Inginerii japonezi au primit aprobarea pentru a lansa drone stratosferice, care vor zbura în continuu alimentate de panouri fotovoltaice, pentru a furniza internet

1 Ianuarie 2024, 16:34
Redacţia PiataAuto.md
Inginerii japonezi vor să-şi recapete reputaţia de cândva de lideri în microelectronică şi inovaţii digitale şi vor lansa în curând primele drone stratosferice din lume, create pentru a zbura în continuu, alimentate de panouri fotovoltaice şi baterii, pentru a furniza conexiune 5G de internet pe Pământ, concurând oarecum cu Starlink-ul celor de la SpaceX în serviciile oferite, dar aplicând o tehnologie diferită.
Ceea ce vor să iniţieze acum inginerii niponi sunt aşa-numitele HAPS, sau platforme cu staţii de înaltă altitudine, dacă ar fi să le descifrăm abrevierea. Efectiv vorbind, aceste platforme cu staţii de conexiune mobilă sunt nişte drone prevăzute să zboare autonom în continuu, la altitudine stratosferică, având propulsie electrică şi fiind alimentate de la panouri fotovoltaice integrale în aripi şi fuzelaj. Altitudinea stratosferică înseamnă o rezistenţă mai mică a aerului şi un consum mai mic de energie pentru a menţine altitudinea constantă, şi totodată raze ultraviolete mai puternice de la soare, astfel încât productivitatea panourilor fotovoltaice să fie mai mare.
Rolul acestor drone va fi de a furniza conexiune similară turnurilor terestre de telefonie mobilă, doar că la o altă frecvenţă, pentru a asigura servicii de internet 5G dispozitivelor de la sol. Practic, dronele japoneze vor putea oferi internet disponibil global într-un viitor un pic mai îndepărtat, într-un mod similar Starlink-ului celor de la SpaceX, dar fiind mai ieftine în construcţie şi operare şi având beneficiu de a putea să asigure conexiune mult mai rapidă 5G.
Inginerii japonezi spun că aceste drone sunt o soluţie necesară pentru a putea avea conexiune 5G rapidă globală, întrucât acest tip de conexiune rapidă necesită staţii poziţionate mult mai aproape una de cealaltă dacă se face doar pe bază terestră. În funcţie de relief, staţiile trebuie poziţionate cam la 3-10 km una de cealaltă, ceea ce înseamnă că acoperirea suprareţelelor mari devine costisitoare şi anevoioasă logistic. O dronă HAPS, însă, ar putea acoperi un diametru de 200 km în jurul său, ceea ce înseamnă că pe termen lung poate fi mult mai raţională economic.
Inginerii japonezi au dezvoltat aceste drone să zboare la o altitudine de 18-25 km în stratosferă, dar nu le-au lansat deasupra teritoriilor altor ţări până nu au obţinut omologările necesare. Recent, la conferinţa globală a telecomunicaţiilor din Emiratele Arabe Unite, Japonia a solicitat aprobarea internaţională de noi frecvenţe pentru acest nou tip de drone. Delegaţii din 163 de ţări, prezente la conferinţă, au analizat solicitarea Japoniei şi au convenit în final la aprobarea globală a 3 frecvenţe noi pentru acest tip de drone cu rol de staţii mobile stratosferice — 2,6 GHz, 2 GHz şi 1,7 GHz.
Ca alternativă a mai fost autorizată şi folosirea de către aceste drone a diapazonului de frecvenţă cuprins între 700 şi 900 MHz, folosite deja parţial în telefonia mobilă în mai multe regiuni ale lumii.
Acum, odată ce inginerii din Japonia au obţinut autorizările de frecvenţe dedicate la nivel internaţional şi recunoaşterea de toate statele lumii participante la convenţia de radiotelecomunicaţii a noilor tipuri de drone, urmează fabricarea primelor exemplare şi lansarea lor spre altitudini stratosferice, iar de îndată ce în aer va fi un număr minim de drone pentru a asigura viabilitatea sistemului, acest sistem va deveni operabil şi va fi inaugurat oficial. Data exactă pentru acest moment nu e anunţată, însă japonezii menţionează că sistemul cu drone de internet 5G va fi deja funcţional pe parcursul anului 2025, deci anul viitor!
Prin urmare, nu va trece foarte mult timp până planeta va avea zeci sau sute de drone japoneze stratosferice, ce vor oferi internet mobil, direct pe smartphone-uri, eventual, evitând astfel necesitatea unui modem separat ca la Starlink. Tehnologia HAPS a fost, însă, explorată şi de alte companii din lume, din alte ţări, prin urmare, odată cu aprobările obţinute acum de japonezi s-ar putea să urmeze lansări de drone HAPS şi din alte părţi ale lumii.
2
63,987
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!