SUA interzice importul din Rusia a combustibilului pentru centralele nucleare, stimulând industria să producă local toate tipurile necesare

18 Mai 2024, 11:50
Redacţia PiataAuto.md
Preşedintele SUA, Joe Biden, a semnat de curând legea de interzicere a importului din Rusia de combustibil pentru centralele nucleare, aşa-numitul LEU, sau uraniu slab îmbogăţit. Interdicţia va intra în vigoare la 90 de zile după semnare şi va fi în valabilă până la finele anului 2040. Puţini ştiu, dar în multe categorii de combustibil nuclear, Rusia era producătorul dominant în lume sau chiar monopolist, deci noua lege va schimba foarte mult tabloul acestei industrii, stimulând-o să producă local în SUA, dar şi în alte ţări precum Marea Britanie.
Cam toate tipurile de centrale nucleare din lume folosesc preponderent uraniul îmbogăţit, doar că nivelul de îmbogăţire a acestuia poate varia, la fel ca şi forma exactă a tijelor. Spre exemplu, reactoarele nucleare mici, sau unele mai mari cu variaţi de tehnologii, folosesc combustibilului HALEU (High Assay Low Enriched Uranium), care era produs doar de Rusia. Însă în SUA şi Marea Britanie sunt puse la punct unităţi de producţie proprie a combustibilului HALEU, pentru a nu mai depinde de Rusia la acest capitol.
În mod similar, multe ţări sau centrale nucleare gestionate de investitori privaţi au tot optat în ultimele decenii să importe combustibil nuclear din Rusia, pentru că era mai ieftin şi pentru că era mai simplu de multe ori.
În contextul actual de securitate mondială, dependenţa de Rusia în a avea combustibil nuclear pentru centralele proprii e un risc de securitate energetică pe care multe ţări trebuie să-l excludă, iar noua lege din SUA vine ca o măsură de securitate în primul rând, dar şi de stimulare a producţiei locale de combustibil nuclear de toate tipurile, de la cele absolut uzuale până la cele specifice, precum HALEU.
În ultimul an, în SUA au fost lansate mai multe inovaţii importante în domeniul reactoarelor nucleare, iar ţara şi-a reconfirmat planurile de a se bizui într-o proporţie importantă pe energia nucleară şi pe viitor, ca una din sursele principale de producţie cu zero CO2, fără intermitenţe. Marea Britanie a adoptat un plan şi mai grandios, cel mai mare din ultimii 70 de ani, de dezvoltare a energiei nucleare. Şi alte ţări au planuri similare de dezvoltare pentru că, pe lângă energia eoliană şi fotovoltaică, e nevoie şi de surse cu zero CO2 ce pot livra constant şi sigur cantităţi mari de electricitate.
În cazul noii legi din SUA, până la 1 ianuarie 2028 mai pot fi emise permise speciale de import doar în cazuri excepţionale, însă ulterior nu vor putea exista nici măcar excepţii. Autorităţile americane spun clar că măsura vine să elimine dependenţa de Rusia pentru energia nucleară civilă şi să repună America pe poziţia de lider global în acest segment.
Noua lege vine şi cu fonduri de 2,72 miliarde de dolari, alocate recent pentru a susţine investiţiile în dezvoltarea producţiei locale de combustibil nuclear.
Iar noile planuri SUA prevăd ca industria să aibă capacitate deplină pentru producţia locală a tuturor tipurilor de combustibil nuclear, astfel încât câteva generaţii viitoare să aibă securitatea energetică asigurată.
2
1,032
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!