Prima pagină  »  Ştiri  »  Renault renaşte divizia Alpine?
30 IANUARIE 2012, 15:09
2,501
4
Renault renaşte divizia Alpine?
De Valeriu Bahnaru
4
GALERIE FOTO (3 IMAGINI)
Valeriu Bahnaru, pasionat înrăit al modelelor sportive cu tracţiune pe spate şi al drift-ului, şi tot el deţinător al unui Nissan 200SX se întreabă care ar fi cea mai bună cale de a reînvia modelele sportive accesibile Renault şi Nissan...

Renault a anunţat că va readuce în toamnă, la Salonul Auto de la Paris, divizia Alpine – reprezentată cândva de renumitele modele franceze cu tentă sportivă. După recentele lansări de succes ale tripleţilor Toyota GT 86 / Subaru BRZ / Scrion FR-S, e firesc să mă întreb: de ce nu şi-ar conjuga eforturile şi cei de la Renault-Nissan pentru renaşterea modelelor sportive pentru mărcile lor?

Şi mă refer aici în primul rând la legendarele modele Silvia, cu tracţiune pe spate, de la Nissan. Ideea are dreptul la existenţă, mai ales că aceasta ar putea fi realizată cu investiţii relativ puţin dureroase, dacă alianţa franco-japoneză ar urma exemplul Toyotei şi Subaru. Renault şi Nissan ar putea crea o platformă comună, cu tracţiune pe spate, pe care ar putea-o utiliza pentru renaşterea simultană a două din legendele de altă dată: Nissan Silvia şi Renault Alpine A110 Berlinetta. Pentru o ecuaţie mai simplă, cei doi constructori aliaţi ar putea nu doar să construiască o platformă comună, ci şi o caroserie asemănătoare, care s-ar distinge doar prin stilizarea părţilor frontale şi dorsale, însă ar avea o siluetă identică.

Mai mult ca atât, francezii par să pregătească reînvierea numelui Alpine inspirându-se chiar din modelui A110 Berlinetta, care va aniversa 50 de ani. Şeful de design Renault, Laurens van den Acker, a condimentat şi mai mult aşteptările, declarând că „ar fi păcat ca Renault să nu creeze ceva cu totul deosebit”.

În cazul în care reînvierea conceptuală a diviziei sportive Renault va fi întâmpinată călduros de public, un viitor coupe Renault Alpine va avea toate şansele să devină realitate. Şeful diviziei de marketing Renault, Steve Norman, a declarat că producătorul francez „ştie exact care sunt ingredientele unui Alpine de serie, însă rămâne de identificat dacă există o nişă suficientă de piaţă pentru acesta”. Acesta a mai adăguat: „trebuie să ne întrebăm dacă există loc pe piaţă de un automobil care s-ar putea compara cu un Porsche?”

Ca întotdeauna, planul de business al unui nou proiect în lumea auto are şanse de succes doar dacă feedback-ul aşteptat va fi considerat suficient de important. Ideea, pe care îndrăznesc să o aduc, e menită să îmbunătăţească acesrt plan de business al Alianţei Renault-Nissan: or, două modele pe o platformă comună ar putea cuceri mult mai eficient o piaţă globală. Renault Alpine s-ar vinde bine în patria sa şi în Europa, acolo unde numele diviziei este cunoscut de demult şi apreciat. Sub sigla Renault modelul ar avea şanse mari şi în America de Sud, unde francezii se bucură de o apreciere bună. Pe de altă parte, Nissan Silvia, construit pe aceeaşi platformă, a avea mari şanse să cucerească Japonia şi America de Nord, unde generaţiile crescute în admiraţia modelelor din competiţiile de drift aşteaptă apariţia modelelor accesibile cu tracţiune pe spate.

Însă, doar Salonul Auto de la Paris va aduce claritate vizavi de planurile celor de la Renault şi Nissan... Vom spera în reînvieri frumoase ale legendelor!
COMENTARII (4)
Mihail
Chişinău
la 30 Ianuarie 2012 - 15:49
astept mai tare ingineria celor de la nissan (care va fi copiata de renault :P) .... ca model plin de adrenalina si accesibil .... dear mai lua citevai lucruri de la "Godzilla" (slyline) po sa stea umar la umar cu cei de la toyota....
0
0
Sandu96
Chişinău
la 30 Ianuarie 2012 - 19:08
Am ui Renault din acesta in miniatura :)))
0
0
Sandu96
Chişinău
la 30 Ianuarie 2012 - 19:08
un
0
0
Mihail
Chişinău
la 30 Ianuarie 2012 - 22:52
"miniatura" ? serios ssa siu da nis paneati nam deasa password ..... sps de lamurire ...:

0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!