INCREDIBIL: Jaguar va crea un supercar cu motor de 1.6 litri şi 500 CP!
27 Iulie 2012, 08:30
Încă în luna mai a acestui an, britanicii de la Jaguar îşi anunţau planurile de a produce un supercar fascinant, dezvoltat pe baza conceptului C-X75, prezentat publicului acum doi ani.

Supercar-ul de serie se va deosebi
de concept nu doar prin retuşări de design, ci şi printr-un substrat tehnic îndrăzneţ, care pare astăzi greu de crezut. Exteriorul va rămâne foarte apropiat de concept, însă la interior îşi vor face loc forme şi materiale mult mai adaptate pentru viaţa reală.
Numele modelului de serie va fi, cel mai probabil, X75. Şi acum să vedem, totuşi, ce anume e atât de deosebit în ingineria viitorului supercar britanic.

În anul 1994 Jaguar producea ultimul exemplar al legendarului model XJ220.
De atunci, marca britanică
nu a mai avut în gama sa un
supercar adevărat. La rândul său, Jaguar XJ220 copleşea prin performanţele sale dinamice cu un V6 sub capotă, într-o eră în care în acel segment dominau motoarele V12. Motorul lui XJ220 dezvolta 550 CP şi 645 Nm cu ajutorul a două turbine încă în acei ani! Iar această putere îi permitea felinei să atingă o viteză maximă de 350 km/h! Da, vorbim de începutul anilor ’90!
În zilele noastre,
când birocraţia europeană
strangulează producătorii, forţându-i
să se conformeze unor norme de
emisii tot mai dure, Jaguar decide din nou să adopte o soluţie inginerească îndrăzneaţă, care pare a fi importată
din viitor. Inginerii britanici au anunţat
că vor monta pe noul lor supercar un
motor de doar 1.6 litri, cu 4 cilindri! Nu,
să nu credeţi că e o vreo glumă. Graţie
ingineriei geniale, acest motor va fi
capabil să dezvolte 500 CP, atingând
turaţii de 10,000 rpm!
Propulsorul va dispune atât de compresor mecanic, cât şi de turbină, iar injecţia se va realiza atât direct, cât şi în maniera clasică, dispersată. Motorul va fi amplasat central şi îşi va transmite forţa punţii spate prin intermediul unei transmisii secvenţiale cu 7 rapoarte, care va fi cu aproximativ 100 kg mai uşoară în comparaţie cu o cutie de viteze automată cu dublu ambreiaj.

Motorul pe benzină, de 500 CP, va fi ajutat şi de două electromotoare, fiecare din ele montate pe un ax şi alimentate de la un pachet de baterii de 200 kg. Împreună cu aceste motoare electrice, puterea cumulată a supercar-ului, pe momente de acceleraţie intensă, va ajunge la aproximativ 900 CP, graţie căreia timpul de acceleraţie până la 100 km/h va fi mai mic de 3 secunde. În regim pur electric, viitorul supercar Jaguar va putea atinge prima sută în 6 secunde.

Atunci când se va dori eficienţă maximă, motorul pe benzină îşi va putea schimba rolul din cel de propulsie în cel de generare de electricitate, maşina fiind propulsată de
motoarele electrice. Pentru a atinge un echilibru ideal al distribuirii greutăţii, toate componentele grele ale maşinii, precum motorul, transmisia şi pachetul de baterii, au fost montate între cele două axe.

Panourile de caroserie şi structura monococ au fost realizate din fibră de carbon. Noul supercar britanic va avea şi elemente aerodinamice active, care vor ajuta curenţii de aer să răcească
cele 11 radiatoare ale sale, care vor răci motorul, transmisia şi bateriile.

Britanicii de la Jaguar planifică producţia a aproximativ 200 de exemplare a acestui supercar grandios şi incredibil de tehnologizat. Preţul unui exemplar se va situa în jurul valorii de 1 milion de euro.

Dacă nu v-aţi lăsat convins încă de puterea motorului turboaspirat de 1.6
litri, atunci vă invităm să ascultaţi coloana sonoră de mai jos, în care acesta îşi dezvăluie sunetul. Ce spuneţi, există vreo analogie cu sunetul unui superbike?
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
6
3,068
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (4)
Roman Greni
Chişinău
la 27 Iulie 2012 - 09:45
WOW!
0
0
kasinau
Chişinău
la 27 Iulie 2012 - 11:37
suna interesant...
0
0
ICEMAN
Chişinău
la 27 Iulie 2012 - 13:29
Welcome to the 21-st century!
0
0
G e o
Floreşti, Moldova
la 27 Iulie 2012 - 18:22
oho
minunat....superb
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!