Moldova: Au fost aprobate interdicţiile pentru posesorii maşinilor cu instalaţii pe gaz. Iată care sunt acestea!
10 Iulie 2017, 12:39
Astăzi, 10 iulie 2017, a fost aprobat proiectul de lege, care prevede interzicerea accesului şi staţionării autovehiculelor dotate cu sistem de alimentare cu gaz (gaze petroliere lichefiate GPL sau gaze naturale comprimate CNG) în parcajele subterane ale clădirilor locative multietajate, clădirilor social-culturale şi clădirilor publice şi administrative, dar şi în parcajele supraterane de tip închis.

De mai mult timp la intrarea în unele parcări subterane din Chişinău putem întâlni indicatoare, care interzic
parcarea autovehiculelor dotate cu sistem de alimentare cu gaz. Acum însă, toate parcările de acest tip vor trebui să instaleze noul indicator 3.34 cu inscripţia „GPL” pe el, care va însemna „Acces interzis autovehiculelor utilate cu sistem de alimentare cu gaze”. Excepţie o vor face parcările ce dispun de sisteme de detectarea a scurgerilor de gaze, sisteme optice şi sonore de alertare în caz de scurgere de gaze şi incendiu şi sistem de ventilare care trebuie sa pornească odată cu detectarea scurgerilor de gaze.
Restricţiile sunt menite de a minimiza posibilele riscuri de incendii şi explozii la exploatarea autovehiculelor utilate cu sistem de alimentare cu gaze. Potrivit Ministerului Afacerilor interne, în anul 2016 au fost depistate peste 6,000 de automobile reutilate cu sistem de alimentare cu gaze, iar în 2017 defecţiunile la acest sistem au cauzat incendierea unui vehicul în mun. Bălţi, şoferul alegându-se cu arsuri de gradul I şi II, şi a unui vehicul în sectorul Râşcani ai capitalei, care se afla în parcarea unui magazin de materiale de construcţii.
Care vor fi sancţiunile pentru nerespectarea legii, nu se menţionează. Reamintim însă, că în proiect se stipulau următoarele sancţiuni. Astfel, deţinătorii parcărilor, care nu vor respecta cu stricteţe prevederile, vor fi sancţionaţi cu o amendă de la 75 la 100 de unităţi convenţionale (3,750 - 5,000 de lei), iar persoanei cu funcţie de răspundere i se va aplica o amendă de la 70 la 100 de unităţi convenţionale (3,500 - 5,000 de lei). De amenzi nu vor scăpa nici posesorii de automobile dotate cu sistem de alimentare cu gaz! Articolul 228 se va completa cu aliniatul (2.1) având următorul cuprins: „Exploatarea
vehiculelor utilate cu sistem de alimentare cu gaze în lipsa semnului distinctiv Vehicul alimentat cu gaze, se sancţionează cu amendă de la 20 la 25 unităţi convenţionale (1,000-1,250 de lei).” Mai mult decât atât, articolul 238 se va completa cu alineatul (2.1) cu următorul cuprins: „Staţionarea sau parcarea autovehiculelor utilate cu sistem de alimentare cu gaze în parcajele subterane ale clădirilor locative multietajate, clădirilor social-culturale, clădirilor publice şi administrative şi în parcajele supraterane de tip închis ce nu dispun de sisteme de detectarea a scurgerilor de gaze petroliere lichefiate şi gaze
naturale; de sisteme optice şi sonore de alertare în caz de scurgere de gaze şi incendiu; de sisteme de ventilare care trebuie sa pornească odată cu detectarea scurgerilor de gaze, se sancţionează cu amendă de la 75 la 100 de unităţi convenţionale (3,750 - 5,000 de lei) cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.”

În proiect se mai menţionează că proprietarii de automobile echipate cu instalaţii de alimentare cu gaze, indiferent de originea acestora, vor trebui să fie dotate cu semnul distinctiv – „Vehicul alimentat cu gaze”.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
7,539
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!