Prima pagină  »  Ştiri  »  BMW Seria 5 Gran Turismo intra in productia de serie
22 MAI 2009, 17:27
1,919
0
BMW Seria 5 Gran Turismo intra in productia de serie
De Redactia PiataAuto.md
0
GALERIE FOTO (33 IMAGINI)
Din momentul lansarii la Salonul Auto de la Geneva din primavara acestui an, BMW Seria 5 Gran Turismo avea in fata sa un viitor frumos, dar in primul rand, un viitor ca masina de serie. Iata ca bavarezii anunta ceea ce de fapt am asteptat cu totii, BMW Seria 5 Gran Turismo totusi va aparea in curand in showroom-uri, iar ca concurent direct il va avea pe impunatorul Porsche Panamera care deja in Septembrie 2009 va da startul vanzarilor

Exteriorul noului BMW Seria 5 Gran Turismo este unul pe masura asteptarilor, unde partea fata ne poate aduce aminte cu usurinta de modelul amiral al BMW-ului, Seria 7. Design-ul poate fi caracterizat ca unul impunator, subliniat de gurile mari de aerisire. Liniile specifice unui coupe, pornite din fata spre posteriorul masini, ii redau o alura sportiva, dar si o gresita impresie ca ar fi putin loc pentru pasagerii din spate. In continuare vom demonstra ca nu este asa. Seria 5 Grand Turismo are 4 usi, care, fiind specifice coupe-urilor, nu sunt dotate cu marginile superioare pentru suportul ferestrelor. Farurile sunt la fel pe masura, permitand in timpul zilei folosirea ’’inelelor’’ cu lumini LED, infrumusetindu-i designul si asa placut.
Interiorul il gasim ca unul ce ofera o ambianta placuta si luxoasa. Cele spuse sunt demonstrate de cadranul de bord ce continua pe centru pana la bancheta spate, fapt care ofera tuturor pasagerilor un spatiu privat si comod. Totodata, acestia vor beneficia de un spatiu acustic si climateric individual, existand si posibilitatea de a-si regla electronic scaunul, pentru o placere mai mare in timpul drumurilor lungi si obositoare. E de mentionat ca in pozitia standart a scaunului, pasagerii spate vor avea la picioare loc egal cu al celor dintr-un BMW Seria 7 (in cazul ajustarii banchetei cu 100 mm mai in fata dar putin mai culcata pentru o calatorie mai relaxanta, acestia vor mai avea destul loc, aproximativ ca intr-un BMW Seria 5). Pana la plafon, spatiul poate fi comparat cu cel dintr-un BMW X5 - deci ne putem da bine seama de dimensiunile acestui nou model, de altfel impunator. Si dimensiunile portbagajului sunt pe masura, acesta masurind 440 litri , iar in cazul rabatarii scaunelor spate el creste pana la 1.700 litri, ceva mai mare decat la Porsche Panamera.

Daca pana acum, elementele stilistice de la exterior si interior erau cunoscute datoritor numeroaselor aparitii si comunicate de presa, gama de motoare ramanea o enigma. Insa acest lucru s-a schimbat indata ce acestea au fost facute publice, de fapt ele fiind aceleasi motoare de pe BMW X6, si anume: diesel-ul cu sase cilindri in linie, common rail de 3.0 litri, cel pe benzina la fel cu 6 cilindri in linie de 3.0 litri Twin Turbo si varful de gama – propulsorul V8 de 4.4 litri Twin Turbo.
Luandu-le pe rand, putem mentiona ca diesel-ul de pe modelul BMW 530d Gran Turismo, livreaza 245 cai putere si un cuplu maxim de 540 Nm intre 1.750-3.000 rpm. Aceste date ii permit sa accelereze noul BMW Seria 5 Gran Turismo pana la 100 km/h in 6.9 secunde, iar acul vitezometrului sa opreasca undeva in regiunea a 240 km/h. Consumul de combustibil anuntat de producator, este unul foarte mic pentru un automobil de dimensiunile lui Gran Turismo, constituind in mediu 6.5 litri la 100 km.

Cel mai ’’slab’’ motor pe benzina, de pe modelul BMW 530i Gran Turismo cu sistem Valvetronic, dizvolta 306 cai putere si un cuplu maxim de 400 Nm intre 1.200 – 5.000 rpm. Acceleratia pana la 100 km/h va dura 6.3 secunde, iar viteza maxima este limitata electronic la 250 km/h. Consumul de combustibil in cazul acestuia este ceva mai semnificativ, dar daca este sa luam in calcul ca este unul Twin Turbo, 8.9 litri pentru 100 km nu este un indice mare.
Varful de gama este motorul V8 de pe BMW 550i Gran Turismo, care la fel este unul Twin Turbo si care livreaza 407 cai putere si un cuplu imens de 600 Nm intre 1.750 – 4.500, astfel acceleratia 0-100 km/h este de 5.5 secunde, viteza maxima si aici fiind limitata la 250 km/h. Consumul de 11.2 litri la 100 km este rezonabil, insa acesta la sigur va creste in cazul in care doriti sa starniti toata herghelia de sub capota.

Toate propulsoarele sunt cuplate la cutia de viteze automata cu 8 rapoarte, care pana acum era disponibila pentru varful de gama al Seriei 7 – 760i. Setarile aduse acesteia si aplicarea unor tehnologii ca BMW Efficient Dynamics, fac ca toate modelele BMW Seria 5 Gran Turismo sa stabileasca noi standarte in materie de consum si eficienta. Pentru conducator sunt oferite trei tipuri de setari ai suspensiei : Normal, Comfort, Sport si Sport , care pot fi usor schimbate intre ele in dependenta de maniera de conducere a soferului.
Siguranta este la nivel, producatorul bavarez acordandu-i o atentie sporita acestui capitol. Astfel pasagerii vor fi protejati in cazul impactelor de centurile pretensionate in trei puncte, airbag-uri frontale/laterale si de tip cortina, tetiere active in cazul impactelor spate, cat si de caroseria cu puncte intarite si bare de protectie laterale.

Dotarile standart pentru BMW Seria 5 Gran Turismo sunt destul de bogate avand la bord : aer conditionat automat, sistem audio cu posibilitatea conectarii altor unitati (MP3 player-e, I-Pod), faruri anti-ceata, faruri fata bi-xenon, salon din piele si multe altele. Totusi lista optiunilor este destul de mare, clientii putand opta pentru Cruise Control cu sistem Stop & GO, High-Beam Assistant, Lane Change Warning, Lane Departure Warning, Speed Limit Info, BMW Night Vision, camera video spate, aer conditionat cu patru zone, sistem de navigatie si de telecomunicatie, port USB, hard disk de 80 GB, sistem DVD pentru pasagerii din spate, display pe tavan, plafon panoramic s.a.
Anuntul ca BMW Seria 5 Gran Turismo va intra in productie, nu cred ca a mirat pe cineva, ca de altfel cei de la Porsche aveau sa fie prea norocosi fara concurenta. Totusi un lucru ’’a uitat’’ sa ni-l spuna producatorul bavarez, si anume cand va aparea in showroom-uri noul model. Dar nu cred ca vom fi lasati mult sa asteptam…
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!