REPORTAJ SPECIAL: testăm unul din cele mai avansate înregistratoare video de pe piaţă – BlackVue DR550GW-2CH
18 Februarie 2014, 10:30
După ultimul reportaj cu un
înregistrator testat, am primit mai
multe mesaje de la vizitatorii noştri, în
care, pe de o parte, unii ne cereau să
testăm unul din cele mai ieftine
înregistratoare de pe piaţă, iar de
cealaltă parte alţii ne solicitau o probă
cu unul din cele mai avansate
înregistratoare din punct de vedere
tehnologic, care ar putea filma
simultan din două unghiuri în calitate
maximă, în orice condiţii de
luminozitate, şi s-ar putea conecta cu
telefoanele mobile moderne pentru
aplicaţii avansate. Ei bine, unul din
cele mai avansate înregistratoare de
pe piaţă e BlackVlue DR550GW-2CH,
şi l-am pus la treabă într-o serie
lungă de teste în cele mai diverse ore
ale zilei, cu luminozitate diferite şi
condiţii din cele mai variate. Să
vedem ce-a ieşit!
O mică problemă a acestui tip de înregistrator, dar şi a altora similare, o reprezintă startul filmării dintr-o zonă în care nu există semnal GPS. La ultimul nostru review aţi observat, probabil, că cifra vitezei monentane se blocase la un moment dat şi nu se mai actualiza. Ei bine, asta se întâmplă dacă înregistratorul este pornit într-o parcare subterană sau într-un pasaj în care acesta nu dispune de semnal GPS. La revenirea în teren deschis, uneori
device-ul eşuează în constatarea faptului că semnalul GPS există deja, de asta e bine să îi faceţi un restart într-un asemenea moment, pentru a vă asigura că ulterior toate datele călătoriei sunt înregistrate corect.

Modelul nostru filmează simultan în două canale. Adică există un dispozitiv care se montează pe parbriz, spre exemplu, şi un altul care se montează pe lunetă, pentru a filma şi zona din
spatele maşinii. Nu vă faceţi griji,
există un singur card de memorie,
pe care sunt înregistrate cele două
unghiuri sincronizate, dar în file-uri
separate, cu denumiri care se
deosebesc prin literele F şi R (Front
şi Rear).

Ne-a fost foarte plăcut să constatăm avansul tehnologic al modelului în materie de conectivitate cu telefoane mobile „deştepte”. Pentru iPhone,
de exemplu, există o aplicaţie gratuită, care poate fi descărcată şi care permite operarea tuturor setărilor avansate. De fapt, altfel decât printr-un telefon mobil nu veţi putea efectua setări avansate, precum durata filmuleţelor înregistrate, setarea corectă a timpului şi a fusului orar, sau chiar a modificării rezoluţiei de filmare. Mai mult ca atât, graţie unei conexiuni WiFi între cele două unităţi ale înregistratorului şi telefonului mobil, imaginea filmată poate fi transmisă în timp real pe telefonul mobil.

Modelul nostru filmează Full HD în
faţă (1920x1080 px) şi HD în spate
(1280x720). E oarecum logic, dacă
ne gândim că rolul filmuleţelor din
spate e mai degrabă unul de martor suplimentar.

