Qoros va oferi primul propulsor revoluţionar lipsit de arbore cu came! (Video)
23 Noiembrie 2016, 09:34
Se pare că chinezilor de la Qoros nu le-a fost îndeajuns succesul obţinut în testele de siguranţă, pentru a se afirma în forţă în lumea auto. Producătorul chinez a avut nevoie de o tehnologie, cu care nu doar să se afirme, dar şi să revoluţioneze lumea auto! Şi această tehnologie se numeşte Qamfree – sau propulsorul fără arbore cu came. Mai bine de un secol propulsoarele cu ardere internă au fost dotate cu arbore cu came, care gestionează supapele în diapazoane extrem de limitate. Aceste diapazoane pot fi extinse de sistemele de gestionare variabilă precum VTEC (Honda), Vanos (BMW), Valvetronic (BMW) sau MultiAir (Fiat). Cei de la Koenigsegg au lucrat asupra unei tehnologii care exclude în totalitate arborele cu came din chiulasă încă din anul 2000, testând-o pe modele SAAB! Iar acum, această tehnologie va intra în producţie de serie pe modelele Qoros.
După ce l-au dezvăluit în versiune de pre-producţie pe un concept prezentat la Salonul Auto de la Beijing, cei de la Qoros au prezentat versiunea de producţie al propulsorului Qamfree pe un exemplar Qoros 3 Hatchback, în cadrul Salonului Auto de la Guangzhou. Astfel, chinezii vor fi primii producători, care vor utiliza tehnologia dezvoltată de către suedezii de la FreeValve AB – divizia inginerească a celor de la Koenigsegg, cu sediul în Angelholm, Suedia.

Tehnologia revoluţionară al celor de la FreeValve exclude în totalitate arborele cu came, în locul căruia au fost instalate servomotoarele electro-hidraulic-pneumatice pentru fiecare supapă în parte, acestea asigurând deschiderea sau închiderea supapelor exact atunci când este nevoie, timpul deschiderii la fel fiind variabil la infinit.
Datorită acestei tehnologii, deconectarea a doi dintre cei patru cilindri, se efectuează extrem de simplu, având în vedere că supapele sunt independente şi pot fi controlate individual. Conform suedezilor datorită acestei tehnologii se poate obţine cu 47% mai multă putere şi cu 45% mai mult cuplu, dar şi cu 15% mai puţin consum al combustibilului, emisiile, la fel, fiind reduse, comparativ cu un propulsor similar! Astfel, unitatea de 1.6 litri turbo dezvoltă 230 CP şi 320 Nm!

Mai mult decât atât, propulsorul este mai compact, fiind cu 70 mm mai scurt şi cu 50 mm mai scund, dar şi cu 20 kg mai uşor. Propulsorul va fi mai ieftin în producţie, fiind lipsit de întregul angrenaj de sincronizare, precum şi de cele două arbore cu came, clapetă, sistemul de injecţie directă (dispune de injecţie multipoint) şi alte sisteme fără de care un propulsor convenţional nu ar putea lucra, în timp ce propulsorul Qamfree nu are nevoie de ele.
Conform lui Christian von Koenigsegg, această tehnologie nu va salva propulsoarele cu ardere internă, dar, cu siguranţă, le va lungi viaţa.
În video de mai jos puteţi vedea cum funcţionează această tehnologie.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
2,801
GALERIE FOTO (6 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!