Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Vânzările de automobile noi în Moldova în prima jumătate de an 2017: cine şi cât a vândut

17 Iulie 2017 - 09:09
Ilie Toma
Au trecut deja 6 luni din acest an, iar asta înseamnă că putem face deja primele totaluri de vânzări de automobile noi în Moldova în prima jumătate a acestui an. Şi nu obosim să explicăm de fiecare dată că dinamica vânzărilor de maşini noi într-o ţară reflectă cât se poate de direct bunăstarea populaţiei, dar şi încrederea mediului de afaceri pentru investiţii, dacă ne referim la vehiculele destinate în mare parte exploatării de către companii. Haideţi, deci, să vedem cum au stat lucrurile în primele 6 luni în Moldova.
Anul 2017 e un an mai bun. Vânzările de automobile au crescut.

Cifrele ne spun clar: anul 2017 este un an mai bun pentru cetăţenii Moldovei şi pentru economie în comparaţie cu anii precedenţi. În primele 6 luni ale acestui an s-au vândut în total 2,307 automobile noi în ţara noastră, în timp ce în perioada similară a anului trecut s-au vândut doar 1,823 automobile.

Avem, deci, o creştere de +26.3% faţă de anul trecut, iar dacă am compara situaţia cu cea din 2015, creşterea e şi mai pronunţată, de +37.4%, întrucât în prima jumătate a anului 2015 în Moldova s-au vândut doar 1,675 automobile noi.
Cine şi cât a vândut?

Cea mai populară marcă de automobile noi în Moldova rămâne în continuare Dacia, căreia îi revin 392 de automobile noi vândute în primele 6 luni ale acestui an. Marca românească e în creştere cu aproape 30% faţă de anul trecut şi, întrucât o mare parte din vânzările Dacia revin flotelor de companii, noi tratăm această creştere pronunţată ca unul din primele semne de revigorare economică.
Topul este urmat de Hyundai, cu 316 unităţi vândute, urmat la diferenţă mică de Skoda, cu 287 automobile noi vândute în primele 6 luni.

Pe locul 4 urmează Toyota, cu 198 de exemplare vândute, iar pe locul 5 vine, aproape tradiţional, prima marcă premium – Mercedes-Benz. Marca germană a vândut 148 de automobile noi în Moldova în primele 6 luni, suma fiind distribuită destul de omogen între modele, cele mai vândute fiind SUV-urile GLE, GLS şi GLC, dar şi sedanurile E-Class, S-Class şi C-Class.
La diferenţă de doar 1 unitate pe locul 6 se clasează Suzuki, cu 147 de automobile noi vândute, modelele bestseller fiind Vitara şi SX-4 S-Cross. Suzuki are şi cea mai mare creştere de vânzări din toate mărcile enumerate până acum, de +104.2%, adică şi-a dublat vânzările faţă de perioada similară a anului trecut!

Pe locul 7 urmează, însă, o marcă ce a reuşit să bifeze o creştere şi mai mare, de +118.9% faţă de primele 6 luni ale anului trecut, până la un total de 116 exemplare vândute. Este vorba de Renault, marcă a cărei modele bestseller în acest an sunt Kadjar, Megane şi Captur.

Şi Ford, marca ocupantă a locului 8, a reuşit să-şi dubleze vânzările în comparaţie cu primele 6 luni ale lui 2016, vânzând 84 de exemplare. Cele mai bine vândute modele au fost Focus, Fiesta şi Kuga.
Top 10 este închieat de Volkswagen, cu 70 de unităţi vândute, şi BMW, cu 55 de exemplare livrate clienţilor.

Următorii patru clasaţi sunt foarte apropiaţi la rezultatele obţinute – Nissan, pe locul 11, cu 51 automobile vândute, Volvo, pe locul 12, cu 50 de automobile, Land Rover, pe locul 13, tot cu 50 de automobile livrate, şi Kia, pe locul 14, cu 49 de exemplare vândute. În top urmează Porsche, Chevrolet, Audi, Ravon – care e o nouă denumire pentru mai vechiul Daewoo, Mazda şi GAZ. Puteţi vedea şi mai jos un tabel sumar cu acest top.

Trebuie să mai menţionăm că cei de la Opel invocă cifre diferite de vânzări, decât cele care apar în statisticile oficiale, menţionând de încă cel puţin 10 exemplare vândute care nu sunt reflectate în statistici. Trebuie să menţionăm, de asemenea, că statisticile oficiale ţin cont de automobilele cu anul de fabricaţie curent sau cel precedent în capitolul automobilelor noi.
Vânzările de automobile noi versus cele la mâna a doua în Republica Moldova

Cele 2,302 automobile noi înmatriculate în Moldova în primele 6 luni ale anului constituie doar 17.3% din totalul înmatriculărilor / vânzărilor de automobile din ţara noastră. În aceleaşi prime 6 luni ale anului s-au mai înmatriculat 1,469 automobile de 2-4 ani vechime, fabricate în anii 2013-2015 (11.0% din total), cărora li se alătură încă 3,109 automobile cu vârstă de 5-7 ani, fabricate între 2010 şi 2012 (23.3% din total).

Cea mai mare categorie, care cuantifică aproape jumătate din numărul înmatriculărilor – aidcă 48.4% sau 6,462 automobile – o reprezintă automobilele cu vechime între 8 şi 10 ani, fabricate între 2007 şi 2009.
Vânzări exotice din acest an

Ca întotdeauna, e curios să privim mai adânc în datele statistice şi să mai identificăm nişte modele exotice pe care s-au încumetat să le cumpere unii conaţionali de-ai noştri.
Cineva a cumpărat un unic Audi S3, spre exemplu, în luna aprilie a acestui an. Avem şi un concetăţean fericit cu un nou Maserati Quattroporte achiziţionat în acest an. Un pasionat de SUV-uri americane a ţinut cu tot dinadinsul să-şi cumpere un GMC Acadia, iar un altul pasionat de UAZ-uri ruseşti şi-a cumpărat un UAZ Patriot la începutul acestui an. Mai fericit va fi cumpărătorul unui Ford Mustang şi cel al unui Jaguar F-TYPE decapotabil, dar exotismele nu sfârşesc aici: în această jumătate de an s-a vândut şi un exemplar de Bentley Continental, unul de Mercedes-Benz SL, unul de Mercedes-Benz SLC şi chiar un Chevrolet Camaro.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE FOTO (8 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter