(VIDEO) Ferdinand Piech e numele prea puţin cunoscut în lumea auto, dar căruia i se datorează zeci dintre cele mai superbe maşini create în istoria ultimilor 50 de ani

12 Mai 2024, 13:39
Redacţia PiataAuto.md
Se întâmplă destul de des să pomenim numele de Ferdinand Piech în articolele noastre, mai ales în cele legate de istoria sau ingineria unor modele excepţionale create în ultimii 40-50 de ani. Dar totuşi, numele acestui geniu, care s-a stins din viaţă acum 5 ani, la vârsta de 82 de ani, e prea puţin cunoscut faţă de realizările colosale pe care le-a adus în lumea auto. Partea frumoasă e că, deşi numele îi e mai puţin cunoscut, maşinile create de el sau create prin deciziile şi contribuţiile sale, sunt printre cele mai adorate din lume şi, deci, cunoscute de orice pasionat auto.
Autorul unui canal de YouTube cu afinităţi pentru maşini clasice i-a dedicat un întreg episod special lui Ferdinand Piech şi realizărilor sale, cu o incursiune frumoasă în istorie. Desigur, Ferdinand Piech şi-a lăsat amprenta mai ales pe mărcile pe care le ştim azi drept parte din grupul VW, dar adevărul e că însăşi formula actuală a grupului, cu portofoliul său de mărci, de la VW şi Skoda, până la Bentley şi Lamborghini, i se datorează tot lui Piech.
Ceea ce nu ştiu foarte mulţi pasionaţi e că Ferdinand Piech e nepotul marelui Ferdinand Porsche, pe linia mamei sale, fiica lui Porsche, care s-a căsătorit cu Anton Piech. Deci, Ferdinand Piech, numit în cinstea bunicului său, a fost omul despre care putem spune fără modestie că nu doar că s-a ridicat la înălţimea capacităţilor bunicului său, ci şi l-a depăşit în multe aspecte.
Pentru că Ferdinand Piech e omul datorită căruia în lumea auto au apărut motoarele W16, W12 şi W8 ale grupului VW, dar şi cele VR. Tot datorită lui a apărut tehnologia quattro de pe Audi, apoi renumitele motoare diesel TDI.
Şi pentru că Piech şi-a început cariera la Porsche, el a contribuit şi la legendarul 911, ba chiar şi la 917 ulterior. A trecut la Audi şi a fost omul care a ridicat marca germană până la un statut în care putea concura de la egal la egal cu Mercedes şi BMW. Apoi, la şefia grupului VW, s-au produs marile schimbări strategice, de la achiziţia Bugatti şi dezvoltarea lui Veyron, până la achiziţia celorlalte mărci şi unificarea multor componente şi platforme, dar întotdeauna cu elemente distinctive clare şi inginerie profundă. N-am greşi să spune că perioada de aur a grupului VW a fost anume atunci, când acest inginer geniu i-a conturat realizările şi strategiile.
Video-ul de mai jos face o incursiune şi în momentele mai puţin cunoscute de atât din istorie, precum contribuţia exactă şi crucială a lui Piech la redezvoltarea lui 911 cu 6 luni înainte de lansare, pe ultima sută de metri.
O altă parte şi ai puţin cunoscută e că motorul diesel în 5 cilindri de la Mercedes, care a debutat pe W123, i se datorează tot lui Ferdinand Piech. Compania germană a vrut să-l angajeze în rol de director de inginerie, dar Ferdinand i-a refuzat, spunând că bugetul de inginerie al Mercedes era prea mic.
Şi soarta Audi a avut de câştigat, deşi Peich a fost cel care a decis să taie neînduplecat în oprirea producţiei lui NSU Ro80 şi închiderea oricărui proiect care mai avea de-a face cu motoarele Wankel. Sistemul quattro ce a urmat, însă, i-a oferit lui Audi o identitate excepţională şi a fost cel care a popularizat ideea de tracţiune integrală în autoturisme, nu doar în offroader-e utilitare şi camioane.
Lucruri măreţe s-au produs ulterior cu VW, de la Golf cu motoare VR6 la renumitul Phaeton. Apoi, după crearea lui Bugatti Veyron, a fost creat şi VW XL1, un model de serie limitată ce consuma mai puţin de 1 litru/100 km.
Desigur, imediat după pensionarea sa a urmat şi scandalul Dieselgate, iar compania a intrat într-o perioadă de declin şi rătăcire din care n-a ieşit nici azi, mai ales că şi tentativa sa de a intra în lumea modelelor electrice a adus deocamdată mai multe eşecuri decât succese. Iar asta arată încă odată cât de mare a fost importanţa unui singur om la conducerea acestei companii şi acestor mărci, în a crea ceea ce a fost odată cea mai măreaţă companie auto din lume.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
2,168
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!