(VIDEO) Manevrele din trafic ale unui biciclist din Chişinău arată cum nu trebuie condusă o bicicletă

11 Octombrie 2023, 09:25
Redacţia PiataAuto.md
Bicicletele sunt o formă de transport care ar trebui să fie binevenită în orice oraş modern şi în mod normal ar trebui să poată coexista bine cu toate celelalte tipuri de transport. Bicicletele nu poluează cu noxe, nu emit CO2, nu generează zgomotos şi sunt mult mai accesibile în costurile infime pe care le generează pentru proprietari, nemaivorbind de comoditatea locurilor de parcare. Şi e adevărat că în Chişinău există foarte puţină infrastructură dedicată bicicletelor, iar cea care există nu are continuitate de la o arteră la alta. Dar, totuşi, chiar şi în asemenea condiţii, bicicliştii pot încerca să conducă cu grijă la siguranţă, iar dacă o ignoră, devin un risc pentru ei înşişi şi pentru alţii din jur.
Un video expediat la redacţie de un vizitator arată un biciclist care se îndreaptă dinspre sectorul Ciocana spre Râşcani, pe strada Alecu Russo. Acesta coboară cu o viteză destul de mare pe strada în pantă, fără a avea o cască, o vestă reflectorizantă sau orice alt element de protecţie sau vizibilitate. Foloseşte, însă, banda pentru transport public, pe care bicicletele o pot folosi regulamentar, deci până aici doar echipamentul său e problema.
Însă la un moment dat biciclistul o ia pe diagonala drumului, ignorând orice marcaje şi norme de siguranţă. Acesta întretaie cele 3 benzi de circulaţie de alături, apoi tot pe diagonală trece peste linia dublă şi mai întretaie două benzi de pe contrasens. Ce vizibilitate a avut e discutabil, dar o asemenea manevră e cu siguranţă una cu risc sporit.
După asta, biciclistul merge pe banda dreaptă de pe contrasens, împotriva traficului, fapt interzis de regulamentul de circulaţie rutieră. Iar pentru această interdicţie există motive clare — o maşină poate reacţiona mult mai greu să ocolească o bicicletă care-i vine în întâmpinare pe o traiectorie de impact decât una care circulă în aceeaşi direcţie. Pentru că dacă bicicleta circulă cu 30-35 km/h, iar maşina cu 50 km/h, avem o viteză sumată de 80-85 km/h atunci când se merge în întâmpinare, în timp ce. La circulaţia pe acelaşi sens vitezele se scad şi avem 15-20 km/h diferenţă, la care e mult mai uşor de reacţionat în siguranţă şi de ocolit un biciclist ieşind pe jumătate pe cealaltă bandă şi apoi revenind.
Din păcate, biciclistul din Chişinău a continuat aşa până la intersecţia cu strada Nicolae Dimo. Deci, situaţia surprinsă mai jos e mai degrabă o lecţie de siguranţă cum nu ar trebui condusă o bicicletă, de dragul siguranţei.

Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,268
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!