Producătorul chinez BYD are o statistică îngrijorătoare cu 10 showroom-uri care au luat foc din 2021 încoace, ultimul din ele în această săptămână

18 Mai 2024, 14:03
Redacţia PiataAuto.md
Incendiile la maşinile electrice nu mai sunt de ceva ani buni un fenomen, ci mai degrabă o raritate, cu cifre deja mult mai mici ca la maşinile cu combustie, iar asta se întâmplă în mare parte datorită evoluţiei tehnologiilor de baterii, cu sisteme de management termic mai bun şi cu compoziţie care ajută la evitarea efectului de fugă termică, care cauza de obicei incendiile. Totuşi, e la fel de adevărat că atunci când se produc, aceste incendii la maşini electrice sunt mai greu de stins şi necesită tactici speciale din partea pompierilor. Însă în această săptămână a avut loc un incendiu la un showroom din China a producătorului BYD, cel care îşi tot schimbă poziţia de lider mondial la maşini electrice cu Tesla, iar astfel a devenit cunoscută o statistică îngrijorătoare a acestuia, prin care din 2021 încoace tocmai 10 showroom-uri BYD din China au luat foc.
Ultimul incendiu a avut loc în Fuzhou, la 16 mai 2024, acum două zile şi a mistuit tot showroom-ul până la schelet şi temelie, mai afectând şi cel puţin 16 maşini care erau afară. Pompierii au trebuit să intervină cu 7 autospeciale ca să stingă incendiul şi din fericire nimeni nu a fost rănit, deşi pagubele materiale sunt semnificative.
Conform primelor informaţii de la faţa locului, o maşină electrică BYD ar fi cea de la care ar fi pornit incendiului, dar producătorul spune că aşteaptă informaţiile complete din ancheta pompierilor pentru a putea veni cu un comentariu concludent.
Totuşi, BYD spune că a analizat deja datele stocate pe serverele sale de la maşinile implicate în incendiu şi nu a descoperit nici o anomalie de parametri, sugerând că, cel mai probabil acestea nu ar putut fi cauzat acest incendiu.
E curios, însă, că această analiză aminteşte cât de multe date transmit aceste maşini electrice chinezeşti producătorului în timp real, chiar şi atunci când sunt staţionare, fără ca neapărat proprietarul să cunoască asta.
Acest incendiu din Fuzhou este cel de-al 10-lea la număr dintr-un showroom BYD, din octombrie 2021 încoace, iar aici nu sunt luat în calcul incidentele de la fabrici, ci doar din showroom-urile mărcii. Aceste incendii au avut loc în octombrie 2021, aprilie 2022, iulie 2022, noiembrie 2022, decembrie 2022, mai 2023 şi altele 3 în decembrie 2023.
Practic de fiecare dată BYD a indicat reţeaua electrică veche a acelor edificii drept cauză, ea fiind suprasolicitată la încărcarea maşinilor sale electrice. Deci, ori e vorba de o serie de coincidenţe şi un mare ghinion pentru BYD, ori totuşi există situaţii în care însăşi maşinile sale pot deveni cauza acestor situaţii. Trebuie să menţionăm că în China BYD vinde atât maşini electrice, cât şi plug-in hibride.
2
24,101
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!