Niels Loeb, Şef Design Exterior Opel: modele Opel vor deveni mai dorite în viitor
16 Septembrie 2013, 11:34
În cadrul vizitei noastre recente la Salonul Auto de la Frankfurt, PiataAuto.md a avut ocazia să dialogheze cu câţiva oameni-cheie ai lumii auto de azi. Deoarece Opel Monza a fost una din atracţiile-cheie de la Frankfurt, am mers direct la omul sub egida căruia a apărut această creaţie şi sub îndrumarea căruia va evolua noul limbaj de design Opel în următorii ani. E vorba de Niels Loeb, Şeful de Design Exteror Opel.

Dle Loeb, vedem astăzi un nou concept la standul Opel de la Frankfurt, care vine cu o misiune importantă, cea de a prefaţa un nou limbaj de design Opel. Cum aţi caracteriza Dvs. acest nou design?

Ei bine, înaintea de a porni designul oricărui concept sau model, noi ne întrebăm în primul rând ce-şi doreşte publicul de la o maşină de un anumit segment şi abia apoi definim proporţiile corecte, peste care aplicăm şi forma finală, care definitivează tabloul simbiozei dintre precizia germană şi alta sculpturii fascinante. Şi în viitor
modelele noastre vor fi foarte focusate spre ceea ce-şi doresc cu adevărat viitorii proprietari, deci. Monza demonstrează excelent filosofia unui design holistic, integru, care va domina viitorul mărcii Opel. Cu Monza noi am mai vrut să demonstrăm capacitatea noastră de a crea o nouă formă de caroserie, absolut inedită, care ar
putea deveni una emblematică pentru marcă, dacă ar ajunge în producţie, dar în acelaşi timp Monza indică foarte cert încotro se va îndrepta designul Opel, care vor fi liniile lui de bază şi care va fi filosofia care îl va domina.

Monza are şi o prezenţă foarte dinamică, aproape sportivă, în ciuda
dimensiunilor sale generoase. Să înţelegem că sportivitatea ar putea deveni un condiment mult mai dominant în gama modelelor Opel?

Filosofia noastră presupune
întotdeauna crearea unor siluete
dinamice şi sportive, cu proporţii şi
detalii foarte expresive. Nu ne vom
opri aici, vom încerca şi mai departe
să conferim o doză generoasă de
sportivitate modelelor
noastre.
O capotă lungă, cu asemenea proporţii, ar putea sugera o arhitectură cu puntea spate motrice. Ar fi oare posibilă revenirea modelelor cu tracţiune spate în familia Opel?

Ca şi proporţii aveţi dreptate, Monza sugerează foarte evident acest lucru, mai ales că această senzaţie este amplificată şi de puterea emanată de designul său. Dar, de fapt, nu pot sugera nicidecum revenirea unei astfel
de arhitecturi în familia Opel. Cu silueta şi formele lui Monza, noi am vrut să creăm proporţii ambiţioase, puternice, care să transmită toate aceste senzaţii de forţă, precizie şi prezenţă carismatică, şi nu neapărat să sugerăm un posibil substrat tehnic.

O altă înrebare ţine de autenticitatea formelor lui Monza şi a fost sugerată de vizitatorii noştri. Prin urmare, nu pot să nu vă întreb dacă formele şi ideea lui Opel Monza vă par similare celor de pe Buick Riviera concept, prezentat astă-primăvară la Shanghai de General Motors?

Mmm, cred că pot înţelege de unde vine această impresie, dar vă asigură că Monza reprezintă o idee cu adevărat autentică şi originală. Nu ne-am inspirat de la nici un alt concept atunci când am desenat-o.

Care ar fi următorul model Opel care va îmbrăţişa noua filosofie, adusă de Monza?

Ei, aici chiar nu pot să vă dezvălui secrete deocamdată, dar să ştiţi că veţi fi surprinşi într-un viitor nu prea îndepărtat. La fel cum în 2008 Insignia a dat startul unei noi ere Opel, cu modele care au reuşit să genereze o cu totul altă atracţie şi percepţie, Monza ne va ajuta pe noi, designerii, să aducem o regândire a designului Opel, care va face modelele noastre şi mai
Viitoarele noastre modele vor face mulţi oameni să se îndrăgostească la prima vedere de ele!

Foarte mulţi fani Opel apreciază designul actual al mărcii datorită distincţiei clare între caracterele modelelor. Va fi păstrată aceeaşi distincţie în viitor?

Cu siguranţă da! Toate modelele
noastre, indiferent că e vorba de Adam
sau Cascada, au caractere bine indivi-
dualizate, cu toate că sunt percepute ca aparţinând unei mărci comune. Iar noi nu vrem să pierdem asta!

Haideţi să zicem lucrurilor pe nume: odată cu urcarea mărcii Opel în scara ierarhică a calităţii şi aducerea unui concept de talie atât de generoasă aici, la Frankfurt – e posibilă venirea în gamă a unui sedan mai mare decât Insignia?
Percepţia pozitivă a publicului unei
mărci merge până la un anumit nivel
ierarhic de modele, iar dacă mai
lansezi un model mai mare s-ar putea
să o dai serios în bară, pentru că fanii
şi clienţii nu sunt pregătiţi să te vadă
acolo şi pentru că adeseori aceste
modele nu fac decât să ridice preţul
nejustificat de mult pentru plăcerea
de a avea un vârf de gamă. Deci
trebuie să fim foarte precauţi cu
limitele spre care vrem să urcăm şi
eu nu prea văd şansa unui model mai
mare decât Insignia în viitorul apropiat.
Cred că în acest moment Opel are o
ofertă foarte variată de modele, toate
foarte proaspete, de la modele
mainstream până la cele de nişă şi
mă refer aici la Astra, Mokka, pe de o
parte, cu care înregistrăm vânzări
fenomenale, şi Cascada sau
versiunile ultra-performante OPC,
care reuşesc să satisfacă clienţi mult
mai pretenţioşi, de nişă, şi o fac într-un
mod excelent. Până la urmă marca
Opel constă în a fi calitativă, inova-
toare, dar accesibilă în acelaşi timp.

Mă gândesc aici la întreagă nouă eră Opel, care a început în 2008 odată cu lansarea noii Insignia. Este noul Monza şi întreaga nouă filosofie pe care acesta o aduce o evoluţie a acelei ere, sau o revoluţie şi o nouă eră?

O evoluţie, cu siguranţă! E o nouă eră, dar e o eră ce evoluează pe baza succesului şi valorilor acelei ere despre care vorbiţi. Noua noastră filosofie aduce lucrurile la un nou nivel estetic, cu o nouă expresivitate. Ca să o spunem mai simplu, modelele Opel vor deveni şi mai dorite în viitor!

Dle Loeb, vă mulţumim!
PiataAuto.mdIlie Toma
4
2,980
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!