Prima pagină  »  Ştiri  »  Mercedes-Benz: Asistenta pentru atentie, din 2009
12 AUGUST 2008, 11:11
1,848
0
Mercedes-Benz: Asistenta pentru atentie, din 2009
De Ilie Toma
0
In urma cercetarilor de accidente, cei de la Mercedes-Benz sunt foarte constienti de pericolul automobilului, cand soferul este somnoros. Dupa cum spun acesti specialisti, calatoriile lungi, fara opriri, ridica riscul de supraobosire. Din aceasta cauza, Mercedes-Benz a dezvoltat un sistem inovativ pentru soferi – Attention Assist. Acesta din urma este capabil sa recunoasca somnolenta soferului la o etapa timpurie si il atentioneaza ca este necesara o oprire de odihna. Acest sistem va intra in productia de serie in primavara 2009.

Cercetarile stiintifice indica ca 25% din accidentele cele mai grave, sunt cauzate de somnolenta la volan. Altfel spus, acest caz de accidente este mult mai important, decat conducerea automobilului in stare de ebrietate.
Calatoriile lungi, ce sunt efectuate pe timp de noapte sau in conditii neschimbate la o viteza constanta, ridica riscul de somnolenta, deoarece condusul este monoton si astfel apare pericolul ca soferul sa adoarma. Studiile au demonstrat ca reactia soferului poate fi mai lenta cu 50% dupa 4 ore de condus. Riscul se dubleaza dupa atata timp, iar dupa 6 ore de condus, efectul e acelasi cand ai conduce mai mult de 8 ore.

Cu noul sistem Attention Assist, Mercedes-Benz continua practica sa de prevenire a accidentelor. Alte sisteme, aplicate in practica si avand un rezultat pozitiv, sunt Programul Electronic de Stabilitate (ESP) si Asistenta la Franare (Brake Assist).

Attention Assist monitorizeaza comportamentul soferului in timpul condusului, generand astfel un profil individual pentru sofer, care este permanent comparat cu un flux de date. Aceasta monitorizare continua este foarte importanta, astfel ca sistemul poate recunoaste starea soferului si in caz ca necesita, il avertizeaza pe cel din urma.

Cel mai important indicator al somnolentei, este caracteristica condusului

Pe langa viteza si acceleratia lineara/laterala, sistemul dezvoltat de Mercedes inregistreaza: miscarile volanului, operatiile efectuate cu pedala, plus un numar mare de operatii specifice si influente exterioare, cum ar fi vantul lateral sau drumurile accidentate. S-a demonstrat, ca atunci cand soferul este obosit, automobilul este mai greu de tinut pe o traiectorie dreapta. El efectueaza mici erori, care deseori sunt rapid corectate in mod specific. Testele intensive efectuate de catre Mercedes, unde au fost implicati 550 de barbati si femei, au aratat ca acest efect apare deja intr-o faza timpurie de somnolenta, de obicei pana la cele mai periculoase somnolente.
Inima acestui sistem este un sensor extrem de sensibil ce permite monitorizarea precisa a miscarilor de volan si a vitezei.

Pe parcursul primelor minute de calatorie, Attention Assist foloseste aceste date pentru a crea un mod de condus individual pentru fiecare sofer, ce este permanent comparat cu modul de conducere actual. Aceasta ii permite sistemului sa recunoasca simptomele tipice de oboseala si sa anunte sofer corespunzator. Aceasta este efectuat de catre un semnal sonor si de o afisare pe ecran: ''Asistentul de Atentie. Opriti!''


Distribuitor General Autorizat Mercedes-Benz in Republica Moldova:
"Grand Premium" SRL
Showroom Mercedes-Benz: str. Varnita, 8, Chisinau
Telefon: 407-188
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!