Am filmat în perioadă de trecere a zilei spre seară, atunci când, de fapt,
există cele mai mari provocări de adaptare la luminozitatea potrivită pentru înregistratoare. Trebuie să menţionăm că înregistratorul s-a descurcat foarte bine, însă, înregistrând clar situaţiile rutiere, inclusiv plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor.
Apoi am probat
funcţionarea lui şi
într-o parcare subterană
şi aici a trebuit să
constatăm adaptarea
rapidă de la lumina zilei
la cea aproape nocturnă
a unei parcări subterane.
Înregistratorul se poate
dovedi aici extrem de
util pentru filmarea
neghiobiilor unor şoferi
mai puţin iscusiţi în
spaţii înguste.
Însă am vrut să punem la încercare înregistratorul şi într-o noapte adevărată, de oraş, unde bezna firească este pigmentată cu lumini
intense ale vieţii urbane. Am observat că, atunci când ambianţa este mai luminată, înregistratorul trece la o temperatură mai caldă a filmării, iar
când ambianţa este mai
întunecoasă – la una mai rece, care
ar putea capta mai bine siluetele
din beznă.
Ochii noştri au fost orbiţi de unul din zecile de LED-uri stupide, instalate în intersecţiile Chişinăului. Dacă ziua acestea sunt agasante şi stupide, atunci noaptea acestea mai sunt şi de-a dreptul periculoase, orbind şoferii exact în intersecţii, acolo unde se presupune că ai nevoie de şi mai multă vizibilitate, pentru o dexteritate sporită. Domnule Primar, în calitate de conducători auto vă spunem că acestea sunt periculoase pentru siguranţa rutieră, şi vă rugăm să le scoateţi de acolo! Până şi înregistratorul video a captat aceste fluxuri luminoase orbitoare în direcţia celui de la volan!
Am circulat mai apoi şi pe străzi mai întunecoase ale Chişinăului şi am constatat că filmul înregistrat permite desluşirea clară a ambianţei importante din jur.
Am ieşit ulteriorşi la un traseu extra-urban, pe timp de noapte. Eram curioşi să monitorizăm calitatea filmării la o viteză mai mare, de traseu, şi în condiţii de lipsă a iluminării stradale. Calitatea rezultat ne-a întrecut aşteptările. A trebuit din nou să realizăm că cele mai avansate înregistratoare de pe piaţă se apropie astăzi, de calitatea de filmare a unor camere video cu pretenţii profesioniste.
În fine, am încheiat filmările cu captarea unor ambuteiaje matinale. Aici filmarea zonei spate s-a dovedit a fi extrem de utilă, întrucât de multe ori anume în ambuteiaje se întâmplă mici tamponări .
La sfârşit, trebuie să vedem cât
ar putea costa un asemnea
model avansat pe piaţă.
Distribuitorul oficial BlackVue în
Moldova, ne-a anunţat că modelul
DR550GW-2CH costă în 419 USD
în ţara noastră. Nu e un preţ tocmai
accesibil pentru cei mai mulţi dintre
şoferi, dar modelul ăsta nu vine să
fie o soluţie strict necesară, ci mai
degrabă o soluţie foarte avansată
pentru cei ce-şi doresc să
beneficieze de funcţionalităţi mult
mai avansate, pentru o monitorizare
completă a situaţiei de trafic din jurul
maşinii.

Pentru caracteristici tehnice exacte ale modelului testat de noi, consultaţii sau eventuale comenzi online, puteţi vizita site-ul distribuitorului oficial BlackVue în Moldova, www.blackvue.md.
PiataAuto.mdRedacţia PiataAuto.md
5
3,909
GALERIE FOTO (6 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (2)
Vlad
Chişinău
la 18 Februarie 2014 - 16:29
LEDurile acestea chiar sunt timpite si periculoase. Habar n-am de ce primaria noastra aproba asa prostii puse in intersectii fara a se gindi la siguranta soferilor si pietonilor. Pe linga asta sunt urite ca naiba, strica aspectul orasului.
Da registratorul filmeaza bine, mai ales noaptea, eu credeam ca noaptea e mai rau, in special atunci cind nu e lumina stradala.
0
0
Petru Amihalachioaie
Chişinău
la 19 Februarie 2014 - 09:40
Nu prea inteleg in ce conditii ai avea nevoie de WiFi si redarea continutului pe telefonul mobil, atat timp cat acest tip de conexiune ar presupune ca utilizatorul telefonului sa fie la maxim cativa metri distanta de masina. Sau altfel functioneaza?
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!