(VIDEO) Acasă la Moş Crăciun: Familiile din toată Europa, inclusiv din Moldova, au avut parte de o călătorie magică în Laponia! Iată cum a fost totul!

Expediţia noastră din acest an în ţara lui Moş Crăciun a fost mai grandioasă şi mai spectaculoasă ca oricând. În primul rând, ea n-a însemnat doar o expediţie, ci o întreagă campanie continentală Skoda, botezată „Celebrate Christmas Another Way” în engleză, sau „Sărbătoreşte Crăciunul Altfel” în română, iar această campanie i-a îndemnat pe copii din ţările participante să-i scrie Moşului o altfel de scrisoare, în care să nu ceară neapărat ceva de la el, ci să sugereze un cadou pentru el, sau chiar să-i deseneze ceva Moşului în rol de cadou, pentru că tocmai Moş Crăciun e cel ce oferă daruri de Crăciun la toţi, însă nu primeşte niciodată cadouri. Şi tot pentru prima dată, din fiecare ţară participantă trebuia să fie selectată o familie care să aibă parte de o călătorie magică în Laponia, acasă la adevăratul Moş Crăciun, pentru a-i transmite scrisorile din acea ţară Moşului.
În Moldova călătoria acestei familii a fost posibilă datorită celor de la Petrom Moldova, care s-au alăturat acestui frumos proiect şi au acoperit integral costurile acestei călătorii de vis. Ba mai mult ca atât, noi, fiind modeşti din fire, ne-am gândit iniţial că ar fi minunat dacă cel puţin un copil din Moldova va putea călători la Moş Crăciun, însoţit de un adult din familia sa. Însă cei de la Petrom Moldova au făcut la acel moment un gest rar întâlnit în conduita de afaceri autohtonă, zicând că ei sunt gata să plătească mai mult, dar să avem o formulă completă, de 4 persoane, a familiei care va pleca spre Laponia din Moldova, pentru că doar aşa ar fi firesc.
Aşadar, în noiembrie a fost dat startul acestei campanii şi copii din Moldova, Bulgaria, Austria, Germania, Polonia, Irlanda, Cehia, Slovacia şi Finlanda au fost îndemnaţi să scrie scrisori pentru Moş Crăciun! Între timp, echipa de expediţionişti îşi pregătea forţele şi caii de fier pentru cea mai captivantă expediţie polară din câte au fost vreodată. Doisprezece voinici aventurieri urmau să se divizeze iniţial în două echipe, pentru ca şase dintre ei să pornească din Moldova, cu două exemplare Skoda Karoq, iar alţi şase să zboare la Berlin şi să pornească cu alte două Karoq-uri de acolo.
Despre aventura noastră motorizată prin cele mai frumoase şi mai provocatoare locuri ale continentului european v-am relatat cu lux de amănunte pe toată durata lungii noastre expediţii, însă ceea ce nu v-am putut povesti până astăzi a fost exact partea cea de apogeu a întregii campanii: călătoria de vis a celor zece familii din nouă ţări europene în Laponia. Deoarece echipa noastră de aventurieri a fost cea care a avut onoarea să organizeze totul, începând de la expediţia propriu-zisă, până la experienţele magice din Laponia pentru toate cele 10 familii europene, am fost rugaţi să aşteptăm o sincronizare a comunicării europene până astăzi, astfel încât toate ţările participante să poată dezvălui frumuseţile acestor experienţe în aceeaşi zi.
Aşadar, cum a fost călătoria de vis la Moş Crăciun? Cum a călătorit familia Gherasim din Moldova în Laponia, familia care a câştigat prin tragere la sorţi această călătorie magică în ţara Moşului? Vă amintim că familia Gherasim are 3 copii, iar aceştia au decis că în Laponia vor călători toţi cei trei fraţi, însoţiţi de tatăl lor. Fratele cel mai mic, Nicolae, în vârstă de 6 ani, a fost autorul scrisorii câştigătoare, aşa că e firesc că tocmai el se simţea marele erou al acestei poveşti, trăită de toţi fraţii lui datorită lui Nicuşor.

