Prima pagină  »  Ştiri  »  Smart - 10 ani de succes
31 IULIE 2008, 15:16
1,916
0
Smart - 10 ani de succes
De Ilie Toma
0
Pe parcursul a 10 ani de cind a fost lansat Smart Fortwo, modelul a avut o cerere si un success foarte mare pe piata auto. Din martie 2007, cand a fost lansata generatia a II-a, s-au vindut 150.000 de Fortwo iar in total, din anul 1998, s-au vindut peste 900.000 de unitati.

La inceput, modelul era propus spre vanzare doar in Germania si cateva tari Europene, insa acum Smart se vinde in 37 de tari ale lumii, incluzand S.U.A., Africa de Sud, Taiwan, Hong Kong, Mexic, Australia, Malaysia si Canada.

La mijlocul lunii ianuarie, anul 2008, au inceput sa se vinda oficial automobilele Smart si in S.U.A., care este cea mai mare si cea mai importanta piata din lume. Timp de jumatate de an, deja s-au gasit 11.400 de doritori, ce vor sa conduca aceasta masinuta. Iar incepand cu anul 2009, Smart va putea fi cumparat si de catre cetatenii chinezi.

La sfarsitul anului trecut, Smart a lansat un proiect in Londra, ce consta in testarea a 100 de automobile electrice, pentru a putea examina comportamentul automobilului in viata de zi cu zi. ''La moment dezvoltam o versiune cu propulsie electrica a modelului Smart Fortwo si planuim sa o introducem in serie in anul 2010'', a spus Dieter Zetsche, Presedintele Mercedes-Benz.

10 ani - o istorie de succes

Ideea de a construi ''Automobilul Viitorului'' a aparut inca in anul 1970, in incinta companiei Mercedes-Benz. In plan era dezvoltarea unui automobile super compact si foarte revolutionary. In anul 1989, Mercedes-Benz i-a oferit dreptul lui Nicolas G. Hayek, inventatorul Swatch-ului, sa creeze un automobile mic de oras. Astfel s-a infiintat compania Micro Compact Car AG, in orasul Biel, Elvetia. Smart Fortwo si-a facut pentru prima oara aparitia la Expozitia Internationala de Automobile din Frankfurt, in 1997.Automobilul a inceput sa se produca in orasul Hambach, Franta. Productia in serie s-a inceput in anul 1998. Tot in acelasi an, Smart a devenit subsidiara a Daimler-Benz AG (acum Daimler AG).

In anii ce au urmat, Smart a lansat modelele Smart Roadster si Smart Roadster Coupe (2003), precum si compacta Smart Forfour (2004). Spre sfarsitul anului 2005, inceputul anului 2006, compania s-a orientat mai mult inspre cresterea vinzarilor modelului Fortwo.

Smart-ul de astazi

Indiferent de stilul de viata sau de originea lor, clientii din toata lumea sunt entuziasmati de Smart. Pentru multi, Smart Fortwo inseamna independenta. Avand doar 2.5 m in lungime, nu exista problema parcarii. Oriunde poti sa te parchezi cu acest automobil. Automobilul poate sa transporte doi pasageri, fiind loc si pentru bagaje. Automobilul are un consum foarte redus si este foarte prietenoasa cu mediul inconjurator. Totodata, nivelul de siguranta al modelului Fortwo este foarte inalt, respectand cerintele companiei Europene Euro NCAP.

Smart Fortwo este propulsat de un motor compact, in 3 cilindri, de 999 cm³. Gama de motorizari din Europa de Vest, la moment consta din 2 motoare aspirate, cu puterea de la 61 pina la 71 CP. Mai exista si varianta turbo, de 84 CP. Iar versiunea Smart Fortwo Brabus este propulsata de un motor de 98 CP.

Tototdata, brand-ul ofera si o varianta diesel – Smart Fortwo CDI, care este campionul mondial la categoria de emisii de CO2. Motorul de 45 CP are un consum mediu de 3.3l la 100 km si cu un plin poti sa conduci pina la 1.000 km. Emisiile de CO2 sunt doar de 88 g / km, de aceea este considerat automobilul de serie ce polueaza cel mai putin mediul inconjurator. 22% din clientii germani si italieni au optat pentru varianta diesel. Pentru a reduce si mai mult emisiile de CO2, Smart propune varianta Fortwo MHD (Micro Hybrid Drive) pentru Europa. Automobilul este propulsat de un motor cu o putere de 71 CP si este echipat cu un sistem inteligent “start/stop”, ce opreste automat functionarea motorului atunci cind masina circula cu o viteza mai mica de 8 km/h iar soferul aplica frana. Motorul se porneste imediat dupa ce piciorul este luat de pe pedala de frana. In varianta Start/Stop, consumul se reduce cu aproximativ 0.4 l – de la 4.7 l la 4.3 l, iar emisiile de CO2 scad de la 112 g pina la 103 g / km.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!