Prima pagină  »  Ştiri  »  Acesta este primul electro-mobil bavarez - BMW ActivE!
21 DECEMBRIE 2009, 18:18
1,872
0
Acesta este primul electro-mobil bavarez - BMW ActivE!
De Constantin Mihalachi
0
GALERIE FOTO (35 IMAGINI)
Nu este de mirare pentru nimeni ca tot mai multi producatori de automobile privesc si mai des in ultima perioada catre nisa automobilelor electrice… Iata ca de putin timp, concernul BMW, cel care nu prea isi indrepta atentia catre automobilele de acest gen, o face in ultimul timp deja pentru a doua oara, dupa ce a dezvaluit electro-mobilul MINI E, si mai pe nou, propriul model electric bavarez BMW ActivE, unul care are la baza Seria 1 Coupe.

La prima privire, noul electro-mobil nu surprinde cu nimic, iar aici vorbesc despre design-ul acestuia absolut identic atat la exterior, cat si la interior cu versiunea de serie BMW Seria 1 Coupe, cea care poate fi cunoscuta datorita prezentei tevilor de esapament, jantelor din aliaj usor cu stil diferit, noului panel de bord si sistemul de iluminare de la interior.

Adevaratele diferente incep abia sub “ambalaj”, acolo unde este regasit electro-motorul de 170 cai-putere si 250 Nm, care este amplasat pe puntea spate al electro-mobilului. In locul propulsorului cu ardere interna, rezervorului de combustibil si unei parti din port bagaj (200 litri volum, fata de 370 litri pe modelul de serie) sunt amplasate bateriile Litiu-Ion elaborate in baza unei colaborari dintre companiile Bosch si Samsung. Prezenta bateriilor au adugat la greutatea coupe-ului inca 425 kg, ceea ce ar insemna o greutate totala de 1.800 kg. In ciuda numarului mare de baterii, distributia greutatii pe punti este perfecta 50-50.

Bateriile Litiu-Ion ii ofera noului BMW ActivE o raza de autonomie de 160 km, in timp ce alimentarea integrala al acestora dureaza pana la 3 ore de la priza de 240 Volt, sau 4 ore 30 minute in cazul prizei de 220 Volt. Celor carora li se va parea mica raza de autonomie a electro-mobilului, tin sa le aduc aminte ca in mediu un conducator parcurge zilnic in jur de 50-60 km.

Odata cu greutatea, au suferit si posibilitatile dinamice ale coupe-ului, insa inbucurator de putin fata de versiunea cu propulsor conventional… Spre exemplu, daca versiunea BMW 120i cu 170 cai-putere si 210 Nm accelereaza pana la 100 km/h in 7.8 secunde, atunci versiunea electrica BMW ActivE accelereaza in mai putin de 9 secunde, cu posibilitatea de a atinge o viteza maxima de 145 km/h, un rezultat foarte bun pentru un automobil electric.

La fel cum a procedat in cazul britanicului MINI E, BMW va produce un numar limitat de exemplare pentru a le testa cat mai intens pe traseele publice cu scopul de a efectua ultimile retusuri tehnice inainte de a fi dat startul productiei modelului de serie. In asa mod, BMW deja din anul urmator va incepe testele pentru ActivE, in timp ce asamblarea ca model de serie al acestuia este preconizata pentru anul 2015. Insa pana atunci, noul BMW ActivE va putea fi admirat ca concept la Salonul Auto de la Detroit ce se va desfasura in Ianuarie 2010.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!