Către anul 2019 aproape 600 de mii de şoferi vor trebui să-şi perfecteze permisele de conducere fără termen de valabilitate!
9 Iunie 2017, 10:31
Până pe data de 1 ianuarie 2019 aproape 600 de mii de șoferi vor trebui să-şi perfecteze permisele de conducere fără termen de valabilitate pe permise de conducere de tip nou!

Potrivit datelor Întreprinderii de Stat ”Registru”, în Republica Moldova sunt 579,645 de șoferi, care dețin permise de conducere fără termen de valabilitate de modelul anului 1995, iar aceştia vor fi obligaţi să le schimbe pe permisele de tip nou de modelul anilor 2008 sau 2015, care au termen de valabilitate de 10 ani conform prevederilor Directivei Parlamentului şi Consiliului Uniunii Europene nr.2006/126/CE.

Potrivit celor ”Registru”, aceste modificări au următorul scop:

- Efectuarea controlului medical periodic, în scopul asigurării siguranței rutiere a șoferilor implicați în trafic;
- Eliminarea situațiilor de conflict parvenite între participanții la trafic internațional, deținători ai permiselor de conducere de model vechi (1995), și agenții de circulație, prin asigurarea utilizării în circulația internațională/națională a documentelor de ultima generație;
- Armonizarea cadrului normativ naţional privind permisul de conducere la prevederile Directivei menționate anterior;

- Actualizarea periodică obligatorie a datelor din Registrul de stat al conducătorilor auto.

Mai mult decât atât, pentru persoanele cu vârstă de 65 de ani, permisele de conducere se vor elibera cu termen de 5 ani de la data eliberării (începând cu 01.01.2019), cu condiția, că pe o durată mai scurtă, asupra titularului nu sunt
aplicate alte restricții medicale în acest sens.

„Registru” menționează că practica de delimitare a termenului de valabilitate a permiselor de conducere în
dependență de vârsta conducătorilor auto este aplicată în țările UE. Astfel, în dependență de țară, variază și vârsta și periodicitatea procedurilor de reînnoire a permisului de conducere – după 40 ani (Ungaria) - fiecare 5 ani, după 50 ani (Italia, Portugalia) – fiecare 5 ani, etc.

În proiectul de lege propus de
Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, care urmează să intre în vigoare pe 8 octombrie 2018, se menţionează că vor avea de suferit cei cu permisele ”cumpărate”, care urmează a fi anulate! Modificarea are următorul cuprins: ”În cazul în care se constat că o persoană a obținut calificativul "admis" și/sau a fost documentat cu permis de conducere cu încălcarea normelor în vigoare, prin mijloace frauduloase sau cu încălcarea prevederilor instrucțiunilor prevăzute la punctul 25 al prezentului regulament, permisul de conducere se anulează în modul stabilit de aceste instrucțiuni.”
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru via Bizlaw.md
0
5,771
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!