De ce nu ar trebui să conducem permanent pe banda stângă? (Video)
30 Decembrie 2016, 11:12
Marea majoritatea conaționalilor noștri preselectează banda stângă și nu se mai mișcă de pe ea doar decât atunci când ajung la destinație sau când sunt claxonați de cineva din spate cu o mașină care circulă mai rapid. Chiar dacă viteza cu care circulați pe banda stângă este legală și nu depășește limita stabilită pe acel sector de drum, acest lucru nu înseamnă că aveți tot dreptul să circulați pe această bandă. Viteza legală nu totdeauna înseamnă o circulație în siguranță, ceea ce ne demonstrează și filmulețul de mai jos.
Dacă conducătorii tuturor benzilor vor avea aceeași viteză, alți conducători,
care vor circula un pic mai rapid, vor trebui să facă manevre periculoase, pentru a depăși traficul, iar aceste manevre ar putea duce la accidente. Statistica arată că deplasarea cu o viteză mai mică pe banda stângă și multiplele schimbări de bandă cauzează mai multe accidente, decât deplasarea rapidă pe aceeași bandă! Astfel, cei care circulă cu 8 km/h mai lent pe banda stângă, au șanse mai mare de a cauza un accident, comparativ cu cei, care circulă cu 8 km/h mai rapid pe aceeași bandă. În SUA, în dependență de stat, există reguli de utilizare a benzii din stânga,
care poate fi utilizată doar pentru depășire sau pentru întoarcere, iar toți cei care circulă mai lent decât traficul, ar trebui să circule pe banda dreaptă. În unele state cei care circulă încet pe banda din stânga pot fi chiar și amendați.

Un exemplu demn de urmat îl prezintă autobanele germane, unde banda stângă este utilizată doar pentru depășiri, iar după depășire, conducătorii revin în banda din mijloc. Statistica arată că accidentele pe autobane sunt mai puțin frecvente, chiar dacă vitezele acolo sunt mai mari.
Dacă conducătorii din Moldova ar respecta măcar ceea ce este scris în regulamentul circulației rutiere, circulația în afara localităților va fi mai ușoară. Punctul 42, referitor la poziția vehiculelor pe carosabil, sub-punctul 2), spune - în afara localităților conducătorii trebuie să conducă vehiculele cât mai aproape de marginea dreaptă a carosabilului. La rândul său punctul 43, sub-punctul 1) a), referitor la circulația pe drumurile cu trei și mai multe benzi, stipulează că vehiculele lente trebuie să se deplaseze pe banda extremă din dreapta, cu excepţia cazurilor necesare de a ocoli, depăşi, preselecta banda pentru virare la stânga sau întoarcere.
Punctul 52, sub-punctul 3), spune - conducătorul este obligat să revină pe banda de circulaţie iniţială, după ce a efectuat depăşirea pe banda de sens opus, precum şi atunci când această manevră a fost efectuată pe banda de circulaţie cu acelaşi sens, dacă rămânerea lui pe această bandă creează obstacole altor vehicule care vin din spate cu o viteză mai mare.

Uite că aici se dezvăluie elementul crucial. Dacă creați impediment altor vehicule, care circulă cu o viteză mai mare, trebuie să reveniți la banda inițială. Priviți dintr-o parte, de multe ori pare că deplasarea pe banda din dreapta este o „rușine” pentru conducătorii moldoveni, din această
cauză ei circulă doar pe banda din stânga, fără a se gândi la consecințe și la faptul că încalcă regulile de circulație.

Într-adevăr, problema este subestimată de mai mulți conducători auto. Lăsați orgoliul la o parte și pentru siguranța D-stră, dar și siguranța celorlalți participanți la trafic, după fiecare manevră de depășire, reveniți pe banda din dreapta. Utilizați banda din stânga doar pentru depășiri, virare la stânga sau întoarcere. Astfel, nu vom crea ambuteiaje și situații de accident.

Subiectul articolului a fost sugerat de către un cititor fidel pe nume Andrei Ck.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
6,851
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!