Prima pagină  »  Ştiri  »  Batranii la volan intra in atentia companiei Volvo
6 OCTOMBRIE 2009, 13:21
1,534
0
Batranii la volan intra in atentia companiei Volvo
De Constantin Mihalachi
0
Nu este o noutate pentru nimeni ca cu cat mai mult inaintam in varsta, cu atat mai greu raspundem la diferite situatii deoarece reflexele nu mai sunt aceleasi ca inainte. Iar din motiv ca studiile europene arata ca varsta medie in lume a crescut in ultimul timp, si ca persoanele de varsta a treia sunt mai active in viata de zi cu zi, Volvo cerceteaza elaborarea noilor tehnologii ce ar ajuta soferii batrani sa continuie sa conduca autovehiculele in deplina siguranta.

Intrebarea daca soferii batrani sunt mai periculosi atunci cand conduc un mijloc de transport, constituie un subiect actual foarte sensibil. Volvo intelege ca sunt situatii unde batranii chiar intampina dificultati, cum ar fi intersectiile sau manevrele de intoarcere, iar din acest motiv, compania suedeza impreuna cu Institutul de Cercetare a Transportului din Suedia a efectuat un studiu care a avut drept scop evidentierea situatiilor concrete care sunt dificile pentru soferii de varsta a treia, prin monitorizarea punctelor la care isi concentreaza acestia privirea in intersectii.

In asa mod, au fost create doua grupe de subiecti ce au fost alesi prin publicarea unui articol in revistele locale, unde prima grupa era compusa din persoane a caror varsta era de peste 75 ani, in timp ce a doua grupa era formata de persoane cu o varsta cuprinsa intre 35 si 55 ani. Ambele grupe au parcurs aceeasi ruta ce includea portiuni cu diferite limite de viteza, intersectii in forma de T, semne STOP, intersectii a doua trasee, intersectii cu sensuri giratorii si semafoare. Pe langa acest test, a fost masurata si flexibilitatea gatului conducatorilor…

In urma testului a fost observata o diferenta clara de varsta, gaturile persoanelor inaintate in varsta erau mai putin flexibile, iar punctele spre care era tintita privirea acestora erau ceva mai limitate. Astfel, in timp ce soferii mai in varsta priveau mai mult la marcajele rutiere pentru a se pozitiona in trafic, soferii mai tineri se focusau mai mult la obiectele dinamice, spre exemplu la alte vehicule care reprezentau un pericol. Iar intersectiile cu adevarat devin o problema pentru batrani, deoarece flexibilitatea redusa a gatului si reflexele incetinite le ingreuneaza misiunea.

In asa mod, compania Volvo va cerceta si mai detaliat aceste situatii, ca pe viitor sa elaboreze un sistem care ii va ajuta pe soferii de varsta a treia sa se descurce mai bine in aceste situatii si pentru a le garanta in continuare siguranta la volan.

In continuare va oferim un material video in cadrul caruia este dezbatut in detaliu acest subiect...
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!