Prima pagină  »  Ştiri  »  Porsche are datorii de 10 mlrd, iar fostul presedinte pleaca cu
24 IULIE 2009, 15:19
1,638
0
Porsche are datorii de 10 mlrd, iar fostul presedinte pleaca cu un salariu compensator de 50 mln Euro
De Redactia PiataAuto.md
0
Ieri, 23 Iulie 2009, in orasul german Stuttgart a avut loc intalnirea intre reprezentantii companiei Volkswagen si Porsche in urma careia s-a stabilit ca va fi creat un singur concern ce va combina ambele marci. Detaliile acestei contopiri vor fi stabilite in urmatoarele saptamani.

In aceste zile, avem ocazia sa fim martorii unui eveniment extrem de interesant. Incepand cu anul 2005, compania Porsche a inceput sa procure putin cate putin din actiunile companiei Volkswagen. In prima etapa Porsche a procurat 18.65 % din actiunile Volkswagen, care la moment nu se afla in cea mai buna situatie, si de procurarea careia se mai interesau companii cu renume precum DaimlerChrysler AG (actuala Daimler AG), BMW si Renault. Doi ani mai tarziu, la 26 Martie 2007, Porsche a mai facut un pas si a mai procurat 12.25 % din actiunile Volkswagen, ajungand astfel la 30.9 %. In Septembrie 2008, Porsche si-a marit numarul actiunilor pana la 35 %, ca putin mai tarziu sa anunte ca intentioneaza sa procure pana la 75 % din actiunile grupului Volkswagen pe parcursul anului 2009.

Porsche s-a tinut de cuvant, si la 07 Iuanuarie 2009, Porsche detinea deja 50.8 %, insa aceasta urma sa devina cea mai mare parte pe care Porsche a detinut-o din Volkswagen. Se pare ca Porsche, pe parcursul anilor a imprumutat foarte multe fonduri pentru a procura actiunile companiei Volkswagen, iar in prezent compania s-a trezit cu datorii de aproximativ 10 mlrd Euro. Astfel, situatia s-a schimbat brusc la 180 grade, deoarece deja Volkswagen s-a oferit sa procure Porsche si impreuna sa formeze un concern format din ambele companii. Insa Volkswagen nu este intr-atat de puternic financiar de a procura de sinestatator Porsche, astfel in ecuatie intra si Fondul de Stat de Investitii din Qatar, care deja este un actionar important al companiei VW.

Chiar daca detaliile contopirii dintre cele doua marci vor fi facute mai tarziu, suma pe care o va achita Volkswagen pentru a procura compania Porsche cu siguranta va fi de ordinul miliardelor. Totusi aceste “jocuri de-a mata si soarecele” nu s-au soldat fara consecinte in conducerea companie Porsche. Prin urmare, Presedintele companie Porsche, Wendelin Wiedeking, care a condus compania incepand cu anul 1993, si-a dat demisia, aceasta fiind deja acceptata de Consiliul de Administrare a companiei. Insa odata cu plecarea sa, Wiedeking va lua si 50 mln Euro drept salariu compensator, si va fi inlocuit de Michael Macht, care va avea un scop dificil in fata sa, sa mentina afacerea in miscare si sa restituie datoriile de 10 mlrd Euro, iar acum ramane de vazut cum se va descurca noul Presedinte...
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!