INCREDIBIL: Moldova va avea cea mai scumpă vinietă din Europa!
11 Septembrie 2012, 09:02
Ieri, Guvernul Moldovei a aprobat ieri un proiect de lege, care stipulează introducerea taxei de drum sub forma unei viniete, achitate obligatoriu de către şoferii maşinilor cu numere de înmatriculare străine, care tranzitează sau vizitează ţara noastră.

Deşi e clar că măsura are ca scop principal dezinteresarea introducerii în ţară pe termen lung a maşinilor înmatriculate în alte state, pe lângă scopul declarat de a acumula mai mulţi bani la buget pentru mentenanţa infrastructurii rutiere, preţul aprobat de autorităţi pentru vinietă e unul absolut fantastic, care va transforma Moldova în ţara cu cea mai scumpă vinietă din Europa şi care are şansele să îndepărteze orice turist la bordul unei maşini.

Astfel, vor exista viniete moldoveneşti pentru trei perioade – 3 zile, 30 zile şi 180 zile. Cea pentru 3 zile costă 7 euro – un preţ destul de rezonabil. Cea pentru 30 de zile, se ridică deja la fantasticii 65 euro, în timp ce vinieta pentru 180 zile ajunge la un preţ absurd de 380 euro. Asta înseamnă că, dacă cineva şi-ar dori achiziţionarea unei viniete pentru un an, în cazul în care tranzitează des ţara noastră, ar trebui să scoată din buzunar 760 euro!

Pentru comparaţie, vă informăm că, dintre statele europene, regimul de vinietă este aplicat în Austria, Bulgaria, Cehia, Elveţia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

În Austria, vinieta pentru 10 zile costă
8 euro, cea pentru 2 luni –
23.4 euro, iar cea anuală costă
77.8 euro, sau de aproape 10 ori mai puţin decât vinieta moldovenească. Şi unde mai pui că vinieta austriacă este obligatorie doar dacă se doreşte folosirea autostrăzilor de mare viteză, drumurile extra-urbane simple putând fi folosite gratuit...
Bulgaria. Vinieta pentru 7 zile costă 5 euro, cea pentru o lună costă 13 euro, iar cea anuală costă 34 euro. De 22 de ori mai puţin decât vinieta anuală în Moldova.

Cehia. Vinieta pentru 10 zile costă 12.4 euro, cea lunară costă 17.6 euro, iar cea anuală – 60 euro.

Elveţia. E disponibilă doar o vinietă anuală, care costă 40 franci elveţieni, echivalentul a aproximativ 30 euro.

România. Vinieta pentru 7 zile costă 3 euro, cea pentru 30 zile costă 7 euro, cea pentru 90 zile costă 13 euro, iar cea anuală costă 28 euro.

Slovacia. Vinieta pentru 10 zile costă 10 euro, cea pentru o lună costă 14 euro, iar cea pentru un an – 50 euro.

Slovenia. Vinieta pentru o săptămână costă 15 euro, cea pentru o lună –
30 euro, iar cea pentru un an – 95
euro.

Ungaria. Vinieta pentru o săptămână costă 10.4 euro, cea pentru o lună – 16.75 euro, iar cea anuală – 150 euro.

Aici sfârşeşte lista ţărilor europene care aplică viniete. După cum vedem nici una dintre ţări nu se apropie de taxele fantastice care se vor aplica în ţara noastră! Acum, pe lângă taxe aeroportuare imense, care menţin la nivele stelare preţurile biletelor la avioane, vom avea şi taxe de drum exorbitante, plătite pentru drumuri pline de glopi, fără marcaje şi fără indicatoare...

Bine aţi venit în Moldova, dragi
turişti...
PiataAuto.mdRedacţia PiataAuto.md
6
8,076
COMENTARII (10)
Roman Greni
Chişinău
la 11 Septembrie 2012 - 10:21
:))))))))))))) banditism.cine stie cum se poate de atacat in instanta acesta decizie?
0
0
Mihail
Chişinău
la 11 Septembrie 2012 - 11:24
prin asta guvernu incearca sa dezvolte turismul in MD (sai atraga) ;)
da pe de o parte cam pre pi.doshi se tin asei cu anglia cind masinile lor costa mai eftine ca jiguliurile...

