Nu vom mai plăti taxa de drum ci impozit pe automobil! Iată cât vom plăti!
29 Ianuarie 2016, 12:33
Noul guvern al Republicii Moldova are o strategie de descentralizare financiară, din care face parte şi noul proiect de lege conform căruia nu vom mai achita taxa de drum ci impozit pe automobil! Scopul acestei măsuri fiind asigurarea autonomiei financiare şi bugetare a autorităţilor publice locale. Achitarea impozitului pe autovehicule înmatriculate temporar sau permanent pe teritoriul Republicii Moldova va fi identică achitării impozitul pe imobile! Astfel, impozitul va fi calculat de către serviciul de colectare a impozitelor şi taxelor locale al primăriei pentru persoanele juridice şi fizice rezidenţi şi nerezidenţi ai Republicii Moldova, iar plata impozitului pe autovehicule va fi efectuată prin intermediul avizului de plată care va fi identic avizului de plată al impozitului pe bunurile imobiliare.
Plata în sine va merge către bugetul primăriilor localităţilor unde sunt înmatriculate automobilele. Impozitul pe autovehicule se va achita în părţi egale până pe data de 15 august şi, respectiv, 15 octombrie a anului calendaristic. Cei care vor achita suma integrală a impozitului pentru anul calendaristic până la 30 iunie vor beneficia de o reducere cu 15%. Impozitul pe autovehicul nu va fi achitat de către invalizi, al căror vehicule sunt reutilate pentru condusul manual, transportul public pe fir electric (troleibuzele), autovehiculele din dotarea forţelor militare străine şi autovehiculele neexploatate scoase din circulaţie, cu condiţia că au fost excluse din evidenţa Registrului de stat al transporturilor.
Şi întrebarea cea mare. Cât va trebui să achităm până la urmă? Cota impozitelor va fi similară taxei de drum aplicată în perioada anului 2015. Astfel, nu se va lua în calcul anul de producţie al automobilul, ci tipul, capacitatea motorului sau tonajul (camioane) şi numărul de locuri (autobuze).

Dacă vom achita exact aceleaşi sume, unde se ascunde „şiretlicul” vă veţi întreba? Impozitul vor achita toţi posesorii de autovehicule, chiar şi cei ce nu mai exploatează automobilul de ani buni, fără al scoate din evidenţa Registrului de stat al transporturilor. Astfel, dacă aveţi o “rablă” ce rugineşte sub gard sau undeva prin curte, va trebui să o scoateţi de la evidenţă (procedura costă aproximativ 250 lei)!
Mai mult decât atât, daca aţi vândut automobilul prin procură fără reînmatriculare pe noul posesor, va trebui să insistaţi ca maşina să fie reînmatriculată, în caz contrar aveţi şanse să achitaţi impozitul pentru o maşină deja vândută! Într-un final, în Registrul de stat la transporturilor se va face un pic de ordine, cât şi în parcul de automobile, iar primăriile vor dispune de fonduri suficiente (un total de aproximativ 350 milioane de lei estimaţi pentru anul 2017) pentru întreţinerea sau reconstrucţia drumurilor.

Mai jos puteţi vedea în detaliu cotele impozitelor pentru fiecare tip de unitate de transport.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
3
14,043
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!