1000. Shelby 1000. Cu 1000 de cai-putere!
29 Martie 2012, 11:46
Muscle-car-urile americane atacă în forţă. Vă imaginaţi vreodată că un V8-ul Mustang poate genera o putere de 1000 CP? Ei bine, iată că se poate!
Compania Shelby American, fondată de marele Carol Shelby şi specializată în tunarea celor mai performante modele Ford, va aduce la Salonul Auto de la New York, din luna aprilie, cea mai puternică versiune a lui Mustang creată vreodată, compatibilă cu drumurile publice! Versiunea extremă a fost dezvoltată pe baza lui Mustang Shelby GT 500, şi are sub capotă un motor V8 de 5.4 litri. Inginerii de la Shelby i-au montat pistoane noi, biele şi arbore cotit modificate, iar pe deasupra au mai schimat şi sistemul de evacuare, montând un compresor mecanic imens. Şi filtrul de admisie a fost schimbat cu unul cu zero rezistenţă.

După un astfel de tratament de seriozitate, cei de la Shebly au adus motorul V8 la o putere de 950 CP, pentru versiunea admisă pe drumurile publice. Mai mult ca atât, inginerii Shelby spun că cei 950 de cai nu constituie apogeul de potenţial al motorului, de asta au mai creat o a doua versiune, destinată exclusiv circuitelor, care va scoate 1,100 CP! Se pare că America îşi încordează muşchii cu adevărat!..

Pentru a stăpâni cei „aproximativ” o mie de cai, tunerii de la Shelby i-au montat lui Mustang o nouă suspensie, mult mai rigidă, care ar asigura o aderenţă sporită. Aceştia au îngroşat şi barele de stabilizare, au fortificat bucşele, au schimbat arborele cardanic cu unul turnat integral dintr-o
bucată de metal, au modificat şi puntea spate pentru a face faţă noilor parametri de putere şi, desigur, au instalat şi un sistem nou de frâne, cu 6 pistoane în faţă şi 4 pistoane în spate.

O astfel de putere putea fi transmisă roţilor doar printr-o transmisie manuală, cu 6 rapoarte. Iar pentru ca roţile să poate pune forţa pe asfalt, Mustang a primit jante noi, de dimensiune 235/35 R20 în faţă şi 305/35 R20 în spate.
La exterior, versiunea extremă nu se va deosebi prea mult de un Shelby GT 500 standard. Doar pragurile laterale şi părţile inferioare ale barelor de protecţie au fost înlocuite cu elemente din fibră de carbon, iar pe portbagaj şi uşi a apărut inscripţia „Shelby 1000”.

Cei de la Shelby nu au anunţat deocamdată care vor fi caracteristicile dinamice ale noii creaţii, însă cu siguranţă acestea vor fi mult mai
fascinante decât ale unui Shelby GT 500 standard. Ediţia extremă Shelby 1000 va fi produsă într-un număr limitat de exemplare, iar toate maşinile vor avea montată o plăcuţă specială cu numărul de ordine.

Preţul versiunii admise pe drumurile publice Shleby 1000 constituie 149,995 dolari SUA, în timp ce versiunea S/C, admisă doar pe circuite, va costa 154,995 dolari. Atenţie, însă, preţurile nu include cel mai important element –
maşina – care trebuie cumpărată aparte, în versiunea Shelby GT 500, şi care costă încă aproximativ 50,000 dolari. În rezultat, cumpărătorii vor trebui să scoată din buzunar o sumă totală de aproximativ 200,000 dolari.
Scump sau nu, cert este, însă, că această sumă este infim de mică în raport cu un Bugatti Veyron de 1000 CP, pentru care se cere o sumă de cel puţin 6 ori mai mare...
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
7
5,062
GALERIE FOTO (16 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (2)
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 29 Martie 2012 - 15:32
Racheta blin... :)) KLASS
0
0
G e o
Floreşti, Moldova
la 29 Martie 2012 - 16:56
oh Muscle acestea ma tulbura. O adevarata maisna.
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!