Prima pagină  »  Ştiri  »  FRANKFURT 2011: Ruşii de la Ё fac senzaţie (video)
19 SEPTEMBRIE 2011, 08:50
3,186
5
FRANKFURT 2011: Ruşii de la Ё fac senzaţie (video)
De Ilie Toma
5
GALERIE FOTO (13 IMAGINI)
Boom-ul economic al Rusiei naşte nume noi în industria auto. Şi dacă modelele VAZ-ului mai trezesc şi astăzi zâmbete din cauza învechirii morale, atunci noii producători ruşi vin cu idei inovative şi admirabile.

Unul din ei este Ё – brandul focalizat spre electromobilitate. Numele mărcii a fost ales în urma unei campanii naţionale, iar propunerea literii Ё din alfabetul rus a fost considerată cu adevărat genială, întrucât se apropie de şi E-ul electricităţii, dar păstrează şi caracterul naţional al ţării din care provine.

Deşi deocamdată marca Ё aduce în vizorul publicului doar concepte, în scurt timp lucrurile vor lua un contur cât se poate de real. Abia în aprilie 2010 au fost puse bazele noului brand, pentru ca în mai 2011 să fie deschisă lista de comenzi pentru viitoarele modele Ё – crossover, microvan şi break. În primele 24 ore de la startul acceptării comenzilor au fost înregistrate peste 50,000 de comenzi, iar peste doar 6 zile numărul acestora a depăşit cifra de 100,000.

Filosofia noii mărci nu presupune electromobilitatea în modul în care ne-au obişnuit producătorii occidentali în ultimul timp, ci oferă o nouă abordare a lucrurilor. Crossoverul Ё, spre exemplu, aduce tracţiune integrală permanentă, iar propulsia roţilor are loc pe baza motoarelor electrice. Energia nu este stocată în baterii tradiţionale lithium-ion, care sunt grele şi scumpe în producţie, ci în super-condensoare care funcţionează după principiul acumulatoarelor clasice din automobilele tradiţionale. La viteze mici, motoarele electrice sunt alimentate pe baza energiei din aceste condesoare, iar atunci când aceasta se epuizează, intervine motorul cu ardere internă, care îndeplineşte rol de generator. Motorul clasic nu este conectat mecanic pe roţi, deci rolul său rămâne a fi în orice situaţie unul de generare a electricităţii, şi nu de propulsie directă a roţilor.

Mai mult ca atât, motorul cu ardere internă este unul bivalent, funcţionând atât pe bază de benzină, cât, mai ales, pe bază de gaz natural comprimat, pe care Ё pune un accent deosebit în filosofia sa. Astfel, benzina are rol secundar, de asigurare a independenţei de un anumit tip de carburant, pentru ca proprietarii de Ё să nu se pomenească în situaţia când nu reuşesc să dea de staţii unde pot alimenta cu gaz natural, însă gazul este cel care ar trebui să constituie carburantul principal al maşinii. Petrolul este tot mai puţin în lume, spun ruşii de la Ё, iar energia electrică este produsă, de cele mai multe ori, la staţii electrice care poluează şi ele aerul, iar nivelul zero al emisiilor la nivel local nu anulează amprenta lăsata la nivel global de maşinile pur electrice. În acelaşi timp, gazul natural este mult mai ecologic, nu conţine sulf, se găseşte în stare finită sau poate fi produs artifical printr-un proces tehnologic relativ simplu, iar la ardere nivelul de CO2 este mai mic, iar particulele poluante lipsesc cu desăvârşire. Prin urmare, un hibrid care ar folosi gazul natural în calitate de combustibil fosil ar fi, după viziunea celor de la Ё, opţiunea cea mai raţională, palpabilă şi eficientă de dezvoltare a electromobilităţii.

Producătorul rus a venit şi la Salonul Auto de la Frankfurt, prezentând crossover-ul Ё în formă evoluată şi apropiată de producţie, dar şi conceptul de design Ё, menit să demonstreze capacitatea echipei de design de a contura un stil original şi distinct al mărcii Ё.

Conform datelor preliminare, crossover-ul Ё va oferi 5 locuri la bord, va cântări la gol doar 650 kg, va dispune de tracţiune integrală pe toate versiunile şi va avea o gardă la sol de 210 mm. Motorul cu ardere internă va livra o putere de 60 CP, fiind astfel scutit de impozitul rutier în Rusia. Împreună cu motoarele electrice, acesta va livra caracteristici dinamice similare unul motor pe benzină de 2.0 litri şi 150 CP. Crossover-ul promite un consum de doar 3.5 litri/100 km, iar viteza maximă se va cifra la 130 km/h.

Crossover-ul Ё nu duce lipsă nici de dotări de siguranţă, fiind echipat cu 2 airbag-uri, ABS, faruri cu LED-uri şi anvelope Run-Flat. De asemenea, acesta va oferi la bord un sistem avansat multimedia, care va permite, printre altele şi diagnosticarea tehnică la distanţă sau chemarea unei unităţi de intervenţie.

