Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

ZIUA 4: Expediţia spre Laponia ajunge la componenţă deplină! Două Skoda KAROQ ajung în Viena, altele două pornesc din Berlin! (2x VIDEO)

21 Noiembrie 2017 - 08:01
Ilie Toma
Aceasta a fost cea mai tumultoasă zi de până acum a expediţiei noastre spre Laponia la bordul caravanei Skoda KAROQ! Iar începând de astăzi caravana capătă un sens deplin, întrucât şi cealaltă parte a echipei noastre a ajuns pe calea aerului la Berlin, a preluat încă două exemplare KAROQ de acolo şi a ponit în expediţie. Cealată jumătate, care vă desfăta până acum cu imagini din ţările balcanice, a galopat şi a ajuns cu bine la Viena, pentru a-şi îndeplini onorabila misiune şi în capitala austriacă.
Şi pentru că avem atât de mult făcute şi atât de mulţi oameni implicaţi, această relatare va lua forma unei corespondenţe de la ambele echipe!

Echipa A, Anatolie Untura: Sprintul Belgrad-Viena – 600 km de autostrăzi, 3 ţări şi 1 oraş în sărbătoare!

Dimineața în Belgrad a început cu zgomotul monoton al orașului și recapitularea planului pentru cei 600 de km de drum ce ne așteptau în față. Drumul din Belgrad și până la frontiera cu Ungaria a fost unul lejer și confortabil. Deşi construite de demult, autostăzile din această parte a Serbiei sunt într-o stare bună şi ne-au permis să acoperim cei aproape 200 km ce leagă Belgradul de oraşul maghiar Szeged în mai puţin de două ore. După cum vă spuneam în relatarea anterioară, autostrăzile Serbiei sunt cu plată per segment de drum – o practică asemănătoare cu cea a Franței sau Italiei – doar că de câteva ori mai ieftin! De exemplu, pentru circa 100 km de autostradă am achitat 120 de dinari sârbi – sau circa un euro. Un astfel de segment în Franța de costa aproape de 10 euro.
Imediat după frontieră a început adevărata distracție! Mai mult de 300 de km de autostrăzi perfect netede. O adevărată alinare după 1500 km de drumuri prin sate, orașe, serpentine muntoase și porțiuni în reparație. Aici am descoperit o nouă mașină Skoda Karoq. Nu mai era mașinuța cuminte ce se conforma cu neregularitățile traseului și porțiunile de off-road forțat. Aici, pe autostradă s-a dovedit că SUV-urile noastre compacte au caracter feroce. Accelerări rapide, manevre precise prin traficul destul de intens de pe autostradă, confort, siguranță și acuratețe în orice mișcare.

