Prima pagină  »  Ştiri  »  Înapoi în viitor: primul concept Holden, restaurat după 42 de ani
21 OCTOMBRIE 2011, 12:11
3,041
4
Înapoi în viitor: primul concept Holden, restaurat după 42 de ani (UPDATE VIDEO)
De Valeriu Bahnaru
7
GALERIE FOTO (21 IMAGINI)
Auzind cuvântul „restaurare”, ne imaginăm, de obicei, un automobil îmbătrânit, care are nevoie de o a doua tinereţe. Ce aţi crede, însă, despre o restaurare a unui concept?

În anul 1969, la Salonul Auto de la Melbourne, compania Holden, parte a grupului General Motors, dezvăluia conceptul Holden Hurricane („Hurricane” traducându-se drept furtună, n.r.). Conceptul a fost primit cu fascinaţie de public, iar la 42 de ani distanţă, inginerii şi designerii Holden au decis să-i reîntoarcă strălucirea primului lor concept, cu denumirea de cod RD001.

Holden Hurricane era, în 1969, o creaţie care anticipa cu mult timpurile în care a fost concepută. Cu o siluetă de coupe şi două locuri în interior, partea din spate a a fost concepută cu o formă abruptă, pentru un coeficient aerodinamic de excepţie. Şi înălţimea totală favoriza caracteristicile aerodinamce: doar 990 mm. Propulsia conceptului era asigurată de un motor V8 de 4.2 litri, care dezvolta 258 CP.

Accesul în interior era asigurat de deschiderea unei întregi secţiuni de acoperiş, acţionată hidraulic. Şi la interior se regăseau mai multe detalii foarte abstracte pentru acea vreme şi aproape uzuale pentru prezent. Printre acestea se numără indicatoarele electronice, sistemul de aer condiţionat automat, iar vizibilitatea în spate nu era asigurată de o oglindă, ci de o cameră de luat vederi, cu afişare pe un display! Mai mult ca atât, conceptul dispunea de un sistem de „identificare a rutei”, numit „Pathfinder”, care era, de fapt, un străbunic al actualelor sisteme GPS. Acel sistem nu folosea, însă, semnalele de la sateliţi, ci de la o serie de senzori implantaţi în marginile drumurilor, care aveau să ajute la ghidare automobilului pe ruta corectă.

Rezultatul restaurării conceptului Hurricane poate fi admirat chiar începând cu ziua de azi la show-ul automobilelor clasice „Motorclassica”, din Melbourne, Australia.



COMENTARII (4)
Mihail
Chişinău
la 21 Octombrie 2011 - 16:50
prea aproape de masina folosita in competitii sportive si prea departe de masina folosita in viata reala :)..
da sii drept prin anii sheaia era extraterestru pe pamint :)
0
0
Inovision
Ungheni, Moldova
la 23 Octombrie 2011 - 17:29
http://www.youtube.com/watch?v=iezc14zdYCM&feature=player_embedded#! iata shi video pe cine a interesat automobilul sau tehnologiile lui c-a pe mine...
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 23 Octombrie 2011 - 18:04
Sistem de navigatie in 1969???? Da..... s-au trudit bine inginerii de pe timpuri. Pe atunci intr-adevar era ceva de necrezut asa ceva.
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 23 Octombrie 2011 - 18:21
In fata seamana cu un Corvette C3 produs tot in anii '70.
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!