Prima pagină  »  Ştiri  »  Boss-ul revine: inginerii Ford aduc o revenire a lui Mustang Boss
19 AUGUST 2010, 11:22
2,093
0
Boss-ul revine: inginerii Ford aduc o revenire a lui Mustang Boss
De Ilie Toma
0
O singura data in istorie Ford a dat unda verde unui astfel de proiect. In 1968, conducerea companiei aproba crearea unui Mustang cu totul special – unul care nu avea sa sacrifice nimic pentru a deveni cea mai buna si performanta masina creata vreodata de Ford Motor Company. Acel model a aparut in 1969 si se numea Ford Mustand Boss 302, si ramane si astazi unul din cele mai mandre exemple ale americanilor, cand vorbesc de masinile lor....

Dupa patruzeci si doi de ani, Ford a dat din nou unda verde unui proiect unic...

O echipa de ingineri, designeri si stilisti de la Ford – toti entuziasti de Mustang-uri pana in maduva oaselor, aceeasi echipa care a creat si Mustang GT 2011 – au distilat un nou Mustang, in forma cea mai pura a performantei, puterii si stilului, pentru a crea o masina de curse, dar pe care sa se poata pune totusi placute de inmatriculare “civile”. Numele noii creatii este 2012 Mustang Boss 302.

Desi decizia de a crea un succesor al unui model atat de important in istoria Ford nu a fost una usoara, sefii Ford au ajuns pana la urma la concluzia ca un model cu adevarat inspirat va ajuta relansarea vanzarilor si, de ce nu, va aduce un nou val de admiratie a americanilor pentru masinile care le-au facut istorie.

Este interesant si faptul ca echipa de ingineri si-a trasat un obiectiv mai putin obisnuit pentru noul Ford Mustang Boss 302: acesta trebuie neaparat sa poata depasi pe circuitul Laguna Seca unul din cei mai buni bolizi de strada din lume, in viziunea americanilor: BMW M3. Inginerii Ford afirma ca acest lucru le-a reusit!

Noul Mustang Boss 302 va avea chiar si o editie limitata, botezata Boss 302 Laguna Seca, care va fi focalizata mult mai mult catre performanta pe circuit, decat pe confortul rularii pe strada. Aceasta versiune va dispune de o suspensie intarita, va fi lipsita de bancheta din spate si va primi si cateva modificari exterioare, pentru un coeficient aerodinamic imbunatatit.

Sub capota lui Mustang Boss 302 a fost montat un motor V8, evoluat de pe Mustang GT. Pe GT V8-ul livreaza 412 CP – o putere deja demna de a fi numita extrema. Totusi, titulatura de Boss 302 a impus inginerii sa impinga si mai departe performanta motorului. A fost revizuit intreg sistemul de admisie, impreuna cu mai mult piese mecanice din motor, obtinandu-se in rezultat o putere de 440 CP. Puterea este transmisa rotilor spate printr-o cutie de viteze manuala in 6 rapoarte, care beneficiaza si ea de un ambreiaj pregatit pentru regimul de curse. Pentru cei ce vor dori sa scoata din buzunar cativa bani in plus, exista si optiunea montarii unui diferential Torsen pe puntea din spate in locul celui standard.

Si deoarece noul Mustang Boss 302, trebuia sa fie si cel mai manevrabil Mustang din toate timpurile, acesta a beneficiat de o noua suspensie, cu amortizoare adaptive si bare stabilizatoare ranforsate, iar directia este asistata electric. Cel de la volan va putea selecta intre trei regimuri de operare a directiei – Confort, Normal si Sport – feedback-ul volanului modificandu-se pentru fiecare dintre acestea.

Inginerii Ford au creat si un sistem de evacuare provocator. Dupa cum declara acestia, Mustang Boss 302 va scoate un raget unic al unui motor V8 de performanta, insa, date fiind normele legale vizavi de zgomotul maxim pe care il poate produce o masina, acestia au fost nevoiti sa prevada doua zone cu discuri de atentuare a sunetului, situate in apropierea rotilor spate. Deoarece aici exista si mici orificii, prin care se evacueaza o parte din gazele de esapament, inginerii Ford sugerea ca tunerii au libertate deplina de a-si personaliza aceste mici detalii. Mai mult ca atat, cei de la Ford au montat discurile de atenuare a sunetului mai mult pentru a bifa conformarea cu legea – insa le-au facut detasabile, pentru ca oricine va exploata masina unde zgomotul nu are prea mari interdictii, sa isi poate transforma Mustangul Boss 302 intr-o fiara caruia nu ii este frica de propria identitate...
GALERIE FOTO (18 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!