Prima pagină  »  Ştiri  »  Vanzarile europene de masini sunt in cadere
19 DECEMBRIE 2008, 11:55
1,873
0
Vanzarile europene de masini sunt in cadere
De Ion Efros, Ilie Toma
0
JATO Dynamics, cel mai important furnizor de date şi de informaţii despre automobile, a rapoartat in aceasta saptamana ca piata europeana de masini a scazut cu 25. 3% (313361 de unitati), in decursul lunii noiembrie 2008, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Totalul de vanzari pentru luna respectiva s-a cifrat la 924.936 de unitaţi, in cadere comparativ cu 1.238.297 unitati in 2007.

Performante si marci

In luna noiembrie Volkswagen a triumfat inca o data pe postura de cea mai bine vanduta marca in Europa in noiembrie, in fata celor de la Ford, Renault, Opel / Vauxhall si Fiat.

Conform vanzarilor pana la acest moment al anului 2008, in topul vanzarilor figureaza Volkswagen, urmat de Ford, Opel / Vauxhall, Renault si Peugeot.

Pe o astfel de piata in depresie, Audi a realizat vanzari cu doar 1. 1% mai mici decat in noiembrie 2007 – o adevarata performanta in conditiile actuale, inregistrand chiar si o crestere de 0.2% ( 1457 de unitati) la vanzarile totale ale 11 luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a lui 2007! In mare parte, acest lucru a fost posibil datorita performantelor exceptionale de vanzari inregistrate de modelul A4.

Exista se exceptii fericite, cum este cazul lui Dacia, care a reusit sa inregistreze in noiembrie o crestere de 27,9% pe piata europeana comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, lucru care pare a se datora noului Sandero. Daca vorbim de cifrele totale ale acestui an, Dacia se poate considera un pustnic fericit in taramul cresterilor: 42.6% fata de 11 luni ale lui 2007.

Alti productori care au mai reusit sa inregistreze cresteri in noiembrie, comparativ cu noiembrie 2007, au fost Nissan ( 9.9%, pana la 28971 de unitati), Mazda ( 2. 4%, pana la 5356 de unitati), Smart ( 12.1%, pana la 10486 de unitati), Subaru ( 10.5%, respectiv 4439 de unitaţi) si Jaguar ( 13.3%, respectiv 4120 de unitati).

Topul marcilor


Topul modelelor

Volkswagen Golf si-a mentinut pozitia de lider la capitolul vanzari pe luna noiembrie, inregistrand si o crestere de 5.5% la totalurile din acest an, reusind sa se claseze in fata nu mai putin cunoscutelor Ford Fiesta, Peugeot 207, Ford Focus, Renault Clio, Volkswagen Passat, Opel / Vauxhall Corsa, Volkswagen Polo, Audi A4 si Fiat Punto. Deoarece piata continua sa inregistreze o recesiune, Audi A4 a fost singurul automobil din top 10 care a reusit vinzari in crestere in luna noiembrie de pana la 21.2%, ocupand un onorabil loc 9 per total pe piata auto din Europa.

Alte modele care s-au facut nu mai putin remarcate in studiu sunt Hyundai i10, Dacia Sandero, Ford Kuga, Alfa Romeo Mito, Lancia Delta, Suzuki Splash, Renault Koleos, Audi Q5 si BMW X6. Succese, desi mai putin vizibile au inregistrat Peugeot 308, Opel / Vauxhall Agila, Nissan Qashqai, Fiat 500, Renault Twingo, Volkswagen Tiguan, Citroen C5 si Renault Modus, in special datorita extinderii grilei de modele sau a disponibilitatii mai mari.



Tabloul pe tari

Este oarecum similar tendintei generale de scadere a tempoului de crestere economica, inregistrand scaderi ale vanzarilor comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cazul cel mai “flagrant”, poate, este piata Islandei, care a vandut doar 74 de unitati comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand comercializase tocmai 1.365. Aici s-a facut de vina economia acestei tari, puternic profilata catre sistemul bancar, care odata cu criza economica, a cunoscut o lovitura mult prea grea.

In contrast cu Islanda, o alta tara nordica, Finlanda a reusit in conditiile vitrige ale crizei sa marcheze un progres semnificativ al vanzarilor pe propria piata, in plus cu 77.5% comparativ cu anul trecut, masinile “oferite” la cheie sarind de la 3,631 in noiembrie 2007 la 6,445 luna trecuta. Acest trend reprezinta totusi o cadere comparativ cu aceeasi luna pentru fiecare an din ultimul deceniu, 2007 insa a fost o exceptie, deoarece pe piata s-a inregistrat o depresie, datorita unor modificari fiscale, de unde si aceasta crestere spectaculoasa.

COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!