Primele vehiculele comerciale Renault au apărut încă în anul 1900! (Foto/Video)
13 Noiembrie 2017, 18:24
Cu toţii cunoaştem modelele Renault Trafic sau Kangoo, dar aţi intuit vreodată că strămoşul acestor vehicule comerciale a apărut încă în anul 1900?! Modelul se numea Type C „Laiter” şi era primul vehicul comercial
uşor destinat transportării mărfurilor, în cazul dat fiind utilizat pentru livrarea laptelui. Dubiţa era propulsată de un
motor De Dion cu un cilindru de 3.5 CP, care putea duce încărcătură de 250 kg. Impresionant!
În 1924 cei de la Renault au creat una dintre cele mai caraghioase maşini, numite Type MH, care reprezenta o camionetă cu 12 roţi (amplasate câte
două)! Aceste vehicule erau utilizate pentru a traversa Sahara între Algeria şi vestul Africii. Ulterior, vehiculele au participat şi în expediţii, care erau organizate în Africa între anii 1923-1925.
În 1926 Renault a început producerea vehiculelor specializate, precum a maşinilor de pompieri Type LO sau a
microbuzelor decapotabile Type PR (din 1927). Chiar şi în ziua de astăzi Renault propune vehicule pentru pompieri, create pe baza pick-up-ului Alaskan (din 2016).
În 1947 apare Renault Fourgon „1,000 kg”, care simboliza revigorarea Franţei de după cel de-al Doilea Război Mondial. După cum spune şi denumirea, această dubiţă putea
duce o încărcătură de 1,000 kg.
Au fost produse diverse modificaţii, inclusiv cu tracţiune integrală.
În 1950 apare primul pick-up Renault Colorale – strămoşul actualului Alaskan. Pick-up-ul a fost destinat pieţelor cu o climă mai caldă, ulterior fiind oferită şi o versiune cu tracţiune integrală.
Unul dintre cele mai de succes modele a fost „papucul” Renault 4 F4 Service. Debutat în 1961, acesta a fost produs în 8,135,429 de exemplare către anul 1992! Modelul a fost un hit în flotele diverselor companii şi popular printre mecanici. Succesorii renumitului Renault 4 F4, au fost modelele Express şi modernul Kangoo.
În urma unei fuziuni a companiilor Renault, Latil şi Somua trucks, a apărut compania Saviem. Primul vehicul a fost numit SG2, fiind un camion produs în perioada anilor 1965 – 1982. Unii dintre voi vor recunoaşte în acest model camioanele companiei cehe Avia, care erau de fapt modele Saviem, produse sub licenţă.
Camionetele Saviem au fost utilizate şi în calitate de vehicule tehnice pentru echipa de Formula 1 al celor de la Renault în anii 1978-1979. Ulterior, Saviem s-a transformat în divizia de camioane Renault Trucks.
Încă în anul 1972 producătorul francez a creat o versiune utilitară dintr-un Renault 5, care mai era şi electrică!
Urmaşul acestuia este Renault Kangoo Electric de producţie, lansat în 2002. La moment Renault dispune de 4 vehicule comerciale electrice: Twizy Cargo, ZOE Societe, Kangoo Z.E. şi Master Z.E.
Primul vehicul cu tracţiune faţă din istoria Renault, a fost modelul Estafette apărut în anul 1975. Acesta era caracterizat de o podea dreaptă, uşă glisantă din partea conducătorului şi o
rază de întoarcere mică, care-l făcea extrem de manevrabil. Pe baza lui Estafette au fost create diverse versiuni specializate, dedicate turismului sau jandarmeriei. Iniţial sub
capotă se regăsea un propulsor de 845 cm cubi, iar la sfârşitul carierei acesta venea cu un motor de 1,289 cm cubi. Modelul Estafette a fost produs în diferite ţări, inclusiv în România, la Mioveni.
Prima generaţie Renault Trafic apare în 1980 şi este produsă tocmai până în anul 2000, cu modificările de rigoare, desigur. Actuala generaţie, a treia la număr, este produsă începând cu anul 2014, având şi „fraţi gemeni” - Opel/Vauxhall Vivaro, Fiat Talento şi Nissan NV300.
Renault Kangoo, care este extrem de popular în Moldova, apare în 1997, având în spate două generaţii. Din anul 2011 şi până astăzi, vânzările vehiculelor comerciale Renault au crescut cu 40%, anul trecut, fiind vândute 434,000 de modele comerciale. În prima jumătate a anului 2017 vânzările vehiculelor comerciale au atins cifra de 225,000 de exemplare – cu 4.5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. În viitor, Alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi îşi doreşte să devină liderul global în segmentul utilitarelor, sperând să atingă o cifră anuală de 2.5 milioane de vehicule utilitare comercializate.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
3,107
GALERIE FOTO (58 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!