Prima pagină  »  Ştiri  »  Mercedes-Benz achizitioneaza 10 % din actiunile Kamaz
15 DECEMBRIE 2008, 14:00
1,748
0
Mercedes-Benz achizitioneaza 10 % din actiunile Kamaz
De Ion Efros
0
Acordul care stabileste detaliile acestei intelegeri a fost semnat vinerea trecuta, la 12 decembrie 2008, de catre corporatia rusa cu capital de stat “Russian Technologies”, Daimler AG, Kamaz si “Troika Dialog”.

Daimler va achizitiona 10% din actiunile Kamaz de la “Troika Dialog” in valoare de 250 mln. de dolari americani. O prima transa din aceasta suma urmeaza sa fie virata in conturile rusilor in aceasta luna. Ultima parte a sumei de 50 de mln. de dolari, urmeaza sa fie transferata in 2012, fiind conditionata de succesele pe care ar urma sa le aduca noul parteneriat. Prin aceasta tranzactie nemtii vor obtine un loc in Consiliul Directorilor Kamaz-ului, dar si statutul de partener strategic exclusiv.

Aceasta miscare a constructorului german se inscrie in strategia de extindere pe pietele emergente ale BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), care s-a dovedit a fi una incununata de succese in ultimii patru ani. Este vorba de o strategie bazata pe patru piloni: managementul ciclicitatii pietelor, eficienta operationala, exploatarea potentialului noilor piete (indeosebi a celor cu crestere rapida, de tipul Rusiei), generarea produselor si tehnologiilor de viitor.
In cazul de fata, transferul de tehnologie, pe langa alte elemente, se va materializa in mod vizibil prin cabinele Mercedes-Benz Actros din generatia a II-a. Daimler va beneficia la randu-i de vasta infrastructura (productie, distributie, dealeri) a producatorului rus - un debuseu excelent pentru camioanele Mitsubishi Fuso, dar si pentru nu mai putin cunoscutele autobuze Mercedes-Benz.

Rusia reprezinta una din pietele majore de comercializare a camioanelor, cu vanzari totale de 154.000 de unitati din categoria celor de peste 6 tone doar in 2007. Anul trecut, vanzarile marcii Kamaz, exportata in special in spatiul post-sovietic, s-au ridicat la 53.000 de masini de mare tonaj, aducand in caznaua gigantului rus venituri de aproximativ 3.8 mrd. de dolari.

“In conditiile crizei financiare mondiale, acest acord capata o importanta strategica deosebita pentru Rusia in general si pentru industria de camioane a Rusiei in special, pentru a putea fi cu un pas inainte atunci cand lucrurile vor fi mai bune”, a anuntat Sergei Chemezov, Director General al corporatiei cu capital de stat Rostechnology si Presedinte al Consiliului de Directori Kamaz.

Comentarii imagine:
Daimler Trucks achizitionind 10% din actiunile Kamaz. De la stinga la dreapta: 1. Dr. Edgar Krokel, Daimler AG, Vice Presedinte al M&A si Responsabil de Achizitii real estate. 2. Andreas Renschler, Daimler AG, Sef al Daimler Trucks. 3. Sergei Skvortsov, Troika Capital Partners. 4. Sergei Chemezov, Russian Technologies State Corporation, General Director al Russian Technologies State Corporation si Presedinte al Consiliului de Directori Kamaz. 5. Sergei Kogogin, Director General al Kamaz. 6. Ruben Vardania , Troika Dialog Group, Director Executiv.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!