Moldova: Modificările Regulamentului Circulaţiei Rutiere au intrat în vigoare. Este permisă circulaţia cu 110 km/h!

Pe data de 30 iunie 2017 în Monitorul Oficial au fost publicate modificările şi completările la Regulamentul Circulaţiei Rutiere, menite să sporească gradul de siguranţă şi să disciplineze participanţii la trafic.

Una dintre cele mai importante modificări ţine de majorarea limitei de viteză în afara localităţilor de la 90 km/h la 110 km/h, pe unele porţiuni de drum.
Primul sector de drum unde se va permite circulaţia cu 110 km/h va fi porţiunea de 7 km pe traseul M2 Chișinău - Orhei, între localitățile Micăuți și Peresecina. A doua porţiune ce se află pe traseul M3 Chișinău - Cimișlia cuprinde un segment de 30 km. Pe aceste segmente vor fi instalate indicatoare rutiere noi – “110 km/h” pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3,500 kg şi “90 km/h” pentru camioanele cu masa maximă autorizată mai mare de 3,500 kg, precum și pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3,500 kg care tractează o remorcă. În cazuri de precipitaţii abundente, ceaţă sau atunci când drumurile sunt acoperite de gheaţă, polei, zăpadă sau piatră cubică umedă, viteza maximă admisă în afara localităţilor va trebui să fie cu cel puţin 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

În Regulament au fost introduse mai multe semne de circulaţie şi semnalizare noi, dar şi termeni noi, precum “conducere preventivă“, “motocultor” şi “parapet”. Printre alte modificări se numără şi excluderea prevederii ce obligă conducătorii să prezinte inspectorilor rutieri polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă (RCA), în timp ce instructorii auto vor trebuie să prezinte certificatul de atestare profesională care le acordă dreptul de a instrui.
Dacă până acum Regulamentul circulației rutiere prevedea că, la trecerile pentru pietoni cu circulaţia nedirijată șoferii trebuie să cedeze trecerea pietonilor aflaţi în traversarea drumului pe partea carosabilului în direcţia de mers a vehiculului, atunci de acum înainte conducătorii vor trebui să cedeze trecerea pietonilor care se află pe marginea carosabilului şi intenţionează să traverseze strada. În cazul în care înaintea trecerii pentru pietoni s-a oprit sau a redus viteza vreun vehicul, conducătorii altor vehicule care se deplasează pe benzile alăturate pot continua deplasarea numai după ce s-au asigurat că pe trecere nu sunt pietoni. Mai mult decât atât, va fi interzisă intrarea pe trecerea pentru pietoni dacă în direcţia de mers circulaţia este blocată şi prin aceasta conducătorul va fi forţat să oprească, pentru a nu crea obstacole pietonilor care traversează carosabilul.

Modificările mai stabilesc că staţionarea vehiculelor în afara locurilor special amenajate sau amplasarea lor astfel încât să îngreuneze circulaţia pietonilor va fi interzisă. Nu se va permite nici staţionarea automobilelor cu motorul pornit. Pe timp de caniculă circulaţia autocamioanelor de mare tonaj va fi limitată.

O prevedere nouă în regulament se referă la admiterea în trafic a motocultoarelor. Pentru a putea circula pe drumurile publice, acestea vor trebui să fie echipate cu frână la remorcă şi elemente de semnalizare speciale. Motocultoarele nu vor avea acces pe drumurile modernizate în cazul în care în direcţia de deplasare există un drum rudimentar şi nu vor putea transporta obiecte ce depăşesc lungimea şi lăţimea remorcii.
2
15,819
GALERIE FOTO (1 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!