Prima pagină  »  Ştiri  »  Un nou motor de 3 cilindri de la Nissan
20 IULIE 2010, 09:59
2,115
0
Un nou motor de 3 cilindri de la Nissan
De Ilie Toma
0
Nissan anunta dezvoltarea unui nou propulsor de 3 cilindri pe benzina. Cu o capacitate de 1.2 litri, acesta promite sa ofere performantele unui motor de 1.5 litri, in timp ce consumul si emisiilor se vor situa la un nivel minim. Noul motor isi va face loc in primul rand sub capota noii generatii Micra, incepand cu prima jumatate a anului viitor.

Performantele inalte si eficienta motorului sunt atinse prin adoptarea ciclului Miller in constructie, a injectiei directe, a unui supercharger eficient, precum si compatibilizarea propulsorului cu un sistem start-stop.

Ciclul Miller este relativ putin raspandit pe motoarele automobilelor, acesta gasindu-si o mai mare aplicare in motoarele industriale mari sau ambarcatiuni navale.

Intr-un motor obisnuit cu patru timpi de pe un automobil, o parte importanta de energie este irosita pentru comprimarea in cilindri a amestecului de combustie, iar un sistem care ar reduce forta necesara acestui proces s-ar traduce printr-o eficienta sporita. Motoarele cu ciclu Miller “intarzie” inchiderea valvelor de admisie in cilindru iar etapa de compresie se diferentiaza astfel de motoarele obisnuite. Fara utilizarea unui supercharger, acest ciclu de functionare ar insemna pierdere de randament si motorul nu ar putea oferi o putere maxima nici cel putin egala cu cea a unui motor in patru timpi. Insa, odata cu existenta supercharger-ului, in momentele de acceleratie acesta ofera un plus important de performanta. Per total, ciclul Miller inseamna si temperatura de combustie mai joasa, ceea ce se traduce si prin emisii de NOx mai mici.

Un supercharger (compresor mecanic) are insa nevoie si el de o anumita forta pentru a fi propulsat. Iar Nissan si-a dorit sa exploateze la maxim atat eficienta motorului, cat si performantele acestuia, echipand, in rezultat, supercharger-ul cu un gen de “ambreiaj”, prin care acesta se poate “decupla” de la motor, usurandu-i sarcina in momentele cand e nevoie de condus fara acceleratii pronuntate. Astfel se obtine o economie sporita de combustibil, iar la necesitate, odata cu cuplarea mecanica a supercharger-ului, se obtine si o performanta sporita.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!