Prima pagină  »  Ştiri  »  Mitsubishi iese din umbra la Salonul Auto de la Tokio
6 OCTOMBRIE 2009, 12:05
1,244
0
Mitsubishi iese din umbra la Salonul Auto de la Tokio
De Constantin Mihalachi
0
GALERIE FOTO (11 IMAGINI)
Chiar daca in ultimul timp Mitsubishi a dat dovada de pasivitate, in special prin marea absenta de la Salonul Auto de la Frankfurt, japonezii se pare ca nu au stat pe loc. Acest lucru ne este demonstrat de cele nu mai putin de 16 vehicule care vor fi prezentate la Salonul Auto de la Tokio, printre care se vor regasi si doua concepte de mare clasa Mitsubishi Concept PX-MiEV si i-MiEV CARGO.

La editia cu numarul 41 a Salonului Auto de la Tokio, Mitsubishi va da dovada ca este in continuare unul din cei mai potenti producatori auto mondiali, si va expune mai multe produse noi, printre care si conceptele prezentate in premiera mondiala - Mitsubishi Concept PX-MiEV si i-MiEV CARGO, ultimul fiind deja foarte aproape de productia de serie poate fi comandat incepand de acum de catre clienti, urmand ca in Aprilie 2010 sa inceapa primele livrari.

Asemanator unui Outlander XL, insa cu o infatisare mult mai futuristica, prototipul Mitsubishi Concept PX-MiEV pare a sta la baza viitoarei generatii a unui crossover marca Mitsubishi. Caracterizat de un design modern, care este subliniat de farurile fata/spate cu LED-uri, Concept PX-MiEV dispune si de o caroserie conceputa din metal color ce ii ofera astfel prototipului o aparenta foarte interesanta si atragatoare. Cat priveste interiorul, acesta s-a inspirat de la cabinele pilotilor de avioane, cu scopul de a imbunatati concentrarea conducatorului la traseu. Dotat cu cadran de bord si panelurile usilor ce utilizeaza iluminare cu LED-uri, conceptul exprima un grad inalt de inovatie si rafinament. Interiorul este unul deosebit, datorita materialelor textile utilizate sunt prevenite alergiile pielii, iar in acelasi timp bacteriile sunt exterminate. Ferestrele apara pielea de radiatiile UV-A, iar un sistem ingenios are grija ca aerul de la interior sa fie imbogatit permanent cu oxigen pentru a creste confortul pasagerilor, si pentru a fi redusa oboseala.

Puntile fata/ spate de pe Mitsubishi Concept PX-MiEV sunt propulsate de doua motoare magnetice sincronizate, cat si de unul pe benzina de 1.6 litri DOHC MIVEC care pune in miscare rotile fata sau poate servi drept generator. Pentru ca automobilul sa ruleze intr-un mod cat mai optim, Concept PX-MiEV este dotat cu sistemul Mitsubishi Plug-in Hybrid System care se adapteaza automat conditiilor de drum si energiei electrice ramase in baterii pentru a extrage maximum de eficienta de la motoarele electrice si de la cel pe benzina. Pe langa aceasta, conceptul mai este dotat si cu sistemul de operare MiEV OS – acesta selecteaza modul optimal de rulare datorita sistemului de control al elementelor EV (Electric Vehicle) si a propulsorului pe benzina, cat si monitorizeaza constant alimentarea optima a bateriilor, dar si energia livrata de acestea in raport cu cantitatea stocata.

Astfel, Concept PX-MiEV poate rula in mai multe moduri, acestea fiind: EV - de la viteze mici pana la mijlocii datorita motorului electric fata este pusa in functiune puntea fata, iar in caz de necesitate(zapada, ploaie si alte suprafete cu aderenta redusa) este pornit si motorul spate, oferindu-se astfel tractiune integrala; Series hybrid – cand energia in baterii scade pana la un nivel predeterminat, sistemul porneste automat propulsorul pe benzina care actioneaza in acest caz ca generator ce va livra energie motoarelor electrice; Parallel hybrid – in cazul vitezelor mai mari, intra in functiune propulsorul pe benzina care este mai eficient la turatii mari. In momentul cand conducatorul schimba brusc banda si este necesara o stabilitate mai inalta, automat se conecteaza electro-motorul spate oferind astfel tractiune integrala. Atunci cand este nevoie depunerea unei puteri mai mari, in cazul accelerarilor agresive, pe langa propulsorul pe benzina in paralel in functiune intra si motoarele electrice fata/spate; Regenerative mode – in momentul cand vehiculul incetineste, energia cinetica provenita de la frane este depozitata in bateriile litiu-ion; Charging mode - Concept PX-MiEV poate fi alimentat cu energie electrica prin utilizarea a 3 tipuri de prize, de 100 V, 200 V si una de tensiune inalta; Power supply mode – este unul din cele mai interesante moduri, deoarece odata actionat, automobilul poate servi pe post de sursa de energie electrica de exemplu in situatii de calamitate naturala, atunci cand energia electrica nu este furnizata la priza de casa. In asa fel, in portbagaj este amplasata o priza de 100 V la care cu usurinta poate fi conectat orice echipament electric. In cazul in care energia din baterii atinge un nivel minim, porneste propulsorul pe benzina ce va servi drept generator, oferind astfel in continuu energie electrica.

Concept PX-MiEV este dotat si cu ultimele tehnologii in materie de siguranta… Aici poate fi inclus sistemul Multi-around Monitor care utilizeaza mai multe camere de luat vederi amplasate in puncte cheie de pe caroseria automobilului, pentru a oferi conducatorului o imagine combinata despre intreg perimetrul ce inconjoara automobilul. Un alt sistem este Driving Safety Support, sistem care in prezent este promovat de Politia din Japonia ce utilizeaza o infra-structura dezvoltata de siguranta a vehiculelor care transmite la bordul automobilului informatii pentru ca conducatorul sa fie mai atent atunci cand alte vehicule sau pietoni sunt detectati de catre senzorii de pe partile laterale ale traseelor, sau de camerele de luat vederi din intersectii si de langa trecerile de pietoni.

Al doilea concept ce va fi prezentat in premiera mondiala de Mitsubishi este i-MiEV CARGO, o utilitara ce deriva de la Mitsubishi i-MiEV si care in scurt timp va intra in productie de serie. Acesta la fel va avea la baza o unitate hybrid de propulsie compusa din electro-motoare, dar care se va axa in premiera pe transportul de marfuri. Datorita dimensiunilor generoase - 1350 mm latime si 1100 inaltime, cat si suprafetei drepte de la interior, i-MiEV CARGO va putea transporta obiecte voluminoase, fara a polua mediul inconjurator.

Atat conceptele Mitsubishi Concept PX-MiEV si i-MiEV CARGO, cat si celelate modele ce vor fi prezentate la Tokio de catre Mitsubishi, vor putea fi admirate incepand cu 24 Octombrie pana la 04 Noiembrie.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!