Vă povestisem anterior cum am întâlnit toate familiile în Laponia pe data de 1 decembrie, la aeroportul din Rovaniemi. Toate familiile au venit pe calea aerului, familia din Moldova având un zbor din trei segmente – Chişinău-Kiev-Helsinki-Rovaniemi. Un zbor lung, fără îndoială, mai ales că dânşii au şi ajuns cel mai târziu în Rovaniemi pe 1 decembrie, după ora 22:00. Noi i-am aşteptat cu bucurie la aeroport, însă, şi apoi i-am poftit la bordul exemplarului roşu Skoda Karoq din expediţie, întrucât el avea deja şi scaunele de copii montate pentru această misiune de bun venit.
Spre surprinderea noastră, cei trei fraţi au ajuns în Laponia plin de bucurie şi de entuziasm, oboseala celor vreo 15 ore de drum nefiind observată pe feţele lor. I-am dus cu plăcere la frumosul hotel din sătucul lui Moş Crăciun, care ne găzduia pe aproape toţi noi, cei implicaţi în această frumoasă campanie – de la familiile din toate ţările până la aventurieri şi oamenii veniţi de la oficiul central Skoda din Cehia. Am fost extrem de norocoşi să putem rezerva întreg hotelul pentru grupul nostru, oferindu-le familiilor atmosfera unei mari familii continentale, unite aici de emoţia unei poveşti magice.

A doua zi urma MAREA ZI. Era o zi de sâmbătă, iar familiile şi copiii ajunşi în Laponia s-au trezit cu toţii dis-de-dimineaţă chiar dacă soarele nu răsare în Laponia. S-au trezit şi s-au frecat la ochi, verificând dacă nu visează cu toţii, dacă se află cu adevărat în Laponia! Totul era cât se poate de aievea, nu erau într-un vis, ci într-o călătorie de vis, în ţara adevăratului Moş Crăciun, în sătucul lui Moş Crăciun, iar astăzi urma o zi cu program încărcat!
Dimineaţa a început cu un mic dejun gustos, în timp ce după geam cădeau fulgi deşi peste brazii din pădurea secretă în care ne aflam. Era foarte multă zăpadă în Laponia, în unele locuri neumblate zăpada era mai mare de jumătate de metru!

Totul a început cu o plimbare prin Pădurea Secretă, o plimbare pe jos, de vreo 5 minute, către oficiul poştal al lui Moş Crăciun! Da, n-a trebuit să mergem prea departe, întrucât ne aflam în sătucul Moşului, şi toate edificiile-cheie ale spiriduşilor şi ale lui Moş Crăciun sunt chiar aici, în preajmă. Am ajuns cu toţii la oficiul lui Moş Crăciun de la Napapiiri, un cuvânt pe care toţi copiii l-au învăţat în această zi şi care înseamnă Cercul Polar din finlandeză. Şi asta pentru că atât oficiul poştal al Moşului, cât şi casa lui Moş Crăciun, sunt poziţionate exact pe linia Cercului Polar!
Aici copiii i-au putut întâlni pe spiriduşii ajutători ai Moşului, în engleză lor spunându-li-se elfi, care îl ajută pe Moş să trieze scrisorile şi să le citească. E mare nevoie de ajutorul lor, întrucât în perioada de dinainte de Crăciun, oficiul poştal primeşte cam câte 32 de mii de scrisori pe zi! Iar dacă am număra cam toate scrisorile care ajung aici într-un an, am ajunge la peste 500 de mii! Spiriduşii ne-au mai spus câteva secrete: ei primesc aici scrisori din 199 de ţări ale lumii. Şi dacă în topul ţărilor cu cele mai multe scrisori expediate e oarecum firesc s-o descoperim pe China, ocupanta locului 2 e o adevărată surpriză: Polonia!