0
0
Eugen
Frankfurt am Main, Germania
la 11 Septembrie 2012 - 12:07
preturi mult prea exagerate. 760 euro pt un an !!!!!!
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 11 Septembrie 2012 - 15:47
Iata ca si pentru automobile s-a introdus vinieta... Sa pling sau sa rid? Ma bucur, pentru ca m-am saturat sa vad Bulgaria, Lituania, inclusiv PMR (inka sta sub semn de intrebare daca le va percepe taxe si acestora) pe traseele autohtone, dar nu-i kiar de bukurat faptul, ca vor inceta sa treaca TIR-urile prin republica noastra, doar viniete pentru camioane, autobuze si microbuze exista de mai demult. Orikum mai veneau ceva bani in buget de pe urma acestora care tranzitau tara, iar acum ei o pot si inkonjura...

Mie mi se pare ca se bate cap in cap ceva... doar termenul de sedere pe teritoriul RM trebuie sa nu depasesca 90 de zile calendaristice timp de 1 an... se pune intrebarea, cine va cumpara vinietele de 180 de zile si 1 an?
0
1
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 11 Septembrie 2012 - 15:52
Asa ca baietii ce au adus masini LT si BG pina la 1 aprilie 2012, grabiti-va sa le vindeti sau sa le inregistrati pina la sfirsitul lunii noiembrie, ca pina ajungeti la Dumnezeu va maninka sfintii cu asa taxe...
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 11 Septembrie 2012 - 16:50
Roman Greni: Banditizmul a inceput odata cu venirea zilei de 27 august 1991.

Mai avem sanse insa nu se stie cit sunt de mari ele... Acum insa actul este inka la rangul de proiect de lege. Dupa specificul ei, va fi o lege ordinara care de regula se voteaza cu votul majoritatii deputatilor prezenti si sint subordonate legilor constitutionale si organice.

Conform Art.10 aln.(3) al Legii Nr. 780 din 27.12.2001 privind actele legislative, modificarea, completarea si abrogarea legilor ordinare sau ale unor dispozitii ale acestora se fac, de regula, prin lege ordinara, conform procedurii stabilite în acest sens. Potrivit Art. 93 aln.(2) al Constitutiei RM, Presedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiectii asupra unei legi, sa o trimita, în termen de cel mult doua saptamini, spre reexaminare, Parlamentului. In cazul în care Parlamentul isi mentine hotarirea adoptata anterior, Presedintele promulga legea.

Deci, care sunt sansele... ori majoritatea deputatilor prezenti nu sunt deacord cu continutul "viitoarei" legi si o trimit inapoi spre modificare sau Presedintele RM o va trimite spre reexaminare inainte de a o promulga. Deci sa speram ca va fi modificat proiectul de lege...
0
0
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 11 Septembrie 2012 - 16:52
Salut initiativa cu mentiunea ca aceste taxe sa fie pentru soferii moldoveni sau cei care au rezidenta moldoveneasca.

Daca de exemplu, Schmidt vine in Moldova in vizita , el va plati mult mai putin. Cat despre cei ce tranziteaza des Moldova , daca este vorba de o companie si intreprinde activitati pe teritoriul Moldovei , ar trebui aplicat si in acest caz niste reduceri.

Dar cei cu numere bulgaresti samd sa plateasca de le iese pe ochi. Aici ar trebui incluse si numerele transnistrene. Nu platesc taxe, nu sunt in nici o evidenta niciunde, si ocupa strazile degeaba.

A fost un caz in care o masina de Transnistria a facut un accident. Autorul a fugit in Transnistria si gata ... Cum il prinzi acolo ? Ce faci ?
0
0
Volkswagen
Bălţi, Moldova
la 11 Septembrie 2012 - 17:06
Bravo!! Dacă pînă acum mai venea în Moldova cineva, acum precis no s-ă vie. Pentru ce lor le trebuie? Ce să vadă în țara asta?!
0
0
Christoph
Cahul, Moldova
la 11 Septembrie 2012 - 21:12
super puper, acuma o sa avem bani :D::D:D:D:D:DD:D:D:D ::):)):): hahahahahaha
0
0
Dennis
Hânceşti, Moldova
la 12 Septembrie 2012 - 11:47
o sa fie mai mult afectati moldovenii care lucreaza prin Europa si vin in vacante acasa, caci turisti noi oricum nu prea avem ca sa fie afectati...
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!