ZIUA 3: Munţii şi frumuseţea reliefului balcanic. Caravana Skoda KAROQ primeşte noi scrisori ale copiilor din Europa (VIDEO)

Această zi a însemnat pentru noi o probă de foc pentru marea misiune pe care o avem, de a colecta scrisorile de la toţii copii din ţările europene participante a acestei minunate campanii pornite din Moldova. Înnoptasem în Sofia, iar asta însemna că urma să facem prima colectare de scrisori dintr-o ţară participantă – Bulgaria.
Ne-am mişcat cu zor, dis-de-dimineaţă, către showroom-ul Skoda din Sofia, unde i-am găsit nerăbdători şi entuziasmaţi pe cei de acolo. Erau nerăbdători să se asigure că nenumăratele scrisori colectate de la toţii copiii bulgari, la fel ca şi de la copii din Moldova, vor ajunge cu bine în portbagajele automobilelor expediţionale şi vor fi duse în siguranţă tocmai în Laponia.
Fireşte, showroom-ul Skoda din Sofia are aceeaşi atmosferă ca şi cel din Chişinău, tocmai pentru că ambele respectă nişte standarde ale mărcii cehe, iar asta te face să te simţi familiar în orice showroom european ai alege să intri. Oficialii bulgari ai Skoda ne-au înmânat solemn scrisorile colectate, descărcându-le pe toate în sacul roşu, special pregătit pentru Bulgaria. Apoi, cu mare grijă, l-am încărcat în portbagajul KAROQ-ului roşu şi de aici eram gata să ne mişcăm mai departe. Iar destinaţia de azi era una extrem de palpitantă pentru cei mai mulţi dintre noi.
E vorba de Serbia, o ţară pe care aproape toţi dintre noi urma s-o traversăm pentru prima dată. Până la hotar, însă, Bulgaria ni se arătase într-o cu totul altă formă, cu un relief cu totul deosebit faţă de tot ceea ce văzusem în ziua precedentă. Era un relief mult mai stâncos, cu vârfuri pleşuve ale dealurilor mari de alături, care deveneau tot mai mari cu fiecare nou viraj, încât la un moment dat îşi câştigaseră dreptul de a se numi mici munţi.

Era un drum pustiu şi extrem de frumos, care făcuse imediat din condusul lui Skoda KAROQ o activitate mai palpitantă decât aş fi sperat, mai ales că deja suntem a treia zi consecutiv la volan. Cât de mult depind senzaţiile de condus, totuşi, de anturajul prin care conduci! De îndată ce ajungi în asemenea regiuni cu împrejurimi speciale, începi să te simţi şi tu mai special la volan, să savurezi clipa mai plenar.
Iar noi am şi reuşit să ne „împrietenim” bine cu KAROQ-urile noastre expediţionale, pentru că le-am condus deja pe o distanţă de peste 1,000 km în această expediţie, fără a pune la socoteală turul din Moldova şi toate celelalte episoade de dinaintea startului. Deşi conduc KAROQ-ul cu cutie manuală, iar mulţi dintre noi suntem sceptici în raport cu transmisiile manuale pe un SUV, vă recunosc că-n viaţa reală se poate trăi foarte bine cu acest tip de cutie chiar şi pentru un SUV. Timoneria e foarte precisă, iar atunci când conduci mii de kilometri, începi a simţi o conexiune şi mai directă cu maşina graţie acestei cutii!
După vreo sută de kilometri de la Sofia, ajunsesem şi la hotarul cu Serbia, iar aici relieful începuse să ne alinte cu nişte picanterii fantastice. Ne gândeam dacă nu cumva va trebui să pierdem foarte mult timp la traversarea hotarului, întrucât Serbia nu este parte a UE şi procedurile de traversare a frontierei ar putea fi mai complicate, însă n-a fost să fie aşa. După ce am aşteptat în rând vreo 10 minute, însăşi traversarea am făcut-o în maxim 7 minute luând în calcul ambele automobile expediţionale.

După hotar Serbia ne-a surprins imediat cu o autostradă de toată frumuseţea, încât, ştiind istoria tumultoasă a acestei ţări, nu poţi decât admira evoluţia pe care a reuşit s-o facă în ultimii aproape 20 de ani. Fireşte, autostrada mai are încă segmente în construcţie, dar în acest tempou peste câţiva ani ea va fi completată, cu siguranţă.
Iar într-unul din aceste sectoare în care a trebuit să părăsim autostrada, am intrat într-o regiune muntoasă de o frumuseţe fantastică! Era un relief balcanic de o frumuseţe unică, condimentat de forme ciudate ale stâncilor, dar şi de culoarea lor neobişnuită. Nu erau nişte munţi tipici, însă regiunea asta era atât de frumoasă, încât putea turna pelicule cu James Bond pe aici! Iar asta i-a dat o doză uriaşă de inspiraţie omului nostru de video, care ne-a filmat de sus în nişte imagini pe care le-am privi de zeci de ori fără să ne săturăm de ele! Le puteţi vedea în filmuleţul de mai jos!
Fantastic! Fantastice senzaţii de condus, într-atât de înălţătoare încât Serbia ne-a arătat cât de mult pot să difere aşteptările de experienţe. Doar episodul ăsta de condus ar fi fost capabil să ne încarce bateriile cu entuziasm în condus pentru toată ziua, dar relieful balcanic excepţional a continuat încă pentru kilometri, înainte de ieşi din nou pe autostradă.
De aici, am ţinut-o într-un sprint direct către Belgrad, capitala Serbiei. În această ţară autostrăzile se plătesc la porţi de autoban, cam ca în Franţa, doar că preţurile sunt mult mai mici.
Peste câte ore de condus savuros la viteze de trei cifre, caravana Skoda KAROQ ajungea în apropierea Belgradului. Nu puteam avea pretenţii prea mari de arhitectură şi frumuseţe de la un oraş cu răni atât de adânci în istoria lui recentă, dar totuşi până şi Belgradul are deja străzi decorate în spiritul sărbătorilor de iarnă. Aşa că, o plimbare nocturnă ne-a arătat o latură frumoasă, modernă, umană a capitalei sârbe, cu oameni care au învăţat să se bucure de aceleaşi lucruri simple, precum emoţia spiritului Crăciunului.
Pe acest ton plăcut încheiam cea de-a treia zi a expediţiei noastre, mergând să prindem la forţe pentru ziua următoare, în care avem de parcurs o distanţă mai mare, să traversăm partea rămasă din Serbia, toată Ungaria şi să ajungem tocmai la Viena. Şi tot în ziua următoare cea de-a doua jumătate a echipei noastre de aventurieri moldoveni zboară la Berlin, pentru a porni cu încă două KAROQ-uri şi a se alătura în scurt timp nouă pentru a avea caravana completă de 4 exemplare Skoda KAROQ! Deci, expediţia noastră e pe care să prindă şi mai multe turaţii!
Fiţi alături de noi în cotinuare!
0
3,848
GALERIE FOTO (38 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!