Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Moldova: Inspecţie tehnică mai dură! Automobilele ce poluează aerul vor fi retrase din circulaţie!

4 Mai 2017 - 13:23
Denis Godorozea
Moldova: Inspecţie tehnică mai dură! Automobilele ce poluează aerul vor fi retrase din circulaţie!
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor înaintează un nou Regulament cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere, care va fi mult mai complet faţă de cel din prezent şi se va conforma cerințelor Uniunii Europene.

Aprobarea noului Regulament va permite crearea cadrului legal pentru implementarea Codului transporturilor rutiere, precum și stabilirea unor mecanisme transparente de interacțiune dintre persoanele fizice și juridice care supun inspecției tehnice autovehiculele, organele de stat și stațiile de inspecție tehnică care prestează servicii de inspecție tehnice. În rezultatul acestora va spori siguranța și eficiența transporturilor rutiere, iar legislația va fi ajustată la prevederile legislației europene.

Mai mult decât atât, va exista un control mult mai strict asupra modului de efectuare a inspecției tehnice periodice, care va elimina posibilitatea „neprezentării” a vehiculului la revizia tehnică. Cei care vor elibera dovezii de inspectare tehnică periodică a vehiculelor sau remorcilor acestora care nu au fost prezentate pe linia de testare sau care nu au fost supuse încercărilor prescrise cu calificativele stabilite de normele tehnice, vor fi sancţionaţi cu amendă de la 60 la 72 unităţi convenţionale (3,000 – 3,600 de lei) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 90 la 120 unităţi convenţionale aplicate persoanei juridice. Cei care vor admite exploatarea vehiculelor, care au vicii, din care cauză este interzisă exploatarea lor, a celor reutilate fără autorizația de rigoare, a celor care nu sânt înregistrate în modul stabilit de legislație, a celor care nu au trecut controlul tehnic de stat sau a celor care nu sânt dotate, cu tahograf funcțional, certificat sau omologat şi verificat metrologic, vor fi sancționaţi cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale (3,000 – 4,500 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore, cu amendă de la 180 la 240 de unităţi convenţionale (9,000 – 12,000 de lei) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale (12,000 – 15,000 lei) aplicată persoanei juridice.

Astfel, se doreşte sporirea competitivității experților de inspecție tehnică şi a stațiilor de inspecție tehnică, cele din urmă fiind nevoite să suplinească utilajul necesar pentru efectuarea inspecţiei tehnice obligatorie, în conformitate cu noile prevederi. În rezultat, va fi sporită siguranța traficului rutier, cu excluderea riscului de accidente ale vehiculelor, care nu corespund tehnic.

Regulamentul mai urmărește şi menținerea emisiilor la un nivel scăzut pe toată durata de viață a vehiculelor rutiere, prin inspecțiile tehnice periodice ale emisiilor de gaze de eșapament și asigurarea retragerii din circulație a vehiculelor cu potențial mare de poluare, până la aducerea lor la un stadiu de întreținere corespunzător. Astfel, vehiculele care vor avea echipamentele de control al emisiilor instalate de producător (catalizator, filtru DPF sau EGR) defecte sau incomplete, nu vor trece revizia tehnică, iar exploatarea acestora va fi interzisă!

Potrivit datelor Registrului de stat, la data de 01.04.2017 în Republica Moldova au fost înregistrate 909,834 mijloace de transport, inclusiv 278,632 unități de transport doar în mun. Chișinău, revizia tehnică însă, în 2016 au trecut doar 494 601 de vehicule, care au adus în fondul rutier 687,980,000 lei. În primele trei luni ale anului 2017 revizia tehnică periodică a fost trecută de 129,141 de vehicule, care au adus în fondul rutier 176,025,000 de lei.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter