Prima pagină  »  Ştiri  »  Jaguar E-Type aniverseaza 50 de ani
28 IANUARIE 2011, 08:08
1,930
0
Jaguar E-Type aniverseaza 50 de ani
De Ilie Toma
0
GALERIE FOTO (2 IMAGINI)
Jaguar E-Type este, probabil, cel mai nuantat model din toata istoria Jaguar. In 1961, anul in care acesta si-a facut debutul, E-Type a electrizat lumea, devenind in scurt timp una din cele mai dorite masini de pe mapamond.

Proportiile sale au fost recunoscute ca fiind intr-atat de corecte, iar liniile intr-atat de pure, incat modelul a devenit si un exponat permanent in Muzeul de Arta Contemporana din New York. Pana si Enzo Ferrari recunostea, la vremea sa, ca E-Type este “cea mai frumoasa masina din lume”.

Acum, cei de la Jaguar ii vor aduce un omagiu, aducandu-l la Salonul Auto de la Geneva, apoi la Festivalul Vitezei de la Goodwood, la Concursul de Eleganta de pe Pebble Beach si intr-un final pe Nurburgring, la Grand-Prix-ul automobilelor clasice.

Geneva este un loc deosebit de semnificativ pentru Jaguar E-Type. In 1961, cand acesta era prezentat presei auto mondiale la restaurantul Parc des Eaux Vives din Geneva, fascinatia presei si dorinta de a-l conduce incontinuu a fost atat de mare, incat fondatorul Jaguar, Sir William Lyons, i-a ordonat pilotului-sef de teste Norman Dewis sa porneasca in toiul noptii din Coventry spre Elvetia pentru a aduce un al doilea exemplar.

Modelul avea sub capota un motor de 6 cilindri in linie, de 3.8 litri, care livra 265 CP, si facea posibila accelerarea masinii pana la o viteza de 241 km/h. Aceasta cifra a transformat-o, la acea vreme, in cea mai rapida masina de productie din lume!

In cei 14 ani, cat s-a aflat in productie, Jaguar E-Type a fost vandut in peste 70,000 de mii de unitati, devenind si primul sportcar european de productie in masa. Modelul costa atunci 2,256 lire sterline, un echivalent al cca 38,000 lire din prezent, iar printre clientii lui E-Type s-au numarat George Best, Bridgitte Bardot, Tony Curtis si Steve McQueen.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!