Startul producţiei este programat pentru a doua jumătate a anului viitor, iar cei de la Ё au şi început deja pregătirea liniilor de producţie pentru asamblarea modelelor. Spre exemplu, presarea peselor de caroserie, realizate din materiale compozite, se va efectua pe o linie de producţie achiziţionată de la Dieffenbacher – o companie germană cu experienţă în construirea liniilor industriale, care a livrat produse similare şi unor producători precum Audi şi Mercedes-Benz. De asemenea, noul producător rus pare să se bucure de o susţinere importantă şi din partea autorităţilor statului rus, mai ales că unui număr mare de locuri noi de muncă pentru ingineri şi naşterea unei noi mărci în industria auto nu pot avea decât un impact social benefic, la care se mai adaugă şi o fortificare a imaginii Rusiei în lumea auto.
 
 
 
COMENTARII (5)
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 19 Septembrie 2011 - 09:11
Ceva idee vad ca au rusafonii...
0
0
Igor
London, Marea Britanie
la 19 Septembrie 2011 - 09:41
idei au avut si au, dar de cele mai multe ori nu au la idei, in plus la toate vaz-urile, uaz-urile s.a.m.d si asa se cumpara in cea mai mare parte a Rusiei, care de altfel e si lipsita de drumuri. Din cele citite am inteles ca nici calitatea combustibilului nu straluceste, sumind toate acestea masinile noi si bune au priza doar in orasele cu o infrastructura mai dezvoltata, pe cind in "glubinka" - "jiguli", "uaz" cu piese si deservire ieftine. asta e parerea mea.
0
0
Mihail
Chişinău
la 19 Septembrie 2011 - 15:12
VB_1One nu crede cati zic cu rau.,..

Russia sau CSI sau ex Uniunea sovietica a avut si are una din cele mai bune sisteme de invatamint + unii din cei mai destepti si creativi oameni de pe glob!

Seia sio uitat Stalin sa introduca in sistema de invatamint dar na uitat Hitler a fost CULTURA!

In ce sens cultura? adic sasi iubeasca PATRIA sa stie ca nu banii il fac pe om da omul face banii si sa puie respectu mai presus ca toate!

De ce Germania e Germania dar russia sau ex sovitica nui russia sau sovietica care a fost odata (nr.1 in tehnologie)?

Pentru ca sub dictatura unde totul se facea cu frica si exista respect si punctualitate ! vorbim de timpurile sovietice (brejnev da chiar si stalin) cei destepti erau ridicati SUS cu ultimatum din MOSCOVA.... daca se auzea ca in localitatea cutare ... este un copil care e un adevarat geniu era ridicat sus!
Si acei genii au facut Nave sptiale/sateliti si tehnologiile thnologiilor pe cind europenii se invatau a face masineli....
si niciodata nau fost introduse tehnologiile ULTRAAVANSATE in piata libera ca ex : cea a automobilelor pentru a NU FI COPIATE!

Acum e alta viata nui dictatura ! nui respect nui punctualitate ! oamenii se inmoie la fiecare 5 lei si toate sistema a fost transformata in paie ude!

Pe cind in Germania dupa razboi care era un stat apsolut DISTRUS si INCA mai furau Americanii si Sovieticii ceea ce a mai ramas! Dar daca au avut cultura pe care lea dato Hitler! ei nu sau inmuiat dar au luato de la zero dupa aceeasi sitema! Respect ,punctualitate ETC....

Si cum vad eu trezirea rusilor?
Pai la moment sistema politica rusa e prezidentiala ! (ceea ce nui rau) si cu tonu vocei mai ridicat se face ce se facea odata !
Cei destepti ridicti cit mai SUS si iac rezultatele se vad!!!
Cu asa politica russia daca scapa de virusu ista in singe pe carel avem : Coruptia apoi va ajunge sus tare sus!

Multi is anti rusi s.a.m.d da putin ma interesaza eu miam exprimat parerea si cel putin ceea ce cunosc...

Rusii nici nu vor tare sa investeasca in VAZ pentru ca doar numele a strikat rau imaginea incit le este mai usor sa fondeze branduri cu o imagine noua ;)
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 19 Septembrie 2011 - 16:31
Mihai: CSI nu inseamna doar Russia, dar in rest totalmente deacord cu tine.

Vorba ceea: "Pestele de la cap se strica", ap noi tot asa. Cu banditii de acum departe nu ajungem. Pina nu vom avea un orator care sa ne puna pe drumul cel bun, indiferent ce metoda aplica, ap nu vedem noi degraba "protzvetanie".
0
0
Mihail
Chişinău
la 19 Septembrie 2011 - 22:49
VB_1One poi la asta si mam referit! NOI moldovenii INCLUSIV...


0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!