Volkswagen Beetle celebrează 70 de ani de la lansare!
30 Decembrie 2015, 17:58
Cei de la Volkswagen îşi aduc aminte de cel mai legendar automobil din istoria sa şi din istoria lumii auto, care, de fapt, a fost şi cel care a pus bazele brandului – Volkswagen Type 1 sau Beetle (Kafer în germană). Dar ce a făcut-o pe „Broscuţă” aşa renumită?
În primul rând construcţia simplă şi fiabilă, dar şi preţul accesibil care a pus pe roate toată Germania de după al Doilea Război Mondial, iar mai apoi şi lumea întreagă! Asta pentru că fiind produs în 21,529,464 de exemplare,
Volkswagen Beetle este şi în zilele noastre cel mai vândut automobil din lume creat pe o singură platformă! Deşi producţia lui Volkswagen Beetle a pornit exact cu 70 de ani în urmă, la sfârşitul anului 1945, istoria acestuia are în spate mai bine de 80 de ani.
În anul 1934, Adolf Hitler i-a ordonat lui Ferdinand Porsche să creeze “Maşina poporului”, în germană “Volkswagen” (Volks – popor/oameni, wagen - maşină).
Pentru a crea „Broscuţa” Ferdinand Porsche s-a inspirat din modelele Tatra, care fuseseră dotate cu propulsorul amplasat după axul spate,
copiind mai multe idei, iar din această cauză un milion de mărci germane au fost plătite drept despăgubire celor de la Tatra în anul 1965. Prototipul final însă, a fost gata în anul 1938, dar din cauza celui de-al Doilea Război Mondial a ajuns pe linia de producţie doar în 1945.
Totuşi, în 1945, sub patronajul britanicilor, la uzină au fost produse doar 55 de exemplare, în mare parte din cauza lipsei materiei prime de la
furnizori şi a altor probleme legate de consecinţele războiului. În următorii doi ani producţia a fost limitată la 1,000 de exemplare lunar şi doar în 1949, atunci când producţia a revenit în mâinile germanilor, vânzările au început să izbucnească cu adevărat, Beetle fiind numit un miracol economic german.
Volkswagen Beetle/Kafer a avut o mulţime de combinaţii şi caroserii, iar substratul său tehnic a generat şi
modele noi, precum dubiţa Volkswagen T1 (Type 2), elegantul Karmann Ghia sau chiar primele modele Porsche 356 care au început istoria unui alt brand cu renume!
De-a lungul celor 70 de ani, Volkswagen Beetle a reuşit să promoveze o imagine pozitivistă a
Germaniei în lumea întreagă, ceea ce au şi demonstrat cifrele enorme ale vânzărilor. Cei de la Volkswagen au
decis să oprească producţia originalului Beetle în 2003, acesta producându-se în acel moment
doar în Puebla, Mexic.
Pentru a comemora modelul legendar, a fost scoasă ediţia limitată la 3,000 de exemplare numită „Ultima Edition” care repeta modelul Beetle din anul 1978, dar cu tehnologii moderne la bord, inclusiv frâne cu discuri pe puntea
faţă, faruri cu halogen, imobilizator, injector pentru propulsorul de
1,600 cm. cubi şi catalizator.
În data de 30 iulie 2003 a fost
produs ultimul exemplar Volkswagen Beetle, care acum se află în muzeul
din Wolfsburg. Se pare că cei de la Volkswagen vor avea nevoie de un model precum a fost Beetle la timpul său, pentru revigorare de după dieselgate.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
2,939
GALERIE FOTO (17 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!