Soluţii ecologice pentru transport maritim, inspirate din trecut: vasul cu pânze capabilă să transporte 7 mii automobile

11 Septembrie 2020, 16:51
Denis Godorozea
Căutarea soluţiilor ecologice revoluţionează nu doar industria auto, or diverse ramuri ale industriei au avansat mult pe plan tehnologic în ultimii ani, cu surse de energie regenerabilă şi inofensivă pentru mediul înconjurător. Acelaşi lucru se atestă şi în domeniul maritim, unde constructorii de nave sunt în căutarea tehnologiilor ecologice, iar mai nou, se pare că ramura se inspiră din trecutul său. Proiectul navei Oceanbird este un exemplu perfect în acest sens, or nava pregătită de KTH şi Wallenius Marineeste, în esenţă, o corabie cu pânze!
Cel mai surprinzător este că această corabie va fi capabilă să transporte o cantitate imensă de mărfuri, or la bord se vor putea adăposti până la 7 mii automobile! Oceanbird urmează să ajungă pe mare în 2024 şi să realizeze curse pe Oceanul Atlantic, respectiv Europa — America de Nord. Deşi nava este echipată cu pânze de dimensiuni extraordinare, aceasta va avea, totuşi, la bord un motor convenţional, care va ajuta nava să părăsească porturile şi va fi inclus în situaţii de urgenţă, de exemplu.
Nava are o lungime totală de 200 metri şi o lăţime de 40 metri. Înălţimea constituie 100 metri, aceasta datorându-se pânzelor imense de 80 metri înălţime. Autorii proiectului promit, că nava va produce cu circa 90% mai puţine emisii nocive în atmosferă, însă utilizarea tehnologiilor ecologice are un impact negativ, totuşi, asupra timpului petrecut în cursă. Dacă un vas convenţional pargurge Oceanul Atlantic, de regulă, timp de o săptămână, atunci Oceanbird va petrece pe apă circa 12 zile.
0
2,487
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!