Sfaturi utile: cum să îngrijiţi zonele acoperite de piano black din habitaclul maşinii?

Tot mai multe automobile, mai ales în ultimul deceniu, au inserţii de plastic negru lucios la interior, botezat piano black. Apariţia lui în habitaclurile automobilelor a fost pe placul multora, întrucât oferea o alternativă mai puţin scumpă inserţiilor de lemn, dar în acelaşi timp are un aspect mai sobru şi mai lipsit de kitsch în comparaţie cu plasticul ce imită textura lemnului.
Totuşi, în procesul exploatării acest material se dovedeşte a fi adeseori foarte pretenţios, marea problemă a lui fiind zgârâieturile ce apar în timp. Noi exploatăm de 3 ani un automobil cu inserţii piano black la interior şi ne-am întâlnit pe propria piele cu aceste particularităţi de exploatare, iar mai nou am apucat la discuţii şi un designer de interior Mercedes-Benz, întrebându-l de toate aceste probleme şi cerându-i sfatul pentru exploatarea corectă.

Paradoxal sau nu, dar designerul Mercedes-Benz n-a recunoscut că există o problemă cu acest material, atunci când l-am întrebat. „Noi testăm aceste materiale în cele mai diverse condiţii de laborator, inclusiv praf, şi suntem siguri de calitatea lui şi de rezistenţa lui foarte bună în timp, cel puţin pe modelele noastre”, ne-a zis dânsul. Am făcut atunci referinţă chiar la experienţa proprie cu C-Class-ul redacţional, care are aceste microzgârâieturi formate în timp pe zonele de piano black, iar designerul a continuat cu încăpăţânare: „Nu poate fi una ca asta, nu poate fi.” Prin urmare, n-a avut rost să continuăm discuţia, iar aici experienţa proprie şi învăţarea din propriile greşeli e mult preţioasă, iar acum vrem să împărtăşim experienţa noastră şi cu Dvs., toţi cei care aveţi maşini cu piano black în habitaclu – şi fiţi siguri, în următorii ani ele vor fi tot mai multe, inclusiv pe piaţa maşinilor second-hand!

Curăţare prin suflare

Fiind un material lucios de culoare neagră, piano black va prinde destul de repede praf pe el, mai ales în condiţiile Moldovei. În maxim 5-6 zile veţi fi tentat să ştergeţi această zonă de piano black de praf, iar cârpele nepotrivite sunt prima şi cea mai frecventă cauză a zgârâieturilor ce pot apărea în timp pe acest material. Chiar dacă vă pare moale la atingere, fibrele acelei cârpe pot zgârâia cu uşurinţă zonele de piano black, invizibil la prima vedere, dar vizibil în momente viitoare, când zona neagră va fi iluminată de razele soarelui. Cel mai indicat e să alegeţi un material din microfibre, de genul celui recomandat pentru ştergerea ochelarilor şi să ştergeţi fără aplicarea presiunii pe zonele de piano black, doar ca să îndepărtaţi praful. Însă trebuie să fiţi atenţi atunci când mergeţi la o spălătorie, întrucât oamenii de acolo s-ar putea să fie mai puţin grijulii cu acest material pretenţios.
Cea mai indicată îngrijire, însă – varianta ideală, dacă vreţi – ar fi cea în care aţi curăţa praful prin suflare şi aspirare, fără contact direct cu el. Multe spălătorii din Chişinău au furtunuri de aer comprimat cu care curăţă praful de interior înainte de aspirarea lui, iar prin aerul presurizat, praful e îndepărtat cu urmări nule pentru aspectul piano black. Dacă puteţi recurge întotdeauna la asemenea curăţare prin suflare, veţi garanta un aspect proaspăt al materialului pentru un timp mult mai îndelungat.

Atenţie la manichiură!

Da, oricât de banal ar suna, manichiura poate zgârâia multe dintre inserţiile piano black, aceste urme fiind deja linii în toată legea, nu doar nişte microzgârâieturi. E penibil să poţi afecta esteticul unui habitaclu printr-o simplă manichiură, dar asta e realitatea în cazul acestui material, aşa că vă putem recomanda doar să fiţi atenţi la contactul degetelor cu el şi la lungimea manichiurii.

Fireşte, evitaţi contactul cu orice alt obiect ascuţit

Dacă manichiura poate provoca zgârâieturi, e de prisos să mai menţionăm de riscul unui contact cu cheile sau oricare alt obiect ascuţit...
Puteţi îndepărta zgârâieturile deja existente?

Fizic, nu. Le puteţi ascunde cosmetic, însă, conform celor pretinse de unii producători ai unui soi special de ceară pulverizantă, ce poate fi aplicată pe el, pentru a intra în acele zgârâieturi şi a masca aspectul. Din nou, acea ceară va trebui niţel întinsă pe zona de piano black, procedură care implică nişte riscuri suplimentare. Noi n-am utilizat niciodată o asemenea ceară şi nu vă putem spune cu siguranţă dacă ea ajută cu adevărat, sau cât timp ţine efectul, dar explicaţiile ei fizice o recomandă ca un posibil remediu cosmetic temporar.

Unele sfaturi online vă vor recomanda şlefuirea – evitaţi-o cu desăvârşire! Asta va îndepărta tot luciul şi peste puţin timp materialul va arăta ca un plastic uzat şi vechi şi vă va fi silă de el!

Desigur, teoretic, dacă aveţi o inserţie majoră cu zgârâieturi deranjante, puteţi comanda înlocuirea ei la service-ul oficial, aplicându-i ulterior tratamentul corect, dar o asemenea procedură poate avea nişte costuri extrem de variabile, de multe ori foarte ridicate, iar alteori anumite inserţii ar putea să nu vă poată fi vândute separat. Aşa că prevenirea rămâne a fi cel mai bun remediu, iar pentru rezolvarea micilor probleme, ceara pare să fie cea mai indicată.
0
10,414
GALERIE FOTO (7 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!