Prima pagină  »  Ştiri  »  Volkswagen prezintă... maşina fără şofer!
23 IUNIE 2011, 15:00
2,809
8
Volkswagen prezintă... maşina fără şofer!
De Ilie Toma
2
De ceva timp bun, cei de la Volkswagen lucrează la sisteme care ar conglomera funcţiile tehnologiilor existente, astfel încât condusul pe „pilot automat” al maşinilor să devină posibil. Acum, cei de la Volkswagen declară că se află la faza finală a proiectului care le va permite să lanseze un prim astfel de sistem.

Inginerii germani îl numesc „Pilot automat temporar” şi acesta presupune că o maşină dotată cu astfel de sistem va putea circula în regim semi-automat pe autostrăzi, cu o viteză de până la 130 km/h, fără intervenţia şoferului. După cum declară chiar inginerii care lucrează la acest proiect, sistemul va reprezenta o legătură între sistemele actuale de asistenţă şi viitor, în care condusul s-ar putea desfăşura complet automatizat.

Mai exact, inovaţia celor de la Volkswagen se bazează pe câteva sisteme mai cunoscute. În primul rând, este vorba de un sistem cruise-control adaptiv, care scanează în permanenţă partea din faţă a maşinii, astfel încât în cazul în care vehicului din faţă încetineşte, va încetini şi maşina condusă „semi-automat”, iar în cazul în care calea din faţa maşinii se „eliberează din nou”, autoturismul va accelera din nou până la viteza setată. La acesta se mai adaudă şi sistemul de menţinere a benzii, care monitorizează marcajele rutiere şi identifică astfel traiectoria corectă pe care trebuie să o menţină automobilul, intervenind în ajustarea direcţiei volanului. Sistemul identifică de asemenea şi semnele de circulaţie, în mod deosebit pe cele care ţin de limitarea vitezei şi de permisiune sau interzicere a depăşirilor.

Sistemul poate face faţă şi ambuteiajelor urbane, fiind capabil să pornească şi să oprească vehiculul într-un regim aproape identic cu cel uman. Faptul că cei de la Volkswagen l-au prevăzut, deocamdată, doar până la viteze de 130 km/h, îl face recomandabil pentru zone monotone pentru condus, ambuteiaje, sau zone în care limitele de viteze sunt multe la număr sau pe distanţe lungi.

Totuşi, inginerii Volkswagen declară că, deocamdată, întreaga responsabilitate în condus rămâne pe seama şoferului. Tehnologia este încă una la fază de proiect, şi chiar dacă s-ar putea regăsi pe viitoarele modele de serie, aceasta va avea statut de asistenţă, şi nu de înlocuire a funcţiilor şoferului. Cei de la Volkswagen mai declară că şoferul trebuie în continuare să monitorizeze în permanenţă situaţia de trafic, chiar dacă ar putea exista necesitatea unei intervenţii doar în situaţii critice.
COMENTARII (8)
dimon
Chişinău
la 23 Iunie 2011 - 15:06
mashina t-o cumperi ca sa o conduci tu,dar nu ea pe tine:)
0
0
Mihail
Chişinău
la 23 Iunie 2011 - 16:02
oamenii insep a deveni ca oile.. sa fie condusi de toate metalaloamele! masina credca va avea succes pe piata rusa modloveneasca (unde se bea fara masura ..) nustiu cita incredere tre sa ai da decit ai sta mereu cu grija tot mai ghine e sa ei ruliu in mina nu?
0
1
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 23 Iunie 2011 - 18:29
Am vazut un documentar despre un proiect al Google care au un robot care conduce masina. Cica au cateva masini si in 250 000 km nu au avut nici un accident. Mi se pare aiurea dar eu personal as dori sa beneficiez de aceasta minune a tehnologiei cand am de condus ore intregi. Uneori eu fac cate un maraton de 24 de ore de condus continuu doar cu pauza de alimentare la benzinarii etc pe traseul Danemarca - Chisinau. Ar fio fain, sa pot trage un somn iar masina sa mearga vreo cateva ore asa...
0
1
Mihail
Chişinău
la 23 Iunie 2011 - 19:11
Constantin-Padure.com daca nui secret ce treaba ai in danemarka? am vazut si pe situl tau ceva legat de ...
0
0
Eugen
Frankfurt am Main, Germania
la 23 Iunie 2011 - 19:19
mai toti producatorii mari au astfel de proiecte. Scopul lor e de a reduce la maxim actiunile soferului. Pina la urma fiecare om greseste :)
0
0
BMWPower.MD
Chişinău
la 24 Iunie 2011 - 00:32
mi-ar fi frica sa las masina sa conduca, la orice masina apar defectiuni tehnice, zilnic, saptaminal, lunar, etc, la care si cum, cert e ca nu poti face zilnic teste ca sa te asiguri ca masina se va comporta ok, gropile cum le ocoleste? sau daca un soarece iti crapa un contact undeva, ce sanse ai sa ajungi la destinatie intreg?
0
1
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 24 Iunie 2011 - 05:12
Pt Mihai... Ce fac in Danearca? Muncesc ca toti oamenii. Iar fiecare banut il investesc in Moldova chiar daca-s roman. Tu ai spus-o... Ce sa-i fac, imi place Moldova !
0
1
Mihail
Chişinău
la 24 Iunie 2011 - 11:42
bravo... si scuze daca team jignit vreodata :) ... pur si simplu nam prea auzit oameni la munca in danemarka da ...
0
1
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!