E absolut clar că noul Karoq e o mașină universală, care dă dovadă de adaptivitate practic la orice condiții de drum. Se simte la fel de bine și pe porțiuni mai dificile și denivelate – cât și pe autostrăzi de mare viteză – unde se comporta ca un sedan full size, oferind confort, manevrabilitate și plăcere adevărată de a conduce. Unde mai pui că și motorizările, deși nu foarte generoase în cilindree, or eu conduceam motorul TSI de 1.5 litri, livrează un plus de forță considerabil mai ales când sunt setate în regimul SPORT. E un regim care afectează consumul mediu de combustibil, dar care oferă agilitate și forță suficientă pentru a concura în trafic și cu modele cu motorizări mai mari.
Sprintul nostru a durat până aproape de Budapesta – unde traficul a devenit deja congestionat și am fost nevoiți să circulăm mai lent. Budapesta nu intra în itinerarul nostru de această dată – așa că am ocolit capitala ungară pe șoseaua de centură - țintind direcția spre Austria. Traficul până la frontiera cu Austria a fost unul lent, însă imediat după – drumul s-a lărgit până la trei sau chiar patru benzi – fluidizând la maxim fluxul de mașini, dar și dispoziția călătorilor, deja ajunși la a șasea sută de km în acea zi.
Ultimii 70 de km am avut parte de o priveliște de poveste - la orizont ardea un apus cinematografic, eram înconjurați de o pădure întreagă de instalații eoliene iar în față era destinația noastră finală pentru ziua a patra – Viena.
E arhicunoscut faptul că în centrul Vienei, an de an, deja de câteva sute de ani se organizează unul din cele mai frumoase și renumite târguri de Crăciun din Europa. E una din destinațiile noastre principale în această expediție. Austria e țară participantă la proiectul nostru și de aceea ne doream din toată inima să ajungem cât mai repede în Viena pentru a filma grandoarea orașului imperial îmbrăcat straie de sărbătoare! Așteptările noastre au fost răsplătite cu vârf și îndesat!
Odată ajunși în partea veche a orașului – ne-am cufundat în atmosfera mirifică de basm! Străzile centrale erau toate viu decorate cu sute și mii de instalații, elemente, becuri, brazi, jucării și tot felul de chestii ce creează o alură de poveste și te fac să te simți copil – oricâți ani sau griji nu ai avea la tine. Străzile păreau rupte din filmele clasice despre Crăciun, pe fiecare piață era improvizat câte un mic târg de Crăciun. În aer plutea mirosul de citrice, scorțișoară, vin fiert și desigur faimoșii cârnăciori vienezi!
Încununarea acestei opere de iarnă ne aștepta însă pe piața din fața primăriei orașului! Zeci de tarabe cu produse tradiționale, bunătățuri culinare și miresme care te ademeneau la orice pas. Parcuri tematice pentru copii și maturi, un patinoar enorm cu gheață ca sticla, mii de lumini și sute de oameni fericiți te făceau să te simți copleșit de magia acestor sărbători.

Priveliștea era într-atât de impresionantă că fotografii noștri au petrecut trei ore în loc de una programată pentru a fotografia şi filma târgul de Crăciun. A fost documentat fiecare element și nu au scăpat de obiectivele lor și târgurile mai mici ce s-au ascuns mai pe fiecare piață din orașul vechi!
Asta a fost ziua a patra! Dimineață mergem la reprezentața Skoda Austria pentru a colecta scrisorile copiilor către Moșu și imediat după asta umrează iarăși un sprint prin Slovacia şi Polonia, până în Varșovia. Acolo ne vom uni cu echipa din Berlin pentru cea mai interesantă parte a aventurii noastre – drumul către Laponia! Casa lui Moș Crăciun!

Fiți cu ochii pe noi!
Echipa B, Eugen Boico:

Echipa din Berlin a avut parte de o zi de luni cu adevărat specială. După ce am aterizat în Berlin, totul a început la reprezentanţa Skoda din capitala Germaniei, unde am primit cheile de la celelalte două exemplare KAROQ. Tot acolo am preluat scrisorile din Germania şi am extras scrisoarea familiei câştigătoare, care va veni alături de mai multe familii din Europa, inclusiv alături de familia din Moldova, în Laponia, în ospeţie la Moş Crăciun.
Odată ce am îndeplinit misiunea primară, am plecat să vedem Berlinul înainte de sărbători. Am văzut porţile Brandenburg, dar şi fragmente din peretele din Berlin şi, ca prin minune, am nimerit într-un adevărat iarmaroc de Crăciun în inima capitalei.
Am văzut oameni frumoşi, plini de speranţe legate de noul an. Printre ei şi Ksenia, pianista clasiciană cu rădăcini din Rusia, care deja de 7 ani activează în Berlin, dar şi un cuplu din oraşul scoţian Aberdeen, care au ţinut să ne convingă că anume Aberdeen este baştina Sfântului Nicolas şi că, de fapt, faimosul Santa Claus nu a făcut altceva decât să se mute din Scoţia în Laponia. Ne-am lasat convinşi, dar am şi promis să-i trimitem moşului salutări de la băştinaşii din Scoţia.
Un lucru care-i lega pe toţi cei, pe care i-am întâlnit în Berlin, e că aceştia cred cu toţii în Moş Crăciun şi speră ca Moşul să le aducă darul dorit de sărbători. Iar noi, după o zi atât de intensă, ne pornim spre Varşovia, unde echipele noastre se vor reuni şi vor continua expediţia într-un singur echipaj.
Fiţi cu ochii pe noi!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
GALERIE FOTO (58 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter