Smart-bus-ul autonom rusesc Matreshka este real!
16 August 2016, 16:29
În timp ce marii producători auto promit primele vehicule complet autonome către anul 2025, ruşii deja au scos un microbuz complet autonom! De la schiţe, la realitate. Ruşii de la Volgabus au dezvăluit primul smart-bus autonom Matreshka,
care până acum putea fi văzut doar în imagini 3D şi în formă de „cutie” pe roţi pe care o adoptau două prototipuri de teste. Acum, designul futurist, inspirat din vehiculele peliculei „I, Robot”, a devenit realitate!
Este înfiorător, să conştientizezi, că această „capsulă” va circula autonom, fără ajutorul conducătorului – nici măcar loc pentru conducător nu există, ne mai vorbind de volan şi alte organe pentru condus!
Pe imagini avem primul exemplar Matreshka M2B8 – acesta fiind un smart-bus care poate lua la bord de la 8 la 12 pasageri. Sistemul autonom al acestui exemplar va fi testat în Solcovo, Moscova, iar în 2018 mai multe exemplare similare vor avea rolul de a transporta echipele de fotbal pe parcursul Campionatului Mondial de Fotbal care va avea loc în Rusia.
Reamintim că Matreshka va avea câteva versiuni - o platformă mobilă,
o versiune utilitară şi o versiune pentru pasageri. Matreshka dispune de baterii LiFePO4 de 32 kWh, care sunt integrate în modulele din faţă şi spate, acolo regăsindu-se şi câte-un motor electric de 45 kW (61 CP) şi 140 Nm.
Autonomia vehiculului electric constituie 130 km, iar viteza maximă este limitată la 30 km/h. Pentru o manevrabilitate sporită, ambele axe pot vira.
Matreshka este ghidată de intelegenţa artificială care ia decizii în timp real primind informaţii de la camere de luat vederi, senzori şi scanere 3D şi 2D. La apariţia unui obstacol, Matreshka va putea opri, iar mai apoi va putea continua drumul. Cei de la Volgabus pot programa o rută prestabilită pe care va circula Matreshka, oferind şi o monitorizare 24 din 24 a comportamentului autobuzului autonom şi a tuturor componentelor sale.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
2,803
GALERIE FOTO (5 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!