În sunetele muzicii de Crăciun, care cânta pe fundalul feeric de afară, familiile s-au îmbarcat spre o nouă aventură şi mai palpitantă! În curând au ajuns cu toţii la un loc, de unde au primit haine termice speciale, iar mai apoi drumul ne-a dus departe în adâncul pădurii secrete, prin locuri de basm, într-o abundenţă incredibilă de zăpadă! Totul se simţea deja ca-n poveste, dar adevărata magie a venit atunci când copii au văzut renii lui Moş Crăciun în faţă, cu saniile pregătite să-i plimbe într-un safari magic prin pădure!
Pentru următoarele minute necuantificabile, sau poate ore – pentru că în Laponia niciodată nu ştii sigur dacă timpul se scurge în ritmul său obişnuit sau dacă e încetinit sau oprit de unul din instrumentele complicate de care dispune Moşul – familiile au trăit o plimbare de vis cu renii Moşului prin pădurea secretă! Nicolae, autorul scrisorii câştigătoare din Moldova, întreba de ce renii nu zboară, la fel cum îl duc şi pe Moş, iar vizitiul renilor a trebuit să-i explice că renii pot zbura doar în noaptea de Crăciun, alături de Moş Crăciun.
Mai apoi, familiile au putut asculta şi legenda celor patru vânturi din Laponia, dar şi povestea despre cum au ajuns renii să fie ajutorii Moşului. Tot aici au văzut cum trăiesc renii pe parcursul anului şi cum se pregătesc de marea lor misiune de Crăciun! Nu se putea trece nici fără sucul tradiţional de fructe de pădure din Laponia, sau fără un marcaj special al şamanului renilor.
Din Irlanda au venit două familii, pentru că distribuitorul Skoda din această ţară a decis în ultimul moment să facă un gest de binefacere pentru o familie cu patru copii, doi dintre care erau foşti gemeni siamezi, separaţi ulterior. În această zi era şi ziua lor de naştere, iar noi le-am pregătit o surpriză la prânz, aducându-le torta specială şi cântându-le cu toţii „Happy birthday to you”! Mămica acestei familii ne spusese cu lacrimi în ochi că copii ei au parte de cea mai fermecată zi de naştere din câte au putut visa vreodată, o zi care va fi memorată pentru toată viaţa şi care nu va putea fi eclipsată niciodată!
Revigoraţi de prânz şi de prăjitura dulce, acum era timpul să mergem şi în peştera subterană a spiriduşilor lui Moş Crăciun! Sunt o mulţime de spiriduşi pe acolo, al căror unic scop e să-i facă fericiţi pe copii, îndemnându-i la joacă, distrându-i şi chiar învăţându-i mici secrete de elfi! De exemplu nici noi nu ştiam că spiriduşii moşului trăiesc exact 99 de ani!
Copiii au avut ocazia de a merge prin tunele minuscule, săpate pentru înălţimea spiriduşilor, aşa că au trebuit să meargă aplecaţi cu toţii! Ei au mai aflat secrete de-ale spiriduşilor, despre care nu putem să vă spunem, pentru că sunt secrete!
Şi, fireşte, copii au vizitat brutăria doamnei Gingerbread, decorând cu propriile mânuţe biscuţi de Crăciun, pe care le-au şi mâncat ulterior! Mmm! Ce gustoşi şi dulci au fost!
Copilaşii au mai intrat şi într-o cameră glaciară a acestei peşteri, unde totul era din gheaţă! Au avut nevoie cu toţii de o mantie specială pentru a rezista, iar în interior au descoperit un adevărat regat de gheaţă, cu figurine şi lumini ca de poveste!
