Prima pagină  »  Ştiri  »  Premiera mondiala – noul Ford Focus!
11 IANUARIE 2010, 19:28
1,270
0
Premiera mondiala – noul Ford Focus!
De Constantin Mihalachi
0
GALERIE FOTO (20 IMAGINI)
Salonul Auto Nord-American de la Detroit aduce odata cu inaugurarea sa si prima premiera mondiala a editiei din acest an, ultima generatie Ford Focus. Lansat pentru prima data in anul 1998, Focus a ajuns acum la a 3-a generatie, fiind prezentat la Detroit in doua versiuni – sedan si hatchback. Deoarece noul model va fi comercializat in paralel pe mai multe piete (America de Nord, Europa, Asia) design-ul acestuia cuprinde linii universale, care doresc sa satisfaca absolut toti clientii indiferent de piata, dar desigur in stricta concordanta cu tendinta de design al marcii – Ford Kinetic Design. In dependenta de piata, noul Ford Focus va fi disponibil in versiunile hatchback cu trei si cinci usi, sedan, sau coupe-cabriolet.

Chiar daca nu mai foloseste acelasi “limbaj” de design ca la prima generatie in stil New Edge, noul Ford Focus este in continuare absolut formidabil la exterior in primul rand datorita tendintelor actuale in stil Kinetic Design. Universalitatea demonstrata de acesta este intr-atat de bine gandita de design-eri, incat versiunile europene si nord-americane se vor deosebi doar in proportie de 20 %.

Exteriorul este bine conturat, unul ce ne aduce aminte de prima generatie Ford Focus, in special daca este sa privim hatchback-ul. Dotat acum cu blocuri optice noi si o grila imensa, noul Focus inspira mult dinamism, fapt sugerat si de farurile spate, elemente ce livreaza un sentiment ca automobilul ar fi in miscare chiar si atunci cand stationeaza, de fapt asta este ideea design-ului kinetic marca Ford.

Interiorul pe de alta parte pare mult prea complicat la prima vedere, iar aici ma gandesc in primul rand la comenzile de pe consola centrala si volan. S-ar pare ca sunt mult prea multe butoane, insa la o privire mai atenta iti dai seama ca nu e chiar asa, fiecare buton isi merita din plin prezenta la bord, insa parerea mea e ca amplasarea acestora nu e cea mai reusita… Chiar si asa, pe consola centrala este regasit ecranul color de 8 inch, care este inconjurat de gaurile de aer amplasate in forma verticala. Majoritatea sistemelor pot fi manipulate cu ajutorul sistemului multimedia MyFord prin intermediul ecranului touch screen. Per total, producatorul asigura ca habitaclul noului Ford Focus utilizeaza cele mai calitative materiale, caracteristice modelelor dintr-o clasa mai mare, promitator nu?!

Cat priveste propulsoarele, la fel ca multe alte materiale si sisteme regasite pe noul Ford Focus, acestea sunt de ultima generatie. Pentru Europa propulsorul standart este considerat cel de 1.6 litri turbo aspirat EcoBoost ce livreaza 130 cai-putere. In cazul Americii de Nord, propulsorul de baza il va constitui unitatea natural aspirata de 2.0 litri DI Ti-VCT care va dezvolta cu 20 cai-putere mai mult decat actuala generatie 2.0 Duratec. Ceva mai tarziu va fi disponibil si un propulsor diesel Duratorq TDCi pentru piata europeana, unul care se bucura de o eficienta mai buna cu 10-20 %. Toate propulsoarele vor putea fi cuplate fie la cutia manuala, sau la cea robotizata PowerShift cu dublu ambreiaj.

Chiar daca la moment nu este cunoscuta intreaga gama de modele a propulsoarelor disponibile pentru Focus, Ford deja a anuntat ca incepand cu anul 2011 va produce si o versiune electrica dedicata in totalitate pietei americane, aceasta fiind de altfel si primul model de acest gen marca Ford.

Asamblarea noului Ford Focus va incepe simultan in trei uzine Ford ce sunt localizate in orasele Saarlouis (Germania), Michigan (SUA) si Chongqing (China). Ceva mai tarziu, noul model va fi produs in Africa si America de Sud, in timp ce primele exemplare vor aparea in reprezentantele europene si nord-americanela la sfarsitul acestui an.

Pe platforma noului Ford Focus, Ford isi propune sa elaboreze un total de 10 modele ce vor fi comercializate in intreaga lume si a caror numar de exemplare produse anual se va ridica la 2 mln unitati in anul 2012.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!