Piaţa europeană a maşinilor electrice a crescut cu 33%! Nissan LEAF conduce!
21 Ianuarie 2015, 17:35
Şi în momentul de faţă maşinile electrice sunt privite un pic sceptic de marea majoritate a oamenilor de rând. Dar de ce? De ce maşina electrică nu poate fi un lucru la fel de natural precum smartphone-ul, tableta sau alte gadgeturi, care lucrează pe baza bateriilor? Desigur, autonomia marii majorităţi al maşinilor electrice este una foarte mică, dar dacă noi ne vom
schimba stilul de viaţă şi vom învăţa să gestionăm timpul şi traseul zilnic, maşinile electrice pot fi viabile şi în contextul ţării noastre. Acest lucru deja l-au sesizat europenii, care tot mai mult dau prioritate maşinilor electrice, ceea ce ne demonstrează şi creşterea vânzărilor acestora cu 33% faţă de 2013 - în 2014 pe teritoriul Europei au fost vândute 56.393 maşini electrice.
Cel mai mare aport la popularizarea vehiculelor electrice o face Nissan LEAF, cota de piaţă al căruia este de 26%. În 2014 au fost vândute 14.658 exemplare Nissan LEAF, 4.051 dintre care au fost realizate în Marea Britanie, unde şi este produs modelul LEAF (la uzina din Sunderland).
Pe locul secund la vânzări, după LEAF este clasat colegul de alianţă, Renault ZOE, cota de piaţă al căruia a fost de 20% în anul 2014 (11.227 exemplare vândute).
Locul trei îl ocupă devenită deja legendară, Tesla Model S, pe care
am testat-o în premieră naţională în Copenhaga. Chiar dacă este cel mai
costisitor vehicul electric, el a găsit 8.734 de posesori fericiţi, astfel cota de piaţă a maşinii electrice din Silicon Valley a fost de 15% pe piaţa europeană.
Un alt model electric testat de noi, BMW i3, vine pe a patra poziţie cu o cotă de piaţă de 10% şi 5.804 de exemplare vândute.
Micuţul Volkswagen e-Up! are şi el 10% din piaţă cu 5 365 de exemplare vândute – foarte aproape de modelul bavarez.
Pe poziţia şasea s-a situat modelul electric Volkswagen e-Golf, căruia i-a revenit o cotă de piaţă de 6% (3.328 exemplare vândute).
Voi, dragi cititori, planificaţi să procuraţi un automobil electric, dacă nu în viitorul apropiat, poate în viitorul mai îndepărtat?
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
2,058
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!