Prima pagină  »  Ştiri  »  Va place Pizza cu Cola? Ar fi bine sa va placa,
20 MARTIE 2009, 14:41
2,073
0
Va place Pizza cu Cola? Ar fi bine sa va placa, fiindca Fiat va detine pina la 55 % din Chrysler
De Redactia PiataAuto.md
0
Gusturile, sunt un factor care ii diferentiaza pe oameni intre ei. Unora le place mincarea italiana, altii sunt fani ai fast food-urilor americane, unora le plac masinile stilate italiene, altora le plac cele mari americane. Ce ar fi oare daca toate astea s-ar schimba peste noapte? In scurt timp vom avea ocazia sa vedem, fiindca marti seara, concernul italian de automobile Fiat, compania privata de investitii Cerberus Capital Management si producatorul american de vehicule Chrysler au semnat o intelegere de intentie cu totul surprinzatoare. In urma acesteia, Fiat urmeaza sa detina 35 % din actiunile lui Chrysler, ca in viitor acestia sa poata dispuna chiar de 55 %. Va veti intreba, oare cit va achita Fiat pentru acest numar mare de actiuni, ei bine, va spun eu...zero Dolari SUA!!! Acum va dati bine seama de ce am numit mai sus aceasta intelegere surprinzatoare, mai ales ca in urma cu un an si jumatate Cerberus Capital Management, a platit pentru 80 % din actiunile Chrysler 7.4 mlrd $, astfel 35 % din actiuni ar insemna 3.3 mlrd $.

Dar oare care este avantajul acestei intelegeri, doar nimeni nu este predispus sa faca cadou 3.3 mlrd $ ? Pai nici nu se va intimpla acest lucru, Fiat, in urma acestei intelegeri, se va obliga sa imparta cu Chrysler, platformele pentru modelele de clasa medie cit si cele din clasa premium cu tractiune fata. La toate acestea, Fiat, va pune la dispozitia americanilor propulsoarele sale econome, transmisiile moderne, sau chiar se va imparti cu experienta proprie in lupta cu criza financiara, practic Fiat ii va oferi lui Chrysler toate cunostintele sale atit practice cit si teoretice. Dar unul din cele mai mari avantaje pentru Chrysler este ca Fiat ii va ajuta sa se lanseze pe piata europeana, unde in prezent acestia nu au un partener si nici macar un model destinat exclusiv pentru batrinul continent. De fapt, europenilor le este cunoscut modelul 300C, care la baza are platforma lui Mercedes-Benz E-Class, dar din cauza dimensiunilor mari, acestea nu sunt prea populare aici.

Avantajul pentru Chrysler am inteles care este, dar ce au de cistigat italienii din asta? Cunoscut este faptul ca Fiat de ceva timp are intentia de a intra pe piata americana. Studiile arata ca americanii tot mai mult opteaza pentru vehicule mai mici, cu un consum de combustibil redus. Ca exemplu poate fi adus Mini, care in 2008, a cunoscut vinzari cu 28 % mai mari decit in anul 2007 si un numar total de 54.000 unitati vindute. Fiat dispune de astfel de modele, Fiat 500 sau Alfa Romeo MiTo, iar ambele pot fi vindute mai ieftin decit Mini. Pina si apartenenta la Chrysler a companiei producatoare de probabil cele mai cunoscute in lume tot-terenuri Jeep, ii poate fi utila lui Fiat. Astfel in baza modelelor compacte(de ex: Jeep Compass) poate fi elaborat un tot-teren Fiat cu pret redus, sau pe platforma lui Cherokee sau Grand Cherokee – un crossover de clasa premium sub marca Alfa Romeo. Insa acest fapt nu este prevazut in intelegerea semnata de Fiat si Chrysler, pina cind... Totusi intelegerea prevede ca Chrysler ii va pune la dispozitia lui Fiat o fabrica, pe care acestia o vor reutila pentru a fi produse modele proprii, care odata iesite de aici vor fi disponibile americanilor datorita retelei vaste de reprezentante Chrysler. Un avantaj important este ca elaborarea noilor modele Chrysler, va supra-solicita compania Fiat sa fabrice piese de schimb si sa stimuleze centrele sale de cercetare, un lucru foarte benefic pentru situatia de criza financiara, care ii va mai afecta pe constructorii auto inca 2-3 ani.

Primele informatii despre tratativele dintre cele doua companii au aparut la mijlocul anului 2008, dar atunci nimeni nu credea in alianta celor doua. Discutiile de colaborare au fost reluate luni, ca numai dupa 24 de ore sa fie anuntat oficial si incheiere intelegerii. Graba cu care a fost semnata aceasta intelegere poate fi usor explicata. In primul rind, la finele lui 2008, Chrysler se afla in pragul falimentului, astfel era nevoie de un partener de incredere care sa-i ajute in depasirea situatiei critice. In plus, guvernul SUA, a cerut de la GM si Crysler un plan detaliat de restructurizare si de dezvoltare a modelelor noi in schimbul unui imprumut de 13 mlrd de dolari SUA. Intr-o luna acestia vor trebui sa explice cum au fost cheltuiti banii si ce masuri concrete au fost intreprinse pentru iesirea din criza financiara. In caz ca cele expuse nu vor multumi guvernul, companiile ar putea fi impuse sa restituie banii si sa nu dispuna de a doua transa. Astfel Chrysler se afla intr-o situatie dificila, deoarece surse pentru elaborarea unui nou model compania nu are, chiar daca Cerberus a venit cu investitii enorme in aceasta directie, dar si un partener care ar putea sa se imparta cu tehnologiile sale nu exista, pina de curind...

Pentru incheierea intelegerii au fost deacord atit familia unuia din fondatorii Fiat, Giovanni Agnelli, ce detin 30 % din actiunile companiei cit si actionarii principali a lui Chrysler, Cerberus Capital Management si Grupul Daimler. Cind de rezonabila a fost implicarea lui Fiat in aceasta colaborare, ramine de vazut, timpul le va arata pe toate. Dar pina atunci, reprezentantii ambelor companii sunt foarte optimisti in ce priveste viitorul.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!