ZIUA 5: Tot mai aproape de ţara lui Moş Crăciun! 710+600 km, 5 ţări şi prima zăpadă!

22 Noiembrie 2017, 10:29
Ilie Toma, Anatolie Untura, Eugen Boico
Cu doar o zi înainte vă spuneam că avusesem parte de cea mai tumultoasă zi a expediţiei, dar astăzi suntem nevoiţi să reconsiderăm acest titlu şi să i-l oferim ultimei zile, în care nu doar că am galopat multe sute de kilometri, ci şi am mai reuşit să luăm la bord scrisorile colectate în Austria, ba chiar şi să ne întâlnim, în sfârşit, cu cea de-a doua jumătate a echipei noastre în Varşovia, pentru a forma caravana completă a celor 4 exemplare Skoda KAROQ!
Nu vă mai spunem la ce oră am isprăvit toată munca de creaţie pe stărzile Varşoviei astă-noapte, pentru că asta a fost doar acum câteva ore, dar nici nu ne putem plânge prea mult, pentru că nici nu ne aşteptam ca misiunea mesagerilor lui Moş Crăciun să fie una uşoară, mai ales când avem de colectat scrisori de pe tot continentul european! În schimb, ne râde inima când deschidem portbagajele KAROQ-urilor şi vedem sacii doldora de scrisori, de la zeci de mii de copii din toată Europa!
Şi pentru că ieri am avut o frumoasă iniţiativă cu includerea relatărilor colegilor noştri expediţionişti din fiecare echipă, o continuăm şi astăzi!
Echipa A, Anatolie Untura: 710 km, 4 ţări şi prima zăpadă!

Copiii din Austria au avut multe de urat Moșului, așa că sacul de scrisori colectat de la reprezentanța Skoda Austria a fost unul mare! Aşa ne-am început dimineaţa – mergând la sediul Skoda din Viena, unde eram aşteptaţi cu sacul acela imens de scrisori ale micuţilor din Austria, scrisori care abia aşteptau să ajungă la oficiul poştal al Moşului în Rovaniemi!
După procedura de colectare a scrisorilor și tradiționalele poze cu oamenii care au avut grijă de această colectare – expediția noastră a pornit spre Varșovia – destinația noastră finală din ziua a cincea de expediție. La fel ca și în ziua a patra, am avut parte mai mult de autostrăzi în drumul nostru. Şi dacă în Austria, Slovacia și Cehia viteza maxim permisă pe autostrăzi nu depăşeşte 130 km/h – în Polonia se putea circula deja cu 140 km/h. Deși o diferență mică, e un spor bun la distanțe mari.
Am avut parte de câteva anotimpuri în drumul nostru – de la soare și vreme senină la ploaie torențială, furtună și chiar zăpadă! A fost pentru prima dată când în expediția noastră spre Laponia am văzut zăpadă! Desigur, după ce trecem cercul polar – zăpada ne va fi decorul permanent. Aici însă, în Europa de est – zăpada în această perioadă încă rămâne un fenomen destul de rar, iar în calea noastră ea s-a dovedit a fi doar o adiere temporară de decor pe parcursul câtorva kilometri, aşa că anturajul a revenit repede la ploaia intensă care ne-a însoţit aproape toată ziua.
Bravele noastre SUV-uri Skoda Karoq au avut de traversat 3 frontiere în drumul lor din Viena spre Varșovia. Din Austria am mers în Slovacia, la Bratislava, care e şi patria a două dintre automobilele noastră expediţionale, cu numere slovace. Slovacia a participat în maratonul nostru de Crăciun virtual - scrisorile copiilor către Moș Crăciun au fost colectate în mod electronic. Noi însă am hotărât să mergem oricum și prin Bratislava în drumul nostru spre Laponia și am rămas plăcut surprinși de orașul despre care eu, spre exemplu, nu știam prea multe.
Din Bratislava GPS-ul mașinilor noastre ne-a dus spre Brno, Cehia. Trebuie de spus că navigația în noul Karoq este una extraordinar de actuală și în unele momente are mai multe date și e mai precisă decât faimosul Google Maps, care primește date în regim real de la milioane de useri în toată lumea. De exemplu unele segmente de autostradă noi ce se dau în exploatare mai mereu în Europa, erau deja incluse în sistemul de navigare al lui Karoq, în timp ce pe hărțile Google – lipseau.
Așadar, navigatorul ne-a sugerat să folosim drumul prin Cehia pentru a scurta din timp.