Se apropia, însă, şi timpul marii vizite la Moş Crăciun! Caravana de KAROQ-uri a primit o permisiune specială de a intra până în faţa casei Moşului, pentru că în portbagajele maşinilor erau ascunse cele mai preţioase colete: sacii cu scrisori de la copiii din toată Europa pentru Moş Crăciun! Tot copiii, nerăbdători să-i livreze scrisorile Moşului, au fost şi cei care au scos sacii din portbagajele KAROQ-urilor şi au alergat cu ei spre casa adevăratului Moş Crăciun!
În curând, Moş Crăciun era pregătit să ne întâlnească pe noi toţi, expediţionişti şi familii venite din toate colţurile Europei! Am traversat tunelul din casa Moşului, am trecut pe lângă uriaşul mecanism de oprit timpul al Moşului, la care copii s-au uitat îndelung minunaţi, apoi am tot urcat scări până am ajuns în camera unde Moş Crăciun îşi întâlneşte vizitatorii!
Şi de aici a început cea mai autentică magie, dar în aceaşi timp totul era cât se poate de real! Aceşti copii, din Moldova, dar şi din toate celelalte ţări ale lumii, au avut dovada în faţa lor, dovada faptului că Moş Crăciun există, că este adevărat şi că este chiar în faţa lor! Ei sunt aici, în Laponia, în casa lui adevărată, iar el le vorbeşte! Puteai citi fericirea nemărginită pe chipul tuturor copiilor! Cu siguranţă, aceste clipe le vor rămâne întipărite în memorie pentru toată viaţa!
Şi să nu credeţi că adulţii sunt mai puţin pătrunşi de magie! Nu contează câţi ani ai şi cât de mult te gândeai anterior la Moş Crăciun. Moş Crăciun crede în tine, iar dacă tu ajungi aici, în casa lui, inevitabil crezi şi tu în el!
Şi nu poate fi nimic mai frumos decât privirea sinceră a unui copil în ochii lui Moş Crăciun! Această este emoţia pură, această este bunătatea întruchipată şi frumuseţea adevărată a ceea ce înseamnă Moş Crăciun! Iar când vezi un zâmbet larg, radiant, pe faţa copiilor, ştii că misiunea caravanei Skoda KAROQ a fost îndeplinită cu succes! Aceşti copii au avut aceste zâmbete aici, în Laponia, într-o călătorie fermecată, iar zeci de mii, sute de mii de alţi copii din toată Europa, au avut asemenea zâmbete radiante acasă, în ţările lor!
Iar noi, dragii noştri, ne simţim onoraţi că am putut îndeplini cu succes această misiune pură! Cu plecăciunile de rigoare, echipa noastră de expediţionişti vă mulţumeşte tuturor celor care v-aţi implicat! Ne simţim onoraţi că am avut parte de interacţiuni cu oameni speciali, care au fost la fel de inspiraţi ca şi noi să transpună această idee în realitate, iar ideea a ajuns să prindă aripi continentale datorită celor de la Skoda Moldova şi Skoda Auto! Multe lucruri s-au întâmplat pentru prima dată în istorie de această dată, pentru prima dată în istoria Skoda, în istoria echipei noastre de aventurieri, dar a fost şi pentru prima dată în istoria ţării noastre când o echipă de Moldova a fost cea care a pus la cale un proiect automobilistic de o asemenea amploare pentru toată Europa şi pentru oficiul central al unui mare producător auto! Am avut parte şi de o echipă extinsă formidabilă de aventurieri, care a făcut posibilă implementarea acestei grandioase idei! Despre ea vă zicem mai multe un pic mai încolo, pentru că mai există curiozităţi nespuse din această expediţie, iar până atunci vrem să vă îndemnăm să priviţi galeria foto minunată de mai jos a experienţelor trăite de familiile din toată Europa în Laponia, dar şi filmuleţele acestei călătorii fantastice!

Crăciun fericit, dragii noştri! Sărbători fericite!
0
6,589
GALERIE FOTO (396 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!