Prima pagină  »  Ştiri  »  Chişinău, sâmbată, 23 august: Skoda Diesel Test Drive
23 AUGUST 2008, 00:00
2,004
0
Chişinău, sâmbată, 23 august: Skoda Diesel Test Drive
De Ilie Toma
0
In saptamana care a trecut, PIATAAUTO.MD va anunta despre un eveniment auto major in Chisinau, si anume Skoda Diesel Test Drive, o actiune in care toti doritorii au avut ocazia de a testa orice model diesel din gama producatorului ceh. Iata ca azi, spre sfarsitul zilei de sambata, venim sa va anuntam ca actiunea inedita organizata de Skoda a fost un adevarat succes.

Chiar de la deschiderea evenimentului, PIATAAUTO.MD a fost prezenta la Calea Iesilor, 10, acolo un intreg convoi de automobile Skoda, toate echipate cu motorizari diesel TDI, asteptau sa fie "gustate" de catre toti cei care aveau sa-si manifeste dorinta. Printre modelele expuse, au fost mai multe exemplare de Octavia, inclusiv Octavia Scout, Roomster in varianta Praktik (utilitara), cateva exemplare de noua Fabia, precum si modelul de varf al gamei Skoda, Superb. Acesta din urma a fost prezent in generatia actuala, care va mai fi disponibila in vanzari doar circa o luna, dupa care va fi inlocuit cu generatia noua.

De indata cum ceasurile au indicat ora zece, a si fost dat startul evenimentului, iar masinile au devenit solicitate de catre vizitatorii evenimentului.

Asistand la acest eveniment nu am putut sa nu testam si noi cateva din reprezentantele marcii cehe. Prima Skoda testata de noi a fost o Octavia__.B__ in versiune 1.9 TDI, transmisie automata. In cele aproximativ 20-30 minute petrecute la volanul Octaviei ies in evidenta cateva lucruri esentiale: bord foarte echilibrat cu linii clasice si placute, comportament de drum excelent, chiar si in conditii de drum denivelat, reactie foarte buna a motorului la accelerari. Se pare ca vremurile cand pentru a "trezi" un diesel la viata aveai nevoie de rabdare multa, au trecut demult. Astazi, desi dieselul sub capota are o putere de 105 CP, reactia sa prompta si cuplul maxim bun il fac pe sofer sa sesizeze mai multa putere decat cei 105 cai. Un alt calificativ, care merita chiar nota de excelent a Octaviei, este izolarea fonica foarte buna a compartimentului motorului, in asa fel incat diesel-ul nu mai suna "ragusit" si zgomotos, ci dimpotriva, suna a motor pe benzina de cel putin 3.0 litri! E chiar minunat – avem un bas placut sub capota, care se aude suficient incat sa-ti bucure auzul, insa nu te face sa il auzi mai tare decat ti-ai dori!

Trebuie insa sa recunoastem ca o mare parte din meritul de raspuns eficient al motorului se datoreaza si transmisiei DSG, cu care a fost echipat modelul testat de noi. Ca parte a grupului Volkswagen, Skoda beneficiaza din plin de ultimele tehnologii germane, fapt care nu poate decat sa bucure un posesor al marcii cehe.

Nu putem lauda izolarea fonica, insa, a Fabiei. Aici lucrurile se arata a fi un pic mai neplacute pentru sofer. Sub capota modelului testat de noi se afla un motor de 1.4 litri TDI, in 3 cilindri. Caracteristicile dinamice ale motorului sunt excelente – Fabia accelereaza increzuta, raspunsul motorului este prompt, insa, izolarea fonica slaba il face auzit in interiorul masinii mai mult decat ne-am dori. In rest, Fabia obtine doar aprecieri pozitive – un comportament de drum foarte bun, o suspensie placuta si un design de nota 10. Iar la interior, desi e vorba de un model compact, spatiul este suficient pentru a va simti confortabil intotdeauna.

Superb este un model Skoda care pleaca din productie cu capul sus. In anii in care a fost disponibil, a dat o satisfactie deosebita clientilor sai. Construit pe platforma lui VW Passat B5, Superb-ul actual a devenit un simbol al luxului reinterpretat de Skoda intr-o maniera excelenta. Tinuta de drum agale, senzatia de masina mare – se fac simtite indata atunci cand urci intr-un Superb. Capota lunga, bine profilata, iti amplifica senzatia ca ai de a face cu un automobil de dimensiuni generoase. In spate confortul e excelent, fapt care ne facem sa intelegem de ce structurile de stat din Republica Moldova au decis sa-si achizitioneze atat de multe modelel Skoda Superb. Motorul de sub capota modelului testat de nou, un 1.9 TDI cu o putere de 131 CP, isi face treaba excelent, propulsand masina cu incredere. Este un mic paradox aici: pe de o parte, ai senzatia unui automobil mare si greu, pe de alta parte te miri cum de pot cei doar 131 CP sa propulseze un sedan de dimensiuni mari atat de eficient. Explicatia se rezuma in eficienta tehnologiei TDI… Abia asteptam sa vedem in toamna noua generatie Superb! Iar generatia actuala, achizitionata acum, poate fi o adevarata afacere: se poate obtine o reducere de pana la 2400 Euro!

Cum, spuneam, Skoda Diesel Test Drive a fost un succes. Publicul a venit in numar foarte mare, chiar peste asteptarile organizatorilor, iar toti participantii au avut ocazia si sa castige premii la fiecare ora! Grupul Volkswagen, prin Skoda, si-a demonstrat inca o data eficienta tehnologiei TDI, iar prin dezvoltatea continua acesteia, eficientizarea ei, cuplarea cu transmisii noi si eficiente – o Skoda diesel devine o achizitie excelenta!
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!