelor din Europa, vinzarile totale de automobile din lume vor creste cu 2,5% in anul 2008 – pina la 72 mln. Daca in SUA vinzarile Hummer au scazut aproape cu 50%, pai in tarile Europene ele au crescut cu 37%. Si totusi, GM nu pune mare accent pe Hummer, avind intentia sa vinda aceasta companie.

Expertii n-au de gind sa prezica, ce concern va detine postura de lider in anul 2008. ''Piata din SUA este una foarte importanta si Toyota are un success foarte mare aici, cu automobilele sale compacte si econome'', spune analiticul Erik Merkl. Alt analitic, Michael Pak, crede ca totusi Toyota va fi lider-ul, deoarece pretul la combustibil e in permanenta crestere, iar GM pina cind nu produce automobile econome, comparativ cu producatorul japonez.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!