Deja se întuneca și nu am apucat să vedem mare treaba din Cehia, în afara de faptul că vinieta rutieră costa 13 euro și se aplică ca abțibild pe parbriz. Posibilitate de a procura vinieta online nu este încă.

Noaptea ne-a întâlnit la câteva sute de km de Varșovia, ploaia se terminase și drumul a devenit confortabil și lin. Între timp am aflat că echipa care pornise din Berlin ajunsese deja în Varșovia. După un sprint mai agresiv, în care foloseam fiecare kilometru la oră disponibil din vitezele admise, am ajuns şi noi la Varşovia. Eram nerăbdători să ne întâlnim cu colegii noștri de expediție, să ne împărtășim impresii de călătorie și desigur să organizăm o foto sesiune comună pe străzile de noapte ale Varșoviei.
Zis și făcut! Toate cele patru Skoda Karoq au fost protagonistele unui pictorial nocturn în cele mai frumoase și faimoase locuri ale Varșoviei. Împreună cu echipa noastră de producție reunită am pornit să explorăm străzile centrale ale capitalei polone. Am descoperit străduțe cochete și bulevarde enorme, am savurat din grandoarea clădirilor istorice și a zgârie-norilor ultra moderni, am observat dinamica cu care se dezvoltă acest oraș modern și desigur am filmat zeci de poze excepționale și video epic!
Deși târgurile de Crăciun și feeria sărbătorilor în Varșovia încă nu au început – orașul deja începe a mirosi a bunătăți tradiționale iar atmosfera începe a semăna tot mai mult cu cea de Crăciun! Rezultatul acestei nopți în Varșovia îl vedeți în acest articol. Vă îndemnăm să vă împărțiți cu acest articol și cu prietenii voștri și să ne urmăriți în continuare! V-am pregătit încă multe impresii noi și senzații frumoase! Pornim la drum – avem în față Kaunas! Stay tuned!
Echipa B, Eugen Boico: După luni vine marți, iar după Berlin vine... Varsovia!

Dimineața pe răcoare, echipa din Berlin a părăsit cu bine Berlinul și și-a setat în sistemul de navigare destinația Varsovia. Apoi a urmat partea aparent mai grea a expidiției și anume circa 8 ore de condus continuu pe o distanţă de aproape 600 km. Însă nu a fost deloc plictisitor grație capacităților multimedia ale noului Karoq.
Nu doar am savurat prin bluetooth melodiile din playlist-urile membrilor expediției, dar am și încărcat fără fir smartphon-urile noastre prin tehnologia Qi charging integrată în polița din dashboard-ul mașinii și am ales culorile iluminării de ambianță a noului Karoq fără să putem să ne decidem între roz intens si verde... :)

Asta, plus istoriile din viață a celor din echipă au făcut drumul de peste 600 km sa pară unul neînsemnat. Iar odată ce am ajuns în Varsovia, ne așteptau trei surprize.
Prima e ca în sfârșit ne-am reunit cu prima echipă și am completat flota noastră de expediție. Iar după o cină împreună, ne-am pornit să vedem Varsovia în straile sărbătorilor de iarnă doar ca să descoperim cea de a-doua surpriză – dintre toate orașele vizitate de echipa noastră, echipa B, Varsovia încă nu a pornit luminile de Crăciun, iar toți cei pe care îi întrebam spuneau că se vor porni în decembrie.
Toți, cu excepția unui grup din China, care au fost cea de a-treia surpriză. Pentru că ei, exact ca și noi, parcurgeau un maraton uriaş, doar că o făceau cu 11 mașini WV din China spre Germania în cadrul unei expediții. Și, exact ca și noi, erau mirați că Varsovia încă nu are luminile de Crăciun pornite.
După un schimb rapid de emoții și idei pe marginea expedițiilor, am plecat să ne odihnim, curioși să vedem dacă oare Lituania e gata de Crăciun. Asta urmează să o descoperim împreună așa că STAY TUNED!
1
4,023
GALERIE FOTO (40 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!