ZIUA 7 în expediţia spre Laponia: Lupi ce sar în faţa maşinilor, polei pe drum şi condus semiautomat

Drumul din Lituania spre Estonia a fost un coridor al încercării răbdării, a păstrării atenţiei la drum şi a călirii rezistenţei pentru echipajul expediţional.
Deşi am pornit din Kaunas dispuşi foarte bine, chiar de dimineaţă am ajuns într-un ambuteiaj uriaş, care ne-a făcut să înaintăm ca nişte broaşte ţestoase pe durata a aproximativ o oră. Mai apoi, am apucat-o lejer spre nord, îndreptându-ne spre Riga, apoi Tallinn, oraşul de destinaţie a zilei.
Timpul de afară era unul posomorât, cu ploaie măruntă şi friguroasă, cu nori deşi deauspra şi cu peisaje care alternau uneori de la iarba udă de alături la brumă sau chiar o urmă de zăpadă recentă. Drumul ce întretaie ţările baltice de la nord la sud e unul bun şi drept, dar îngust şi uneori destul de aglomerat, fapt care face înaintarea destul de anevoioasă.
Totuşi, pe la jumătatea drumul, îndată după Riga, ai motive să fii mai vioi, întrucât mergi, practic, pe coasta mării Baltice, iar noi n-am putut rata să facem un scurt popas aici, cu tot cu miile de scrisori din portbagaje.
Mai departe, a trebuit să ţinem un ritm de condus constant de 88-90 km/h, dar constant până la ideal. Nu pentru că era trafic, ci pentru că astea sunt regulile în Letonia şi Estonia, iar numărul de radare ar putea concura uşor cu numărul de stâlpi. Aşa că n-am putut face nimic altceva decât să setăm KAROQ-urile în regim de cruise-control activ, reducând un pic distanţa dintre ele şi să le lăsăm practic să se conducă singure, noi susţinând doar volanul. Dar şi volanul era ajustat uneori de maşinile care au Lane Keeping Assist.
Toate bune la asemenea tehnologii, dar nu şi pentru nişte aventurieri înflăcăraţi ca şi noi, care de o săptămână încoace, dorm pe apucate. Un asemenea regim uniformizat şi monoton îţi aduce inevitabil toropeala, cu care a trebuit să luptăm vorbind prin staţii, susţinând duhul expediţiei.

La un moment dat, prima maşină a trecut cu bine, iar în faţa celei de-a doua a sărit un lup! Un lup în mijlocul drumului, pe un traseu naţional al Estoniei. Din fericire, reacţiile celui de la volan au fost rapizi, a frânat uşor şi l-a claxonat pentru a-l face să se întoarcă în pădure, iar astfel şi celelalte două maşini din spate au putut trece în siguranţă. Dar uite că e pentru prima dată când vedem că un lup poate sări în faţa maşinii!
Cu cât înaintam mai mult spre Tallinn, cu atât mai acoperit de polei era drumul. Aveam o aderenţă bună deocamdată, dar oricum trebuia să fim mult mai prudenţi. Şi prudenţa noastră s-a dovedit a fi utilă în scurt timp, când a apărut pe carosabil un buldozer, pe care prima maşină a reuşit să-l ocolească, iar cea de-a doua s-a pomenit cu un indicator de reparaţii temporare în faţa ei şi a trebuit să frâneze destul de rapid, fără a provoca derapare roţilor însă. Staţia radio şi aprinderea avariilor au fost de ajutor aici pentru a-i anunţa pe colegii din spate. Am trecut cu bine şi de acest moment al traseului.
Seara ajunseserăm în Tallinn destul de istoviţi, însă până şi în asemenea momente zâmbetul şi entuziasmul pentru misiunea nobilă pe care o avem nu-i părăseşte pe aventurierii noştri expediţionişti. Sunt nişte bărbaţi cu rezistenţă de fier, ce mai.

Merseserăm cu toţii la un somn lung, ca al vitejilor din poveste, să ne întrebăm forţele pentru a doua zi, or urmează cea mai palpitantă parte, în care, după o traversare a mării Baltice cu feribotul, ajungem în Finlanda şi de acolo o tot ţinem pe tărâmul arctice pentru încă multe zile, până ajungem la Moş Crăciun!
Coridorul răbdării a fost trecut cu bine de aventurierii noştri la bordul celor 4 Skoda KAROQ, dragii noştri, scrisorile Dvs., dar şi a copiilor din aproape toată Europa, sunt în siguranţă! Mai trebuie să trecem doar în Helsinki pentru a mai colecta scrisorile copiilor din Finlanda şi de acolo începe apogeul aventurii noastre arctice!

Staţi cu ochii pe noi!
0
5,994
GALERIE FOTO (33 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!