Prima pagină  »  Ştiri  »  Electric si accesibil! Nissan prezinta LEAF, primul automobil electric pentru viata
3 AUGUST 2009, 13:27
1,298
0
Electric si accesibil! Nissan prezinta LEAF, primul automobil electric pentru viata cotidiana!
De Redactia PiataAuto.md
0
GALERIE FOTO (16 IMAGINI)
Automobilul zilei de maine, disponibil astazi... Chiar daca cuvantul “astazi” ar insemna mai degraba perioada anului 2010, oricum lucrurile pe care le va oferi Nissan LEAF clientilor sai, multi dintre noi nu le asteptau mai devreme decat peste 10-20 ani, iar cum anul 2010 este aproape, si Nissan LEAF este tot mai aproape de garajele multor dintre noi. Producatorul japonez se pare ca deschide inceputul unei noi ere in industria constructoare de masini, deoarece chiar daca multi producatori auto ofera unitati de propulsie bazate pe combustibil alternativ, majoritatea sunt “asistate” de propulsoare cu ardere interna, spre deosebire de LEAF care in totalitate este un EV – Vehicul Electric, ce poate transporta pana la cinci adulti pe o raza de peste 160 km.

Compania Nissan este foarte entuziasmata de pe urma noului model lansat duminica 02 August 2009, iar caracteristicile date acestuia de companie, ca fiind un vehicul cu: zero emisii, pret atractiv de achizitie, design specific, autonomie de 160 km si sistem inteligent de transportare (IT) il fac esxtrem de interesant pentru noi, consumatorii finali.

Inima noului Nissan LEAF este electro-motorul cu o putere de 80 kW sau 107 cai-putere, ce livreaza un cuplu maxim de 280 Nm. Propulsorul va raspunde promt la comenzile conducatorului, insa nu ne putem astepta sa accelereze ca o Tesla, deoarece aceste doua modele tintesc persoane diferite. Fiind caracteristic pentru un electro-mobil, Nissan LEAF este dotat cu un sistem ce recupereaza energia in momentul aplicarii franelor, care impreuna cu bateriile Litiu-Ion ii permit vehiculului sa parcurga o raza de peste 160 km. Aceasta raza este foarte confortabila, mai ales ca pentru 70 % din conducatorii auto, distanta data este mai mult decat suficienta pentru o singura zi.

Totusi Nissan LEAF poate fi incarcat foarte usor prin intermediul a doua modalitati... Prima permite o incarcare cu energie electrica in masura de 80 % a capacitatii bateriilor in mai putin de 30 minute, iar a doua poate fi efectuata prin intermediul unei prize comune de 200 V, timpul de incarcare fiind estimat la 8 ore – timp indeajuns pentru a incarca masina pe parcursul noptii. Insa LEAF va putea fi “alimentat” si in alte locuri, nu numai de acasa...

In acest sens, cu ajutorul programului de zero emisii lansat de alianta Renault-Nissan, au fost incheiate acorduri de parteneriat cu state precum Marea Britanie, Portugalia, dar si cu autoritatile publice locale din SUA si Japonia ce presupun: dezvoltarea unei infrastucturi de statii de “alimentare” prin intermediul investitiilor publice sau private; educarea persoanelor privind beneficiile deplasarii cu zero emisii cu ajutorul aporturilor financiare alocate de guvernele locale, regionale sau nationale.

Unul din atuurile noului Nissan LEAF este sistemul inteligent de mobilitate IT, cu care este dotat electro-mobilul. Acesta este conectat la un centru global de date, care poate oferi soferilor suportul necesar si informatii de diferit gen 24 ore din zi. Monitorul montat in consola centrala arata energia ramasa in baterii, sau “zona accesibila” dar si prezenta statiilor de incarcare cu energie electrica. Alta posibilitate al acestui sistem este cea de a utiliza telefonul mobil pentru a conecta aerul conditionat in automobil, inainte ca proprietarul sa urce in acesta, sau de a seta functiile de reincarcare, chiar si atunci cand electro-mobilul este oprit.

Design-ul noului Nissan LEAF este caracterizat de stilul futuristic, liniile ascutite si de forma in “V” a partii frontale. Chiar daca farurile cu beculete LED sunt putin alungite, forma acestora nu este aleasa din coincidenta, ci pentru a imbunatati coeficientul aerodinamic si pentru a reduce din sunetul vantului. Iar o alta caracteristica a acestora, este ca utilizeaza cu pana la 50 % mai putina energie fata de lampile conventionale, un lucru extrem de benefic luand in consideratie ca la elaborarea automobilului s-a tinut foarte mult la consumul de energie electrica a dispozitivelor de tip, faruri, aer conditionat s.a. Pana si culoarea exteriorului “Blue Earth”, care continua si la interior ne sugereaza ca LEAF este un prieten al mediului inconjurator.

Noul Nissan LEAF este un automobil al viitorului, care cu siguranta nu apare prea devreme pentru posibilitatile pe care le ofera, mai ales ca foarte multe persoane atrag tot mai mult atentia efectelor negative create de gazele nocive eliminate in atmosfera. Vanzarile pentru LEAF vor incepe la sfarsitul anului 2010 in Japonia, Europa si SUA, iar chiar daca preturile pentru acesta nu au fost facute publice, se stie ca acesta va fi in jurul unui automobil bine dotat din segmentul C (circa 20.000 Euro), insa aceasta suma este doar o presupunere, deoarece guvernele multor state ofera reduceri substantiale la taxe pentru automobilele “verzi”.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!